Σόιμπλε για λιτότητα και λαϊκιστική άνοδο

Η πολιτική λιτότητας, την οποία υιοθέτησαν οι χώρες της ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους δεν ευθύνεται για την αύξηση της λαϊκιστικής ψήφου στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal. Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, οι δημοσκόποι αναφέρουν ότι η απογοήτευση των ψηφοφόρων με την EE και τους πολιτικούς των κομμάτων εξουσίας που υποστήριξαν τα σκληρά οικονομικά μέτρα, συμβάλλουν στην αύξηση της ψήφου διαμαρτυρίας υπέρ

αντιευρωπαϊκών κομμάτων στις ευρωεκλογές.

Ερωτηθείς σχετικά ο Σόιμπλε απάντησε: «Κάποιοι το ερμηνεύουν με αυτό τον τρόπο», όμως «είναι λάθος. Μπορείτε να δείτε ότι η πολιτική μας για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης ήταν επιτυχημένη».

Η απογοήτευση από το πολιτικό κατεστημένο δεν είναι ένα φαινόμενο μοναδικό στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

Ο συντηρητικός πολιτικός έδωσε μια άλλη εξήγηση για το φαινόμενο αυτό λέγοντας: «Όταν οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι τα πάνε μάλλον καλά, η δημοκρατική κοινή γνώμη κρατά μια επικριτική απόσταση από αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις», ενώ πρόσθεσε: «Ίσως αυτό δεν είναι και τόσο κακό».

Στη συνέντευξή του αυτή, ο Σόιμπλε αμφισβήτησε επίσης την άποψη ότι η πολιτική λιτότητας προκάλεσε τη μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης από την οποία η ευρωζώνη έχει αρχίσει να βγαίνει.

«Είναι λάθος, η μακρά ύφεση είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η προέλευση της οποίας δεν βρίσκεται στην ευρωζώνη», σημείωσε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η κατάρρευση της Lehman Brothers, η χρεοκοπία της οποίας αποτέλεσε την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ήταν αμερικανική τράπεζα.

Όσον αφορά τα τεράστια ποσοστά ανεργίας «υπάρχουν σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και όχι μόνο στην ευρωζώνη και συνδέονται με τη βαθιά αλλαγή της αγοράς εργασίας εξαιτίας της τεχνολογίας», επεσήμανε ο Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι ολοένα και λιγότεροι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι για την παραγωγή προϊόντων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα