Η Μ. Γιαννακάκη στον ΑΘΗΝΑ984

Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής της Δημοκρατικής Αριστεράς με το συνδυασμό "Παρέμβαση για την Αττική", Μαρία Γιαννακάκη, μίλησε στις 14/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για δημοσκοπήσεις και χαμηλά ποσοστά της Δημοκρατικής Αριστεράς:

«Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, ακριβώς γιατί αποτυπώνουν τη διάθεση της στιγμής του
εκλογικού σώματος. Τα λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου, αλλά από εκεί και έπειτα καλύτερα ας περιμένουμε να δούμε και τι θα βγάλουν οι κάλπες της Κυριακής και κατ' επέκταση και για τις ευρωεκλογές οι κάλπες τις 25ης Μαΐου. Αν επιβεβαιωθούν -που εγώ δεν το πιστεύω-, εκτιμώ ότι θα πρέπει να δούμε πραγματικά τι συμβαίνει και γιατί οι απόψεις μας και οι θέσεις μας δεν έχουν αντίκτυπο στο εκλογικό σώμα».

* Για τους λόγους που δεν παραιτήθηκε από τη βουλευτική της ιδιότητα:

«Η περιφέρεια Αττικής είναι κεντρική πολιτική σκηνή. Το κόμμα μου θεωρεί ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2ου βαθμού -δηλαδή για τις περιφέρειες- έχουν και πολιτικά, αλλά κυρίως αυτοδιοικητικά κριτήρια. Κατέβασε, λοιπόν, για υποψήφιο περιφερειάρχη μόνο έναν βουλευτή και αυτόν στην κεντρική περιφέρεια της χώρας, όπου συγκεντρώνει το μισό περίπου πληθυσμό της Ελλάδας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αυτό που κατέβασε όλη την πρώτη σειρά των κορυφαίων στελεχών του, σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Ο κ. Σγουρός, ξαφνικά, προεκλογικά θυμήθηκε ότι δεν πρέπει βουλευτές να διεκδικούν τις περιφέρειες. Σας θυμίζω ότι στα 3,5 χρόνια θητείας του απερχόμενου περιφερειακού συμβουλίου, όχι μόνο δεν είχε πρόβλημα που βουλευτές κατείχαν την ιδιότητα του περιφερειακού συμβούλου, αλλά πάρα πολλές φορές έλεγε στο περιφερειακό συμβούλιο ότι αυτό είναι πάρα πολύ θετικό, διότι μπορούν αυτοί που κατέχουν τη διπλή ιδιότητα να φέρουν θέματα του περιφερειακού συμβουλίου στη Βουλή και να τ' αναδεικνύουν. Ξαφνικά, όταν εμφανίστηκαν ανθυποψήφιοί του βουλευτές, θυμήθηκε ότι αυτό είναι πρόβλημα και κάλεσε την κα Δούρου να παραιτηθεί, η οποία και το έκανε. Δεν την ακολούθησαν όμως οι συνάδελφοί της βουλευτές σ' όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας ή ο κ. Δρίτσας στον Πειραιά. Αφού λοιπόν η κα Δούρου ήταν πεπεισμένη ότι πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο, γιατί δεν κατόρθωσε να πείσει γι' αυτό το κόμμα της, έτσι ώστε να έρθει μια τροπολογία στη Βουλή και να την συζητήσουμε συντεταγμένα; Εγώ θα ήμουν η πρώτη που θα την ψήφιζε. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει ασυμβίβαστο ένθεν κακείθεν και κυρίως στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί είμαι η πρώτη η οποία λέω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πληρώνει αυτή την εναλλαγή στελεχών με την κεντρική πολιτική σκηνή. Θεωρώ όμως ότι όλο αυτό ήταν καθαρά επικοινωνιακό».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι ο νυν περιφερειάρχης Αττικής άσκησε κακή πολιτική;

Μ. Γιαννακάκη: «Δεν θα έλεγα ότι ήταν κακή. Θα έλεγα ότι ήταν παλαιού τύπου και δεν ανταποκρινόταν στις καινούργιες προκλήσεις, τις οποίες προσέφερε ο Καλλικράτης. Ο κ. Σγουρός ουδέποτε κατανόησε τις δυνατότητες που δίνει στην περιφέρεια ο Καλλικράτης και λειτούργησε με τη λογική του παλαιού νομάρχη. Δεν υιοθέτησε καινοτόμες πολιτικές. Για παράδειγμα, ο Καλλικράτης δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας Μητροπολιτικής Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος. Έκανε 2,5 συνεδριάσεις για να είμαι ακριβής -η τρίτη δεν ολοκληρώθηκε-, σε 3, 5 χρόνια. Η Επιτροπή διαβούλευσης ήταν μια καινοτόμα εισήγηση του Καλλικράτη, η οποία ουσιαστικά δεν λειτούργησε ποτέ στην περιφέρεια Αττικής... Όλα αυτά λοιπόν έχουν αέρα παρελθόντος. Επίσης, υπήρξε πάρα πολύ συγκεντρωτικός και αυτό δεν το λέει η Μαρία Γιαννακάκη, δεν το λέει η "Παρέμβαση για την Αττική Δημοκρατική Οικολογική Κίνηση", αλλά το λένε αντιπεριφερειάρχες του. Ποτέ δεν έδωσε αρμοδιότητες. Ποτέ ουσιαστικά και ο ίδιος δεν προχώρησε σε μια αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στους περιφερειάρχες και δεν ανέλαβε ποτέ καμία πρωτοβουλία. Ο κ. Σγουρός αρέσκεται στους αριθμούς. Παρουσιάζει αριθμούς, πόσα κονδύλια απορρόφησε για να κάνει έργα κ.λπ.. Και εγώ θα έρθω να σας πω ότι δεν μηδενίζω τίποτα και φυσικά δεν θα είμαι αυτή ή ο συνδυασμός ο οποίος έχω την τιμή να ηγούμαι που θα πει ότι τα έργα είναι άχρηστα. Όμως τα έργα πρέπει να εντάσσονται σ' έναν γενικότερο σχεδιασμό και αυτός είναι ο μητροπολιτικός ρόλος της περιφέρειας. Το να υπάρχει ένας σχεδιασμός και να ενισχύει διαδημοτικές συνεργασίες. Φαραωνικά έργα, αποσπασματικά, δεν προσφέρουν τίποτα, ειδικά στην περιφέρεια Αττικής του 2014, που μαστίζεται από ανεργία και από τεράστια προβλήματα κοινωνικής συνοχής και ειδικά στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, που είναι το τελευταίο προπύργιο κοινωνικής συνοχής».

Δημοσιογράφος: Μπορεί η περιφερειακή διοίκηση να παρέμβει στην ανεργία;

Μ. Γιαννακάκη: «Φυσικά και εδώ θα παρουσιάσω πολύ συνοπτικά την πρότασή μας για τη δημιουργία 7.000 θέσεων εργασίας από μόλις το μισό πλεόνασμα της περιφέρειας. Φαίνεται η περιφέρεια, από τη μία μεριά δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει κοινωνικό έργο γιατί αυτό πια με τον Καλλικράτη είναι είτε στον 1ο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή στους δήμους, είτε στο υπουργείο. Μπορεί όμως να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη, προκειμένου να παράσχει αυτή την ομπρέλα στους δήμους για να κάνουν προγράμματα οικονομικής πολιτικής. Η περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα από μόνη της να δημιουργεί θέσεις εργασίας. Μπορεί να το κάνει μόνο σε συνεργασία με τους δήμους. Γι' αυτό λοιπόν προτείνουμε να δημιουργηθεί ένα γραφείο σχεδιασμού που, σε συνεργασία πάντα με τους δήμους και ανάλογα με το μέγεθός τους και τις ανάγκες τους, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, οι οποίες δεν θα είναι ανταγωνιστικές με τον ιδιωτικό τομέα και θα εδράζεται πάνω στις αρχές της κοινωνικής οικονομίας τοπικής αυτοδιοίκησης και του τουρισμού, για παράδειγμα. Αυτές οι θέσεις εργασίας θα βοηθούν και θα τονώνουν την τοπική οικονομία, έστω και σ' ένα μικρό επίπεδο, γιατί με 1, 5 εκατομμύριο ανέργους, οι 7.000 θέσεις εργασίας δεν είναι ούτε καν σταγόνα στον ωκεανό... Αυτοί οι άνθρωποι παράλληλα θα καταρτίζονται, όχι γενικά και αόριστα, αλλά βάσει των συγκεκριμένων ενδιαφερόντων τους και ικανοτήτων τους, αλλά και της ζήτησης που υπάρχει απ' τον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, πρέπει να δημιουργηθεί στην περιφέρεια ένα συμβουλευτικό γραφείο που θα συμβουλεύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να καταρτίζουν τους φακέλους τους, προκειμένου οι προτάσεις τους να χρηματοδοτούνται από προγράμματα ΕΣΠΑ... Όταν μιλάμε αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για περιφερειακή συνοχή για την Ευρώπη των περιφερειών και για αποκέντρωση, ήρθε η ώρα πραγματικά αυτό να το κάνουμε πράξη».

* "Χρειάζεται αναθεώρηση του Καλλικράτη":

«Ο Καλλικράτης ήταν ένα εξαιρετικό πρωτοπόρο εργαλείο, παρ' όλες τις αδυναμίες του, αλλά ακόμη δεν έχει λειτουργήσει και πολλές αρμοδιότητες δεν έχουν περάσει και δεν έχουν αποκεντρωθεί ακόμα. Πολλές φορές ο απερχόμενος περιφερειάρχης είπε ότι προσέκρουσε πάνω σε συνταγματικά αδιέξοδα. 80% από αυτά που θεωρούμε αντισυνταγματικά με μία συνεννόηση με το Συμβούλιο της Επικρατείας θα μπορούσαν να ξεπεραστούν. Αλλά και το 20% που θα παρέμενε θα μπορούσε να είχε προχωρήσει και να είχαν περάσει από τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες των υπουργείων. Ο Καλλικράτης χρειάζεται μια αναθεώρηση, γιατί έγινε σε άλλες εποχές, εποχές ευμάρειας ή έστω πλασματικής ευμάρειας. Τώρα λοιπόν χρειάζεται να αναθεωρηθεί και να γίνουν τροποποιήσεις, επειδή τον είδαμε και σε λειτουργία».

* "Κατά συνείδηση στο δεύτερο γύρο":

«Έχω αναπτύξει προσωπικά και πολιτικά το πώς θα πρέπει να είναι η καινούργια περιφερειακή αρχή και από εκεί και πέρα κάθε φίλος, κάθε μέλος, οι σύμμαχοί μας, οι Οικολόγοι, οι οποίοι μας έκαναν την τιμή να συμπράξουν μαζί μας σε αυτήν την αυτοδιοικητική προσπάθεια, θα πράξουν αυτό που τους επιβάλλει η συνείδησή τους. Και εγώ είμαι μια από αυτούς που θα πράξω αυτό που μου υπαγορεύει η συνείδησή μου».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα