Άουσβιτς: 70 χρόνια Μνήμης

Τριακόσιοι επιζώντες του Ολοκαυτώματος και ηγέτες χωρών της Ευρώπης θα βρεθούν στις τελετές μνήνης στο ναζιστικό στρατόπεδο του Άουσβιτς για την 70ή επέτειο απελευθέρωσής του. Οι φετινές τελετές γίνονται δυστυχώς στην σκιά της ουκρανικής κρίσης: Με φόντο την ψυχρότητα στις σχέσεις της Μόσχας με την ΕΕ, και ιδιαίτερα την σκληρότερη στάση ανατολικών χωρών όπως η Πολωνία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είναι απών -απουσία αρκετά άβολη, δεδομένου του ότι ο Κόκκινος Στρατός είχε απελευθερώσει το κολαστήριο.

Μεταξύ

των ηγετών που θα παραστούν είναι οι πρόεδροι της Γερμανίας και της Αυστρίας, όπως και ο γάλλος πρόεδρος. Στις τελετές θα υπάρξει πάντως ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον προσωπάρχη του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβάνοφ.Η Μόσχα είχε αναφέρει πως ο Πούτιν δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση από την Πολωνία για τις τελετές της Τρίτης. Η Βαρσοβία είχε περιοριστεί στο ότι συνήθως δεν στέλνονται επίσημες προσκλήσεις για τις ετήσιες τελετές. Η ΗΠΑ θα στείλει αποστολή αντιπροσωπείας με επικεφαλή τον υπουργό Οικονομικών Jack Lew, ο οποίος είναι ορθόδοξος Εβραίος. Η οικογένεια του κ.Lew άφησε την Πολωνία πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο στρατόπεδο του Άουσβιτς μπήκε στις 27 Ιανουαρίου του 1945 το 322 τάγμα πεζικού του Κόκκινου Στρατού, προελαύνοντας από τα ανατολικά. Η ναζιστική διοίκηση είχε προσπαθήσει να «εκκενώσει» το κολαστήριο τις προηγούμενες δέκα ημέρες -είτε εκτελώντας τους κρατουμένους είτε βγάζοντάς τους σε πορείες που τους οδήγησαν στο θάνατο. Η κατάσταση όσων είχαν μείνει πίσω ήταν τέτοια που περίπου οι μισοί από αυτούς πέθαναν παρά την ιατρική φροντίδα που τους παρασχέθηκε μετά την απελευθέρωσή τους. Με την είσοδο του Κόκκινου Στρατού, ο έξω κόσμος θα άρχιζε να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς συνέβαινε στα ναζιστικά κολαστήρια.

Ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλμπεργκ δήλωσε σε μερικούς από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος των Εβραίων ότι βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με ένα αυξανόμενο κύμα αντισημιτισμού από ανθρώπους που προκαλούν τα εγκλήματα μίσους.

Μιλώντας σε δεκάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στην Κρακοβία την παραμονή του εορτασμού της 70ης επετείου από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, ο Σπίλμπεργκ προειδοποίησε ότι οι Εβραίοι απειλήθηκαν από «τους αιωνόβιους δαίμονες της μισαλλοδοξίας».

Αναφέρθηκε επίσης και στην επίθεση στο σούπερ μάρκετ στο Παρίσι από ισλαμιστές εξτρεμιστές που πραγματοποίησαν και τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo.

Ο 68χρονος Σπίλμπεργκ είπε ότι υπάρχουν πλέον σελίδες δικτύωσης που εντοπίζουν Εβραίους τις γεωγραφικές περιοχές τους με την πρόθεση να τους επιτεθούν, σε μια προσπάθεια να τους εξορίσουν από την Ευρώπη. «Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να σας "αφαιρέσουν" ξανά το παρελθόν σας, την ιστορία και την ταυτότητά σας» δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press.

Ο Σπίλμπεργκ, βραβεύτηκε με Όσκαρ σκηνοθεσίας το 1993 για την ταινία "Η Λίστα του Σίντλερ". Ο 81χρονος επιζών, Paula Lebovics επαίνεσε τον Σπίλμπεργκ ως «έναν άνθρωπο που έδωσε φωνή στην ιστορία μας».

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του, ο Σπίλμπεργκ μίλησε για το πώς εξελίχθηκε η δική του εβραϊκή ταυτότητα, πρώτα ως ένα αγόρι που μάθαινε να διαβάζει τους αριθμούς από τα τατουάζ στα χέρια των επιζώντων, και έπειτα ως ενήλικας όταν γύρισε Λίστα του Σίντλερ στην Κρακοβία.

Μερικοί από τους επιζώντες ταξίδεψαν μιάμιση ώρα με το λεωφορείο από την Κρακοβία στο Άουσβιτς, στην πόλη όπου βρίσκεται το Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Εκεί προσευχήθηκαν για τους δολοφονημένους αγαπημένους τους μέσα στους στρατώνες και συρματοπλέγματα του πρώην ναζιστικού στρατόπεδου που σκόρπισε τον θάνατο.

Ο 85χρονος Rose Schindler, ο οποίος ήταν ένας από τους 12 επιζώντες μιας οικογένειας με πάνω από 300 άτομα, επέστρεψε μόλις πριν από 20 χρόνια, καθώς ήθελε μια τελική επίσκεψη για να θρηνήσει τους γονείς και τα τέσσερα αδέλφια του που σκοτώθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Χωρίστηκε από αυτούς κατά την άφιξή τους στο Άουσβιτς, χωρίς να βρεί χρόνο να τους πει αντίο και επέζησε επειδή είχε επιλεγεί για να κάνει καταναγκαστική εργασία.

Ο 82χρονος Μορντεχάι Ronen, επιζών από την Ουγγαρία, που τώρα ζει στον Καναδά, έκανε απρόθυμα το ταξίδι καθώς δεν ήταν σίγουρος ότι είχε τη δύναμη να το χειριστεί συναισθηματικά.

Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών

«Σήμερα 27 Ιανουαρίου 2015, συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, η ανθρωπότητα τιμά διεθνώς τη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων, αθώων θυμάτων της φρίκης του Ολοκαυτώματος, που εξολοθρεύτηκαν στα κρεματόρια και στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Ελλάδα, σήμερα, Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Ηρώων και Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, αντιστέκεται στη λήθη και ενώνει τη φωνή της με τη συνείδηση της ανθρωπότητας, τιμώντας τα εκατομμύρια αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Οι Έλληνες αποτίουν το δικό τους φόρο τιμής στους χιλιάδες συμπατριώτες τους, Έλληνες Εβραίους, που έπεσαν θύματα της χιτλερικής κτηνωδίας.

Η Ελληνική Πολιτεία αποδίδει τη μέγιστη σημασία στην κατηγορηματική καταδίκη του αντισημιτισμού και της αντιναζιστικής δράσης. Θεωρεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος κατάφωρα αποκρουστική και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι νεοναζιστικά στοιχεία, τα οποία προσπαθούν να υπονομεύσουν τη Δημοκρατία και το κράτος δικαίου θα περιθωριοποιηθούν από την ελληνική κοινωνία, η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία αποδοκιμάζει το μίσος, τον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία.

Η Ελληνική Πολιτεία συνδράμει συστηματικά και ανελλιπώς τις διεθνείς προσπάθειες για το σεβασμό της μνήμης του Ολοκαυτώματος και την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα