Η Μ. Δαμανάκη στον ΑΘΗΝΑ984
13:49 10/12/2013
- Πηγή: Athina984
Η Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Μαρία Δαμανάκη, μίλησε στις 10/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.
Μεταξύ άλλων, είπε:
«Όλη αυτή η τρικυμία που περάσαμε, ενίσχυσε την άποψή μου ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι δεμένο με την ευρωπαϊκή οικογένεια και πρέπει να δούμε με ρεαλισμό πώς θα ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις. Γιατί οι μεγάλες προκλήσεις
* Για τις ευρωεκλογές: "Υπάρχει ο κίνδυνος να ενισχυθούν ακραίες αντιευρωπαϊκές απόψεις που θα θέλουν να καταστρέψουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα":
«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουμε, μιλούν για τον επόμενο χρόνο και αναφέρονται σε μια ανάκαμψη πολύ μικρή στον ευρωπαϊκό χώρο. Θα έχουμε δηλαδή, μια μικρή ανάπτυξη και όχι ύφεση, η οποία όμως θα είναι και είναι πολύ ευάλωτη. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι τον επόμενο χρόνο είναι δύο. Ο πρώτος είναι να έχουμε μεν μια ανάκαμψη στην Ευρώπη συνολικά, αλλά να μην είναι σε θέση να δώσει απασχόληση και άντληση της ανεργίας. Να έχεις δηλαδή μια καλύτερη οικονομική κατάσταση, αλλά οι άνθρωποι να μην την απολαμβάνουν. Αυτό είναι πραγματικά τραγικό. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει μεγάλη πρόκληση πλέον, διότι όλα τα χάσματα που υπάρχουν στην Ευρώπη, διευρύνονται. Δηλαδή, το χάσμα ανάμεσα στις πιο ανταγωνιστικές και στις λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες. Το χάσμα μέσα στις ίδιες τις χώρες, διότι οι πιο πλούσιοι γίνονται ακόμα πλουσιότεροι και οι πιο φτωχοί οδηγούνται στον κοινωνικό αποκλεισμό και την εξαθλίωση. Αυτή είναι συνολικά η εικόνα της Ευρώπης και είναι φυσικό μέσα σ' αυτή την κατάσταση να ενισχύονται ακραία φαινόμενα. Η άποψή μου είναι ότι συνιστούν υπαρκτό κίνδυνο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν θα είναι ο επόμενος χρόνος στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα είναι πολύ δύσκολος και ναι, υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθούν ακραίες αντιευρωπαϊκές απόψεις, που δεν θα κριτικάρουν απλώς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν θα είναι δηλαδή αυτό που συνηθίζουμε να λέμε ευρωσκεπτικιστές... Μιλάμε για ανθρώπους που θα θέλουν να καταστρέψουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ναι, υπάρχει κίνδυνος αυτές οι τάσεις να ενισχυθούν».
* Για τη σχέση Ελλάδας - Τρόικα: "Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός. Μας αρέσει ν' ανακαλύπτουμε εχθρούς που θα επιβάλλουν τα δύσκολα":
«Ασφαλώς θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε καλύτερα σε ορισμένες κρίσιμες στιγμές. Το λέω αυτό ευθέως και πάντα υπάρχει περιθώριο για το καλύτερο. Οι τελευταίες ημέρες απέδειξαν ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός ανάμεσα στα πολιτικά κέντρα αποφάσεων και στους ανθρώπους που έχουν αναλάβει να παρακολουθούν την εφαρμογή αυτών των πολιτικών αποφάσεων και αυτό δεν είναι βέβαια πάντα εύκολο. Από την άλλη μεριά, θέλω να πω ότι καμιά φορά μιας αρέσει -όταν υπάρχουν δύσκολα, τα οποία πρέπει να τα πραγματοποιήσουμε-, να ανακαλύπτουμε έναν εχθρό, ο οποίος τα επιβάλλει. Είναι η εύκολη λύση. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που ήταν χώρες που είχαν αντίστοιχα προγράμματα και βγαίνουν σιγά - σιγά, οι στόχοι των μεταρρυθμίσεων εκεί υπήρξαν εθνικοί στόχοι. Οι κοινωνίες εκεί δεν καταδέχτηκαν να δεχτούν έναν τέτοιο ρόλο της Τρόικα. Έθεσαν οι ίδιες οι κοινωνίες εθνικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους, τους έκαναν δικούς τους και προσπάθησαν να αποδείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Εμείς, οι Έλληνες, πολλές φορές γλιστράμε σε μια λογική ότι είναι οι κακοί οι οποίοι μας τα επιβάλλουν. Αλλά, κακά τα ψέματα, καμία Τρόικα δεν ευθύνεται για το ότι εμείς πρέπει να καλύψουμε τα ελλείμματά μας και να αναπληρώσουμε σπατάλες του παρελθόντος. Οι δανειστές είναι πάντα σκληροί. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς. Θα έλεγα, λοιπόν, πως ό,τι και να γίνει, τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα θα τις κάνουμε. Και ελπίζω να τις κάνουμε και στο μέλλον, γιατί το μνημόνιο τελειώνει τον επόμενο χρόνο. Να τις κάνουμε με έναν πιο σοβαρό τρόπο. Αντί να κόβουμε οριζόντια μισθούς και συντάξεις, να δούμε επί της ουσίας τι πρέπει να κάνουμε για το δημόσιο τομέα, πώς θα προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, πώς θα απελευθερώσουμε τα κλειστά επαγγέλματα, πώς θα αναπτύξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις. Να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο, αυτός είναι εθνικός στόχος. Αυτό δεν θα το κάνει καμία Τρόικα για εμάς, μην περιμένουμε από τους άλλους».
* "Εφικτός ο στόχος να βγει η Ελλάδα στις αγορές":
«Θεωρώ ότι ο στόχος να βγούμε στις αγορές είναι στο πλαίσιο του δυνατού. Φυσικά, αυτό θα αποτελέσει επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και μια επιλογή που θα στηριχτεί στο τι θα έχουμε κατακτήσει μέχρι τότε. Δηλαδή, αν έχουμε προχωρήσει, έχει η οικονομία πραγματικά συμμαζευτεί, το πρωτογενές πλεόνασμα έχει σταθεροποιηθεί και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει κλείσει και έχουμε κάποιες δυνατότητες, βεβαίως θα μπορούσαμε να βγούμε στις αγορές. Το έχουν κάνει άλλες χώρες, βεβαίως με κόπο, βεβαίως με σχετικά υψηλά επιτόκια, υψηλότερα από αυτά που μας παρέχουν οι "κακοί" δανειστές αυτή την στιγμή, μην το ξεχνάμε αυτό. Δηλαδή, λέμε διάφορα για το μνημόνιο, αλλά εν τέλει ένα επιτόκιο του μνημονίου της τάξεως του 2% - 3% είναι μικρότερο από το επιτόκιο της αγοράς που είναι και μέχρι 6%».
Δημοσιογράφος: Βέβαια, ένα νέο πακέτο βοήθειας θα έχει και νέα μέτρα...
Μ. Δαμανάκη: «Κανείς δεν δίνει λεφτά χωρίς όρους. Να είμαστε σαφείς... Μιλάμε για χρήματα των πολιτών της Ευρώπης, των Ευρωπαίων συμπολιτών μας. Άρα, το να πει κανείς ότι θα έχουμε καινούργιο δανεισμό, χωρίς όρους, νομίζω δεν έχει πολύ σχέση με την πραγματικότητα. Τι μπορεί όμως να πετύχουμε και ποιος κατά την γνώμη μου μπορεί να είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Ένας ρεαλιστικός στόχος θα ήταν να έχουμε προχωρήσει αρκετά τις μεταρρυθμίσεις -επί της ουσίας, όχι επειδή θα το πει η Τρόικα-, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να βγούμε στις αγορές, ίσως με ένα δίχτυ ασφαλείας και να ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους να ενεργοποιηθεί η ρήτρα αλληλεγγύης που υπάρχει και λέει με σαφήνεια ότι αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους που έχουν σχέση με το πλεόνασμα και τις μεταρρυθμίσεις, τότε το ενδεχόμενο μιας κάποιας ελάφρυνσης του χρέους της είναι ορατό. Δηλαδή, μια διευκόλυνση με κάποιο σενάριο. Αυτή την στιγμή συζητούνται διάφορα σενάρια και είναι πρόωρο να πει κανείς. Μπορούν να βρεθούν διάφορες λύσεις, συζητιούνται, υπάρχουν σχέδια στην Κομισιόν. Υποθέτω και στο Εurogroup και στο ΔΝΤ. Άρα υπάρχει το καλό σενάριο...
Φυσικά, όλα αυτά θα τα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Δεν θα τα αποφασίσω ούτε εγώ, ούτε η Κομισιόν, ούτε η Τρόικα. Εμείς θα αποφασίσουμε και στις ευρωεκλογές και στις εκλογές, το τι θέλουμε να κάνουμε και βεβαίως, ως λαός -Έλληνες είμαστε, τον τόπο μας τον αγαπάμε-, όλοι μαζί θα υποστούμε και τις συνέπειες των επιλογών μας».
* Για συνέχιση της θητείας της στην Κομισιόν:
«Έχω ζητήσει να συνεχίσω την άσκηση των καθηκόντων μου. Έχω σοβαρές εκκρεμότητες και έχουμε και την ελληνική προεδρία».
Δημοσιογράφος: Έχετε προσδιορίσει και ως επόμενο στόχο σας, έχω ακούσει τον χαρακτηρισμό σας "γαλάζια ανάπτυξη", αναρωτιέμαι αν θα σας ενδιέφερε μια δεύτερη θητεία στην Κομισιόν ή αν εκτιμάτε ότι είναι η ώρα της επιστροφής σας στην εγχώρια πολιτική πραγματικότητα και με δεδομένο ότι εδώ ανοίγει και μια ενδιαφέρουσα -πιστεύω-, συζήτηση για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, όπως φάνηκε και από την εκδήλωση των 58...
Μ. Δαμανάκη: «Εφόσον έχω επιλέξει να ασκήσω τα καθήκοντά μου, δεν έχω την δυνατότητα να σχολιάζω, είτε να αναμιγνύομαι στην εσωτερική πολιτική ζωή. Αλλά μπορώ να πω με αφορμή την πρωτοβουλία των 58 ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία οδηγεί στην συγκρότηση ενός πόλου, που βλέπει την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρώπης και δίνει ρεαλιστικές λύσεις, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες προκλήσεις, την βλέπω θετική... Από αυτή την άποψη, αυτές είναι πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις, παρακολουθώ και τα γεγονότα και τα κείμενα, αλλά με ενδιαφέρει να τελειώσω εδώ την θητεία μου. Έχω ακόμα ένα χρόνο. Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει μετά ποιον θα προτείνει για επίτροπο και σε συνεργασία με τον καινούργιο πρόεδρο της Κομισιόν, αφού δηλαδή γίνουν οι ευρωεκλογές. Κατά συνέπεια, είναι πολύ πρόωρο να τα συζητάμε όλα αυτά».
* "Πρόκληση για εμένα η γαλάζια ανάπτυξη":
«Σχετικά με την γαλάζια ανάπτυξη, με ενδιαφέρει να πω ότι βλέπω με χαρά ότι και η ελληνική προεδρία την έχει αναδείξει. Βλέπω ότι και στην Ελλάδα αυτή η προβληματική έχει υιοθετηθεί, έχουν ανοίξει συζητήσεις για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά που έχουμε ως πλούτο μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, πώς μπορούμε να έχουμε μια πιο ολιστική προσέγγιση για την θάλασσα και να δούμε τι καλύτερο γίνεται. Σας λέω ότι αυτό θεωρώ πως είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση, μια πολύ μεγάλη προοπτική, που αποδεικνύει ότι αν προχωρήσουμε έτσι στην Ευρώπη, συνολικά, μέχρι το 2020, θα έχουμε 1,5 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας. Φυσικά οι πιο ανταγωνιστικές χώρες έχουν καλύτερες δυνατότητες να δημιουργήσουν τέτοιες θέσεις εργασίας. Πιστεύω, όμως, ότι και η Ελλάδα με τέτοια ακτογραμμή και δυνατότητες έχει μεγάλες ευκαιρίες και θα είναι μεγάλη πρόκληση για μένα, να μπορέσω να αφήσω κάτι πίσω μου εδώ».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
δαμανακη, κλειστα επαγγελματα, αθηνα, ελλαδα, τροικα, λύση, μνημονιο, νέα, ΔΝΤ, εκλογες, εκκρεμότητες, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, εθνικισμος, βγαινουν, χωρες, το θεμα, γνωμη, θαλασσα, θεμα, θητεια, ιρλανδια, νεα μετρα, οικονομια, πλαισιο, υφεση, ψεματα, ωρα, αφορμη, γεγονοτα, γινει, γινεται, γινονται, δεδομενο, δευτερο, δυνατοτητα, δημοσιο, διχτυ, δωσει, ευκολο, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκρεμότητες, εξελιξη, επαγγελματα, ερχονται, ευρωπη, ζωη, ζωνη, ιδια, υποθεση, θεσεις εργασιας, θετικο, εικονα, κυβερνηση, λεφτα, λύση, μαρια, νεες θεσεις εργασιας, παντα, οικογενεια, πορτογαλια, προγραμματα, ρητρα, ρολο, σενγκεν, σεναριο, συζητηση, σχεδια, σχεδιο, φυσικα, φυσικο, φορα, χασμα, χρονος, χαρα, αγορες, εφαρμογη, ενωση, εθνικο, χωρα, κειμενα, πακετο, θελω να, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Χαμός στο Πρωινό: Το λάθος του Λιάγκα για τον Κωστόπουλο και η αποχώρηση των συνεργατών του [video]
- Μεγαλώνει η «διαφορά» τηλεθέασης μεταξύ Πρωϊνό ΑΝΤ1 και Πρωϊνό Μou
- ΟΤΑ / Ο Νίκος Χαρδαλιάς άνοιξε (απλά) τον χορό των παραιτήσεων...!!!
- Προσεχώς... μαμά η πριγκίπισσα του Μονακό!
- Τίγρης ξεσκίζει θηριοδαμαστή (VIDEO)
- «Έφυγε» ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Βαρύκας
- Ποιος είναι ο Τούρκος μεγιστάνας Φερίτ Σαχένκ
- Και τα λεπτά της ώρας καθορίζουν τη σύνταξη...
- Απίστευτη φορολογική δήλωση Βρετανού!
- Απάντηση Κούτρα στον Ερντογάν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Απάντηση Κούτρα στον Ερντογάν
- «Έργο Αθήνα»
- «Σε πορεία σύγκρουσης ΔΝΤ- Βερολίνο»
- «Η Ελλάδα αντεπιτίθεται»
- Θεσσαλονίκη: Αλαφροχέρηδες με Χυμό φρούτων
- Αγνοούμενους στα σκόπια αναζητεί το Βελιγράδι
- To SPD προτιμά Σόιμπλε
- Η Μ. Δαμανάκη στον ΑΘΗΝΑ984
- Ζητεί παύση πειθαρχικών διώξεων
- Πολυάριθμες καταγγελίες από ευάλωτες ομάδες
- Τελευταία Νέα Athina984
- Η Μ. Δαμανάκη στον ΑΘΗΝΑ984
- ΟΑΧΟ για καταστροφή χημικών όπλων
- Πολυάριθμες καταγγελίες από ευάλωτες ομάδες
- «Έργο Αθήνα»
- Κανονισμός συμπληρωματικής συνταξιοδότησης
- Αγνοούμενους στα σκόπια αναζητεί το Βελιγράδι
- Ταϊλάνδη: «Ησυχάστε και ψηφίστε»
- Θεσσαλονίκη: Αλαφροχέρηδες με Χυμό φρούτων
- Βουλγαρία: πέρασε ο προϋπολογισμός
- Ζητεί παύση πειθαρχικών διώξεων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στο φως ανέκδοτες επιστολές του Σεφέρη προς την αδελφή του
- Ηλ. Παναγιώταρος: Ντυθήκαμε Κου Κλουξ Κλαν λόγω... αποκριάς
- ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 1,625 δισ. από εξάμηνα έντοκα γραμμάτια
- Έναρξη μαθημάτων στις 16 Δεκεμβρίου ζητάει η Σύγκλητος ΕΚΠΑ
- Έναρξη μαθημάτων στις 16 Δεκεμβρίου θέλει η Σύγκλητος ΕΚΠΑ
- 6 ιδέες για να στρώσεις το γιορτινό τραπέζι με στυλ!
- «Τροποποίηση της από 25-11-2008 σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ Α.Ε και ΣΕΠ Α.Ε»
- ΑΣΜΟΥΣΕΝ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
- Τελευταίες πινελιές στη χριστουγεννιάτικη Αθήνα
- Απάντηση Γιαννακόπουλου πριν από τη Γ.Σ. της «Συμμαχίας»