Η κεντροαριστερά κερδίζει στην Ιταλία

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, που φέρεται να συγκεντρώνει το 34% των ψήφων -και η κεντροαριστερή συμμαχία συνολικά ως και 37%- είναι βάσει των πρώτων Instant Poll, ο νικητής των σημερινών βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία. Πρέπει, όμως, να διαπιστωθεί, αν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Γερουσία. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να κερδίζει, με το κόμμα του, περίπου το 23% -και η συμμαχία του έως και 30%-, χωρίς καμία πιθανότητα να κυβερνήσει την χώρα, αλλά με ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο «Καβαλιέρε», πάντως, κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του
κόμματός Λαός της Ελευθερίας κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε δυο μήνες: από την αρχή δηλαδή της προεκλογικής εκστρατείας.

Το ποσοστό του Μπέπε Γκρίλο, βάσει των Instant Poll, που έγιναν με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, βρίσκεται γύρω στο 19%. Πρόκειται σαφώς για μια θετική επίδοση, όχι όμως την «έκρηξη» που προέβλεπαν αναλυτές και εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Μεγάλος χαμένος θεωρείται ο καθηγητής, επικεφαλής της κυβέρνησης τεχνοκρατών και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η συμμαχία του οποίου είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να μπει στην γερουσία.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) σε ένα πρώτο σχόλιό του σημείωσε ότι «υπάρχει η βάσιμη ελπίδα ότι θα αποτελέσει παρελθόν η μακρά περίοδος της διακυβέρνησης της χώρας από την δεξιά».

Ο Μάριο Μόντι αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις μετά τις 18:00 (ώρα Ιταλίας, 20:00 ώρα Ελλάδας) και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πιθανότατα αύριο το πρωί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα