Η ΚΟΑ στη Σαλαμίνα

Μια ιδιαίτερη συναυλία δίνει απόψε στις 9, στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του μόνιμου αρχιμουσικού της Βύρωνα Φιδετζή.

Σολιστ ο εκλεκτός βιολοντσελίστας Μιλτιάδης Κασσάρας.

Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ιστορικές μνήμες του τοπίου, αλλά και όσους συνειρμούς ευνοεί η φορτισμένη ατμόσφαιρα της αρχαίας Κούλουρης.

Αυτονόητη η επιλογή της ορχήστρας να εντάξει στο πρόγραμμα

την  εισαγωγή για ορχήστρα «Σαλαμίς (480π.Χ.)», του σύγχρονου συνθέτη και κορυφαίου βιολοντσελίστα της Κ.Ο.Α. Δημήτρη Γούζιου.

Στο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνεται ακόμα το εμβληματικό συμφωνικό ποίημα «Προμηθέας» του Φραντς Λιστ (1811-1886), καθώς και η Συμφωνία αρ.21 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ(1756-1791), το σπουδαιότερο συμφωνικό επίτευγμα του έφηβου Μότσαρτ, στο οποίο ανιχνεύονται, ωστόσο, όλα τα χαρακτηριστικά του ώριμου «μοτσάρτειου» ύφους.  

Περιλαμβάνεται, όμως, και το σχεδόν άγνωστο Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και μεγάλη ορχήστρα του Raffaelle Parisini (1820-1875) ή κατά το εξελληνισμένο, Ραφαήλ Παριζίνη, συνθέτη και μαθητή του Νικόλαου Μάντζαρου, ο οποίος αν και γεννήθηκε στην Μπολόνια, έζησε και δημιούργησε στην Ελλάδα. Από το έργο του, το οποίο υφολογικά κινείται στον ευρύτερο χώρο της ρομαντικής ιταλικής παράδοσης του 19ου αιώνα, το μοναδικό που έχει διασωθεί σε πλήρη ορχηστρική μορφή είναι το κοντσέρτο για βιολοντσέλο-το οποίο ως μουσική αντίληψη κι αισθητική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έργο της Επτανησιακής Σχολής.

Είσοδος ελεύθερη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΟΥΖΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΣΑΛΑΜΙΣ»
Γεννημένος στην Αθήνα το 1956, αριστούχος του Ωδείου Αθηνών και υπότροφος της Ακαδημίας του Γκίλντχολ  του Λονδίνου, ο Δημήτρης Γούζιος, πέραν της ιδιότητας του σολίστ βιολοντσελίστα, αλλά και του καθηγητή και υπεύθυνου της σχολής εγχόρδων στα Ωδεία Αθηνών και «Φίλιππος Νάκας», ασχολείται τα τελευταία είκοσι χρόνια με την σύνθεση.
Η εισαγωγή για ορχήστρα «Σαλαμίς (480 π.Χ.)» γράφτηκε ως φόρος τιμής σε «μια ιστορική μάχη που έδωσε ο πολιτισμός, και νίκησε». Αυτό επισημαίνει ο ίδιος ο συνθέτης διευκρινίζοντας ακόμα πως συνέθεσε το έργο «εμπνευσμένος από το χώρο που γεννήθηκε, την ημέρα της ναυμαχίας, στη Σαλαμίνα, ο τραγικός μας ποιητής Ευριπίδης... και περπατώντας στα μονοπάτια όπου εκείνος σεργιάνισε πρώτος, τα χρώματα μεταμορφώθηκαν σε νότες και οι νότες σε μελωδίες».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΥΖΙΟΣ (1956-)  ΣΑΛΑΜΙΣ (480 π.Χ.), εισαγωγή για ορχήστρα
 
ΡΑΦΑΗΛ ΠΑΡΙΖΙΝΗΣ (1820-1875) Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και μεγάλη ορχήστρα σε λα μείζονα
                                                           
Διάλειμμα

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ ΜΟΤΣΑΡΤ  (1756-1791) Συμφωνία αρ.21 σε λα μείζονα, Κ. 134
                                                          
ΦΡΑΝΤΣ ΛΙΣΤ (1811-1886) «Προμηθέας», συμφωνικό ποίημα αρ.5
Σολίστ Μιλτιάδης Κασσάρας, βιολοντσέλο
Μουσικ

Keywords
Τυχαία Θέματα