Η επιλεκτική άμβλωση πλήττει τα Βαλκάνια

Η επιλεκτική άμβλωση θηλυκών εμβρύων, ένα σύνηθες φαινόμενο στην Ασία, λαμβάνει διαστάσεις επίσης σε ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης και του Καυκάσου, όπου η ανισορροπία των γεννήσεων ανάμεσα σε κορίτσια και αγόρια είναι ορισμένες φορές μεγαλύτερη από ό,τι στην Ινδία, υπογραμμίζει έκθεση του γαλλικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών (Ined).

Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η έκθεση αναφέρει ότι οι γεννήσεις αγοριών (αναλογία των φύλων) κυμαίνεται μεταξύ 110 και 117 στο νότιο Καύκασο (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, και Γεωργία) και στα δυτικά Βαλκάνια, κυρίως στην Αλβανία. Θεωρείται
ότι η αναλογία είναι μη ισορροπημένη όταν γεννιούνται περισσότερα από 105 αγόρια προς 100 κορίτσια.

«Για τις τρεις αυτές χώρες του Καυκάσου, η αναλογία αυτή αυξήθηκε τη δεκαετία του 1990 και έφθασε σε τιμές που ξεπερνούν τις σημερινές εκτιμήσεις για το σύνολο της Ινδίας», μια χώρα όπου η πρακτική της επιλεκτικής άμβλωσης συνεχίζει να αποτελεί δημογραφική μάστιγα, υπογραμμίζει η έκθεση.

Το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με την έκθεση, παρουσιάζει την πιο μεγάλη διαφορά (περίπου 117 γεννήσεις αγοριών) και είναι η δεύτερη χώρα μετά την Κίνα από άποψη ανισορροπίας των γεννήσεων αγοριών και κοριτσιών.

Στα δυτικά Βαλκάνια, που περιλαμβάνουν την Αλβανία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο, τα επίπεδα που παρατηρούνται είναι χαμηλότερα, περί τις 110 με 111 γεννήσεις αγοριών προς 100 γεννήσεις κοριτσιών. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση, «η διατήρηση αυτής της αναλογίας σταθερής επί σειρά ετών επιβεβαιώνει ότι η έλλειψη ισορροπίας είναι υπαρκτή».

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, που υπογραμμίζει ότι το φαινόμενο αυτό που αναφέρεται για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, «η διατήρηση των παραδοσιακών πατριαρχικών αξιών παραμένει η κύρια αιτία για την προτίμηση για γεννήσεις αγοριών στις περιοχές αυτές».

Οι χώρες αυτές της ανατολικής Ευρώπης γνώρισαν σημαντικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές από το 1991 με την κατάρρευση του σοσιαλιστικού συστήματος, τις συγκρούσεις και τη ταχεία μεταβολή των συνθηκών ζωής.

Ωστόσο, οι πατριαρχικές αυτές δομές «όχι μόνο επέζησαν κατά τις δεκαετίες του κομμουνιστικού καθεστώτος αλλά και ενισχύθηκαν κατά την πτώση του. Η κρίση που ακολούθησε οδήγησε στην ταχεία αποδυνάμωση του κράτους και η δομή της οικογένειας αναδείχτηκε ο πιο στέρεος κοινωνικός θεσμός».

Το ινστιτούτο εκτιμά, εντούτοις, ότι «η πρόσφατη μείωση της γονιμότητας και η εμφάνιση μιας σύγχρονης παροχής υπηρεσιών υγείας, συνεπεία της αλλαγής του πολιτικού και οικονομικού καθεστώτος, ενίσχυσαν την επιθυμία της προγεννητικής επιλογής του φύλου».

Το άνοιγμα των συνόρων στις αρχές της δεκαετίας του 1990 επέτρεψε την εισαγωγή αποτελεσματικότερου ιατρικού διαγνωστικού εξοπλισμού και ενθάρρυναν το άνοιγμα ιδιωτικών κλινικών, προσθέτει η έκθεση.

Το Ined δεν εξηγεί, ωστόσο, για ποιους λόγους δεν υπάρχει αντίστοιχη ανισορροπία στις γεννήσεις μεταξύ των δύο φύλων και στις γειτονικές χώρες που βίωσαν παρόμοιες κοινωνικο-ιστορικές συνθήκες και διατηρούν παρόμοιες πατριαρχικές αξίες με τις προαναφερόμενες χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα