Υπό κράτηση ο Μοχάμεντ Μόρσι

Στα χέρια του στρατού η Αίγυπτος, με τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου να ορκίζεται σήμερα αρχηγός κράτους, μετά την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος βρίσκεται υπό κράτηση στο υπουργείο Άμυνας. Οι καθοδηγούμενες από τον αιγυπτιακό στρατό, δυνάμεις έκλεισαν τηλεοπτικούς σταθμούς, ανάμεσά τους και το Αλ-Τζαζίρα, και συνέλαβαν δημοσιογράφους. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους κατά τη διάρκεια
συγκρούσεων. Τη βαθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας έκκληση για την άμεση επιστροφή της χώρας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση.

Πανηγυρισμοί και πυροτεχνήματα το βράδυ στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μετά την καθαίρεση του ισλαμιστή προέδρου Μόχαμεντ Μόρσι από τον στρατό της Αιγύπτου, κίνηση που ανακοινώθηκε, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, από τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σισί. Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε σήμερα νωρίς το πρωί ότι ο αιγυπτιακός στρατός έχει θέσει υπό κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι.

Ο στρατηγός Αλ-Σίσι, περιγράφοντας την διάδοχη κατάσταση έκανε λόγο για μεταβατική περίοδο κατά την οποία θα διεξαχθούν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Σε ένα ενωτικό μήνυμα και περιστοιχιζόμενος από θρησκευτικούς ηγέτες, ο στρατηγός εξήγησε πως ο Μόρσι δεν κατάφερε να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού.


Ο αλ Σίσι υποστήριξε, περιστοιχισμένος από τον μεγάλο σεΐχη Άχμαντ αλ Τάγεμπ και τον Πάπα των Κοπτών Ταουάντρο Β', ότι ο στρατός επενέβη εισακούγοντας τη βούληση του λαού που διαδήλωνε εναντίον της κυβέρνηση του Μόρσι εδώ και εβδομάδες.

Η ισχύς του Συντάγματος αναστέλλεται προσωρινά και την εξουσία αναλαμβάνει ο επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου Άντλι Μανσούρ, ο οποίος θα ορκιστεί σήμερα.

Σε δηλώσεις του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αιγύπτου Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι είπε ότι η επανάσταση του 2011 επαναλήφθηκε και πρόσθεσε πως ο λεγόμενος οδικός χάρτης που ανακοίνωσε ο στρατός ικανοποιεί το λαϊκό αίτημα για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών. Το δεύτερο μεγαλύτερο ισλαμικό κόμμα της Αιγύπτου, το Νουρ, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε το επιτελείο προκειμένου η χώρα να αποφύγει τον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλια σύρραξη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Misr25, της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, διέκοψε απότομα την εκπομπή του αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του αλ Σίσι.

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα αλ Αχράμ, δύο ισλαμιστικά τηλεοπτικά δίκτυα, το αλ Χάφεζ και το αλ Νας, επίσης σταμάτησαν να εκπέμπουν σήμα αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του στρατηγού.

Σε μήνυμά του μέσω του ιστοτόπου Twitter, ο αποπεμφθείς πλέον πρόεδρος Μόρσι χαρακτήρισε όσα ανακοίνωσε ο αλ Σίσι «πλήρες πραξικόπημα».

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου δήλωσαν ότι υποστηρικτές του κινήματος που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε ένα τζαμί σε προάστιο του Καΐρου, δέχτηκαν επίθεση τα ξημερώματα, λίγες μόλις ώρες μετά την απομάκρυνση του προέδρου Μόρσι από την εξουσία.

Ο Τζιχάντ Ελ-Χαντάντ, επίσημος εκπρόσωπος του κινήματος, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ήταν μεταξύ περίπου 2.000 ανθρώπων που εξακολουθούσαν να παραμένουν στο χώρο, όταν λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα) άνδρες με πολιτική περιβολή άρχισαν να πυροβολούν στο πλήθος, πολλοί εκ των οποίων προσεύχονταν. Είπε επίσης ότι είδε πως υπήρχαν πολλοί τραυματίες. Αργότερα ανάρτησε στο Twitter ότι η επίθεση διήρκεσε περίπου 15 λεπτά.

Ένας ακόμα αξιωματούχος της Αδελφότητας ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, ο Οσάμα Γκάμπο, δήλωσε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Ρόιτερς, ότι άνδρες πέταξαν βόμβες μολότοφ κατά των υποστηρικτών του Μόρσι και άνοιξαν πυρ με κυνηγετικά όλα και τουφέκια. Ο ίδιος είπε ότι δεν ήταν σίγουρος εάν υπήρχαν θύματα.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, οι δυνάμεις του οποίου μάχονται για να συντρίψουν την εξέγερση η οποία μαίνεται τα τελευταία δύο χρόνια εναντίον του δήλωσε σήμερα ότι η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο αποτελεί μια ήττα του πολιτικού ισλάμ.

«Όποιος παίρνει τη θρησκεία και τη χρησιμοποιεί στην πολιτική ή τάσσεται υπέρ της μιας (θρησκευτικής) ομάδας σε βάρος της άλλης θα πέσει, οπουδήποτε στον κόσμο», φέρεται να είπε ο Άσαντ στην κρατική εφημερίδα αλ Θάουρα («Επανάσταση»). «Η περίληψη αυτού που συμβαίνει στην Αίγυπτο είναι η πτώση αυτού που αποκαλείται πολιτικό ισλάμ», πρόσθεσε.

Σε ένδειξη εμφανούς ικανοποίησης για την πτώση ενός από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Άσαντ, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά ανταποκρίσεις και εικόνες από τις τεράστιες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο με αίτημα την αποχώρηση του Μόρσι από την εξουσία.

Η συριακή πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι μια από τις πιο ισχυρές οργανώσεις στους κόλπους της αντιπολίτευσης η οποία μάχεται για την ανατροπή του Άσαντ, ο οποίος ανήκει στη φατρία των Αλαουιτών.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο με την ανατροπή του προέδρου Μόρσι από τον στρατό, η αναστολή του Συντάγματος της χώρας και η αναγγελία πρόωρων εκλογών είναι το βασικό θέμα όλου του διεθνούς Τύπου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα