Η Ι. Καμτσίδου στον ΑΘΗΝΑ984

Η καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, Ιφιγένεια Καμτσίδου, μίλησε στις 9/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την συνταγματική αναθεώρηση:

«Διατηρώ ορισμένες επιφυλάξεις. Η κρίση στη χώρα μας δεν προκλήθηκε λόγω του κακού Συντάγματος που είχαμε. Αντίθετα, προκλήθηκε επειδή δεν τηρήσαμε το καλό Σύνταγμα που είχαμε. Η αντιμετώπιση της κρίσης έδειξε ότι η παραβίαση του Συντάγματος
οδηγεί σε λύσεις που είναι συχνά άδικες και λίγο αποτελεσματικές. Επομένως, γιατί χρειαζόμαστε -σχεδόν επειγόντως-, μία αναθεώρηση; Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει, γιατί είναι λάθος να μεταθέτουμε σε επίπεδο συνταγματικού δικαίου, τα προβλήματα που εμφανίζονται και έχουν άλλου επιπέδου αίτια».

* Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Μέχρι χθες, ο πρωθυπουργός αρνιόταν να θέσει το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, με όρους πολιτειακούς. Βρισκόμασταν και βρισκόμαστε στην εξής κατάσταση. Έχουμε μία Βουλή που εξελέγη πριν από 2 χρόνια, βρίσκεται στο μέσον της θητείας της και η πλειοψηφία της αμφισβητήθηκε με ένα μάλλον σαφή τρόπο. Μέσω όχι δημοσκοπήσεων, αλλά μέσω μιας εκλογικής διαδικασίας, που ήταν οι ευρωεκλογές. Επομένως, έχουμε μία θεσμική ένδειξη ότι η παρούσα Βουλή δεν εκφράζει την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Αυτό το ζήτημα δεν μας απασχόλησε μέχρι σήμερα, μάλλον δεν απασχόλησε τους κυβερνώντες. Αλλά, μόλις το Eurogroup πήρε απόφαση για δίμηνη παράταση του μνημονίου, δηλαδή -εμμέσως πλην σαφώς-, έθεσε ένα όριο στην ελληνική κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της εκκρεμότητας ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσδιορίστηκε ο χρόνος της προεδρικής εκλογής. Άρα τα πράγματα είναι σύνθετα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα