Η ευρωπαϊκή ΑΟΖ και το Κυπριακό
07:53 23/4/2013
- Πηγή: Athina984
Του Χρήστου Καπούτση
Η ευρωπαϊκή ΑΟΖ, δηλαδή οι ΑΟΖ της Ελλάδας της Κύπρου και της Μάλτας, ως περιουσιακό στοιχείο της Ε.Ε., είναι μια ελκυστική άποψη την οποία διατύπωσε ο Πρωθυπουργός Α.Σαμαράς, σε ομιλία του, στο 12ο Συνέδριο
Επεσήμανε ωστόσο, ότι η ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώης (ΑΟΖ) είναι στη δικαιοδοσία των Εθνικών Κρατών, αλλά , πρόσθεσε ο κ. Πρωθυπουργός, η υποστήριξη από την Ε.Ε., μπορεί να οδηγήσει ταχύτερα και ασφαλέστερα στην ρύθμιση και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε αυτή την πρόταση όμως, υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο, είναι ότι η Ε.Ε. δεν έχει γίνει ακόμα πολιτική Ένωση, παραμένει Οικονομική Ένωση, άρα δεν έχει τα χαρακτηριστικά της πολιτικής οντότητας και δεν μπορεί να λειτουργήσει, ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου. Γι' αυτό άλλωστε, δεν υπάρχουν Ευρωπαϊκά σύνορα, (δεν υπάρχει ευρωπαϊκός στρατός που θα ασφαλίζει τα ευρωπαϊκά σύνορα), αλλά μόνο σύνορα Εθνικά, που προσδιορίζουν την εθνική κυριαρχία των κρατών- μελών, που ανήκουν στην Ε.Ε..
Κατά λογική ακολουθία, δεν μπορεί να υπάρξει και ευρωπαϊκή ΑΟΖ., παρά μόνο ως γεωγραφική έννοια οικονομικής εκμετάλλευση, όπου όμως, οιονεί κυριαρχικά δικαιώματα ασκεί κράτος-μέλος της Ε.Ε.
Το δεύτερο είναι , ότι για να υπάρξει οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να συμφωνήσουν τα εξής κράτη. Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Συρία, Μάλτα, Ισραήλ, Ιταλία, Λιβύη και Αίγυπτος. Εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, αφού οι ΑΟΖ σε πολλές περιπτώσεις επικαλύπτει η μία την άλλη. Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, είναι μια επίπονη διπλωματική προσπάθεια των ενδιαφερομένων κρατών, που δεν αποκλείεται, να οδηγήσει σε αδιέξοδα ή ακόμη και σε σοβαρή ρήξη. Και αυτό, διότι υπεισέρχονται παράγοντες , που σχετίζονται με Στρατηγικού χαρακτήρα διακρατικές συμμαχίες και με υπερεθνικά οικονομικά συμφέροντα.
Όμως, τα ανυπέρβλητα εμπόδια της οριστικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι δυνατόν να παρακαμφθούν, αν τα κράτη συνάψουν συμφωνίες με εταιρείες που θα επενδύσουν στις έρευνες και στην αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, καταρχήν, σε θαλάσσιες περιοχές, που δεν αμφισβητείται η εθνική κυριαρχία . Σε αυτή την περίπτωση η Ε.Ε., μπορεί να έχει ρόλο καταλυτικό, ενθαρρύνοντας τις πολυεθνικές εταιρείες και τα κράτη-μέλη της, να προχωρήσουν σε αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες, παρέχοντας και τις ανάλογες εγγυήσεις.
Μία μόνο από τις πτυχές, που χαρακτηρίζει όμως την πολυπλοκότητα της οριοθέτησης των ΑΟΖ στην Α. Μεσόγειο , είναι η σχέση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου με την Κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με γεωπολιτικές αναλύσεις, που έχουν αναρτηθεί σε εξειδικευμένα Website, η βρετανική διπλωματία, προωθεί , το «πάγωμα» κάθε συμφωνίας, που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία, σχετικά με τις έρευνες και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, που βρίσκονται στην Κυπριακή ΑΟΖ και είναι δυνατόν, να αποτελέσουν πηγή εσόδων για την Κύπρο, μέχρις ότου επικυρωθεί η λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου! Δηλαδή, να επιβληθεί μια λύση στο Κυπριακό, μάλλον, υπό δυσμενείς συνθήκες για τους ελληνοκυπρίους. Και μετά, να γίνει η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Κυπριακής ΑΟΖ, από το νέο πολιτειακό καθεστώς της Κύπρου, ή των επικυρίαρχων κρατών. Η Βρετανία, όπως είναι γνωστό, διεκδικεί τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ και η Τουρκία τη «μερίδα του Λέοντος», για λογαριασμό των τουρκοκυπρίων.
Αν δώσουμε χρονικό βάθος σε αυτή τη βρετανική πρόταση, είναι δυνατόν, κατά μια εκδοχή, να αποτελεί τη συνέχεια της πολιτικής απαξίωσης που επέδειξε πρόσφατα η Κυβέρνηση της Ρωσίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, όταν οι ελληνοκύπριοι έσπευσαν παράκλητοι στη Μόσχα, για οικονομική βοήθεια, όταν η Κυπριακή Βουλή είπε ΟΧΙ στην γνωστή απόφαση του Eurogroup. Μάλιστα οι Κύπριοι πρόσφεραν στους Ρώσους και ένα από «οικόπεδα» της ΑΟΖ για πλήρη αξιοποίηση. Η Ρωσία , όχι μόνο γύρισε την πλάτη στην Κύπρο, αλλά ο πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβεντεφ ενέπλεξε την Τουρκία , περίπου ως συν-δικαιούχο του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της κυπριακής ΑΟΖ!
Επίσης, Ελλάδα και Τουρκία διεκδικούν να συνορεύουν οι δικές τους ΑΟΖ με την Κυπριακή, εφόσον φυσικά, κατορθώσουν να οριοθετήσουν την μεταξύ τους ΑΟΖ!
Ο τούρκος ΥΠΕΞ Α.Νταβούτογλου, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι ο πλούτος των υδρογονανθράκων θα πρέπει να μοιραστεί ανάμεσα στις δυο κοινότητες στην Κύπρο, με τον γνωστό «δίκαιο» τρόπο 50-50, που διεκδικεί η Τουρκία. Χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες» κάθε είδους «μονομερείς ενέργειες» της ελληνοκυπριακής διοίκησης της νότιας Κύπρου, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, εννοώντας την συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ!
Ανάλογα προβλήματα αναφύονται σε όλες σχεδόν τις διπλωματικές προσπάθειες που κάνουν τα παράκτια κράτη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Είναι σαφές ότι η Ε.Ε. δεν διαθέτει το πολιτικό-διπλωματικό κύρος και με επικεφαλής την Κ.Άστον, να επηρεάσει τις διμερείς διακρατικές διαπραγματεύσεις, για την οριοθέτηση των θαλασσίων Ζωνών, προς όφελος των κρατών-μελών της, ώστε να προκύψει η Ευρωπαϊκή ΑΟΖ, ως περιουσιακό στοιχείο της Ε.Ε..
Keywords
αοζ, ελλαδα, κυπρος, σαμαρας, στρατος, οιονεί, λιβυη, αιγυπτος, λύση, βουλη, ρωσία, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ρωσία, δημοκρατια, εθνικη, ισραηλ, ιταλια, κυπρου, μαλτα, αμοιβαια, βοηθεια, γινει, δευτερο, δηλωσεις, ειπε, υπαρχει, εκμεταλλευση, εννοια, ερευνες, ζωης, υποθεση, ομιλια, κυβερνηση, λύση, μοσχα, οιονεί, οφελος, πηγη, προβληματα, ρηξη, ρυθμιση, ρολο, συνεχεια, συρια, τμημα, τουρκια, φυσικα, δικαιωματα, ενωση
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ: Μόλις μια ώρα θεραπεία την ημέρα!
- Καφέ κηλίδες –πανάδες: Πώς σβήνουν!
- Γιατί η Αθηνά ξεπούλησε τον Σκορπιό
- Νέος πειθαρχικός νόμος 4093/2012, του Νίκου Πολυχρονιάδη
- Η υψηλότερη θερμοκρασία των 1.400 ετών
- Στανίση
- Κατέστρεψαν το ύψωμα 731
- Νύχτα τρόμου για ζευγάρι στην Κεφαλλονιά
- Ολομέτωπη επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με αφορμή τον Τσοχατζόπουλο
- Τι γίνεται όταν στύβεις ρούχα στο διάστημα;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Τελευταία Νέα Athina984
- Η ευρωπαϊκή ΑΟΖ και το Κυπριακό
- Αποζημίωση 40 δισ. ζητά η μητέρα Τζάκσον
- Απολύθηκε λόγω Anonymous
- Ενημέρωση για το πολυνομοσχέδιο
- Και τα αγροτεμάχια στο Ε9
- Απήχθη ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος
- Πήρε το 20ο η Γιουνάιτεντ
- Μαρινάκης: Θα δώσω το παν...
- "Εμφύλιος" για τον Νταμπίζα
- Σχεδίαζαν επίθεση στο συρμό Τορόντο-Νέα Υόρκη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη η Ευρώπη, δηλώνει ο Όλι Ρεν
- Η κρίση στην Κύπρο δυνατό να επηρεάσει την Ελλάδα, υποστηρίζουν οικονομολόγοι
- Νέος πειθαρχικός νόμος 4093/2012, του Νίκου Πολυχρονιάδη
- Τρίτη 23 Απριλίου
- Γιατί δεν πείθει η (νέα) κάθαρση; Του Γιάννη Τριάντη
- Πάγωσε αλλά μένει ανοιχτό η απομάκρυνση Κικίλια
- Αντιμέτωπος με την ποινή του θανάτου είναι ο βαριά τραυματισμένος βομβιστής της Βοστώνης Τζοχάρ Τσαρνάεφ
- Λουκέτο στις ΔΟΥ -24ωρη απεργία των εφοριακών
- Υπουργείο Οικονομικών: Oφειλέτες του Δημοσίου μπορούν να πωλούν τα ακίνητά τους
- Υγεία: Κραυγή αγωνίας από ανασφάλιστους μεταμοσχευμένους