Η κυβέρνηση σπάει τον "κουμπαρά" του ελληνικού δημοσίου

Της Δήμητρας Καδδά

Σάλο αντιδράσεων κομμάτων αλλά και τοπικών κοινωνιών με προσφυγή της Περιφέρειας Στ. Ελλάδος στο ΣτΕ προκάλεσε η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να σπάσει τον «κουμπαρά» του δημοσίου μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Η ΠΝΠ προβλέπει ότι οι φορείς του δημοσίου, οι ΟΤΑ και οι Περιφέρειες θα κρατήσουν διαθέσιμα για τις ανάγκες τους έως τις 5/5 και θα μεταφέρουν τα υπόλοιπα στην ΤτΕ.

Αίσθηση προκαλεί και η αναδρομική ισχύς της απόφασης (από 17.3.2015)

ώστε να παράσχει -αναφέρουν αρμόδια στελέχη- νομική κάλυψη στις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην κίνηση που είχε προαναγγείλει από την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Δ. Μάρδας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του δημοσίου καθώς το κρατικό ταμείο είναι πλέον… μείον.

Οι ανάγκες

Η διαπραγμάτευση, παρά τα σημάδια προόδου, είναι ακόμη μακριά από το τέλος της διαδρομής και οι ανάγκες πληρωμής «βασικών» υποχρεώσεων για μισθούς, συντάξεις και δόσεις προς το ΔΝΤ υπολογίζονται περί τα 5,3 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Μαίου:

* Στο τέλος Απριλίου πρέπει να πληρωθούν μισθοί δημοσίου 600 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά και συντάξεις αξίας περί τα 1,3 δισ. ευρώ.

* Η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ στις 12/5 έχει ύψος 747 εκατ. ευρώ, τα προνοιακά επιδόματα (μέσω δήμων) που δίδονται έως τις 15 Μαίου έχουν ύψος 130 εκατ. ευρώ και ακόμη 30 εκατ. ευρώ κοστίζουν τα επιδόματα του ΟΑΕΔ για τον επόμενο μήνα. Οι μισθοί δημοσίου που καταβάλλονται σε 2 δόσεις έχουν κόστος 1,2 δισ. ευρώ και ακόμη 1,3 δισ. ευρώ οι συντάξεις στο τέλος Μαΐου.

Άτυπη στάση πληρωμών

Και όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογιστούν πληρωμές πιο «ελαστικές» που έχουν εδώ και πολύ καιρό σταματήσει. Τα «φέσια» του κράτους προς ιδιώτες, προμηθευτές, συμβασιούχους αλλά και «εξτρά» παροχές και επιδόματα έχουν σταματήσει να αποπληρώνονται από τον Φεβρουάριο προκαλώντας ακόμη πιο μεγάλη ασφυξία στην αγορά.

Οι εξαιρέσεις από την ΠΝΠ

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την υποχρεωτική μεταφορά διαθεσίμων εξαιρεί τα διαθέσιμα που επαρκούν για 15 ημέρες αλλά και τα διαθέσιμα εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών, των θυγατρικών τους καθώς και των εταιρειών του δημοσίου για τις οποίες έχει αποφασιστεί η έναρξη διαδικασιών αποκρατικοποίησης δια της εισαγωγής μετοχών τους σε οργανωμένη αγορά (Παρ. 5, Αρθρου 1, Ν. 3429/2005). Οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης «δύνανται» αλλά δεν υποχρεούνται να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους επισημαίνεται στην ΠΝΠ.

Τι λένε από την κυβέρνηση

Σε ανεπίσημο σημείωμα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου –και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους. Αναφέρουν ότι πρόκειται για μια πρακτική που ισχύει σε αρκετές χώρες της ΕΕ και αιτιολογούν την πράξη λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%.

Προσθέτουν ότι αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Ποια διαθέσιμα έχουν ήδη οδεύσει στην ΤτΕ

Στην ΤτΕ «φυλάσσονται» ήδη οι χρηματοδοτήσεις της ΕΕ (κονδύλια ΕΣΠΑ) τα οποία επίσης δίδονται με μεγάλη «φειδώ», αλλά πάντως σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας «δεν μπορούν νομικά και δεν πρόκειται να διατεθούν για άλλου είδους ανάγκες».

Αντιθέτως, πολλοί φορείς έχουν υπόλοιπα από εθνικά κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για έργα που τρέχουν αλλά και από χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τις οποίες δεν είναι ακόμη σαφές πως θα χειριστούν.

Υπενθυμίζεται, ότι εδώ και καιρό το Γενικό Λογιστήριο, έχει ζητήσει από τα ασφαλιστικά Ταμεία και άλλους φορείς του Δημοσίου, να εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς των διαθεσίμων τους. Ηδη ο βασικός μέτοχος (δημόσιο) έχει εισηγηθεί την Μεταφορά διαθεσίμων στην ΤτΕ αλλά αρκετά Δ.Σ έχουν απαντήσει αρνητικά ενώ άλλα εξέταζαν ποια κονδύλια θα έπρεπε να κρατήσουν…

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Μάρδας αναφερόμενος στο θέμα εξήγησε, ότι το υπουργείο Οικονομικών μέσα στους τελευταίους μήνες έχει συνάψει πράξεις ρέπος περίπου 10 δισ. ευρώ, με ανταλλαγές ταμειακών διαθεσίμων από φορείς.

Η λίστα με τα διαθέσιμα

Μεταξύ των φορέων που έχουν διαθέσιμα και έχει ξεκινήσει ήδη η... μεταφορά, περιλαμβάνονται τα διαθέσιμα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Πράσινου Ταμείου αλλά και του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ- 600 εκατ. ευρώ).

Στην ίδια λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 345 εκατ. ευρώ από το ΤΧΣ, 400 εκατ. ευρώ από την Αττικό Μετρό, περίπου 100 εκατ. ευρώ από τον πρώην ΟΣΚ και νυν Κτηριακές Υποδομές, 200 εκατ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ, 200 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, 80 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, 120 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, 114 εκατ ευρώ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και 200 εκατ ευρώ από τον ΟΣΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα