Η επιστροφή της τρόικας

Στις 3.00 το μεσημέρι το νέο ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, που μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε, επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων το σχέδιο για τα ΕΑΣ, τελευταίο προαπαιτούμενο για να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι το θέμα έχει σχεδόν κλείσει και πως η εκταμίευση θα γίνει πριν από τις 20 Δεκεμβρίου. Στην ατζέντα της συνάντησης επίσης το νομοσχέδιο για
το φόρο ακινήτων, με την τρόικα να ζητά διευκρινίσεις για επιμέρους τεχνικά ζητήματα.
Στο τραπέζι επίσης ΦΠΑ στην εστίαση και ομαδικές απολύσεις, με την τρόικα να πιέζει για την εφαρμογή των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, ενώ απαιτεί πρόσθετα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2014. Ασάφεια υπάρχει για την τύχη των διαπραγματεύσεων που αφορούν τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ, η οποία κανονικά επρόκειτο να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παράτασης των εργασιών της Βουλής μέχρι τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου προκειμένου να κλείσουν νομοθετικές εκκρεμότητες που αφορούν τις διαπραγματεύσεις.

Στις 6.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με αντικείμενο την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Η τρόικα εμφανίζεται ενοχλημένη από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μονομερή ρύθμιση, εάν δεν υπάρξει συμφωνία. Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε χθες το περίγραμμα της νέας ρύθμισης για την προστασία όσων πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Συναντήσεις με τον επίτροπο Όλι Ρεν και ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αξιολόγηση της τρόικας θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του αύριο και μεθαύριο στο Στρασβούργο. Για λάθη του ΔΝΤ στην Ελλάδα έκανε λόγο η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. «Πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Ήταν ζήτημα τιμής. Πότε τα πράγματα δεν έχουν εξεταστεί σε βάθος» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφερόμενη στον λάθος πολλαπλασιαστή. Είπε ωστόσο ότι παρόλα αυτά, θα κάναμε τις ίδιες προτάσεις δεδομένων των στοιχείων και των νέων μεγεθών για την ελληνική οικονομία, αλλά οι συστάσεις θα γίνονταν σε βάθος χρόνου.
Επίθεση κατά της Τρόικας αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή τις περικοπές στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα, μιλώντας σήμερα στο Στρασβούργο. «Η Ελλάδα, παρά την καλή θέληση και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει, δεν κατάφερε να φτάσει με συμφωνία με την Τρόικα, η οποία προβάλλει κοινωνικά απαράδεκτες απαιτήσεις» δήλωσε ο κ. Σβόμποντα, αναφέροντας ως παράδειγμα το ζήτημα των πλειστηριασμών. Άσκησε κριτική και στην Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε το πρόγραμμα περικοπών να γίνει αποδεκτό και από τους πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα