Η Μ. Γιαννάκου στον ΑΘΗΝΑ984

Η επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, Μαριέττα Γιαννάκου, μίλησε στις 8/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Φρόσω Ζαγορίτου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τη συνάντηση των κκ Σαμαρά - Ομπάμα:

«Νομίζω ότι πολύ ορθώς ο πρωθυπουργός δεν θριαμβολογεί. Έχουμε δει στο παρελθόν διάφορα πράγματα, τα οποία δεν θα σχολιάσω. Πρόκειται για μια επικοινωνία που γίνεται στο σωστό χρόνο, διότι ο πρωθυπουργός θα είναι σε θέση, σήμερα και να θέσει τις προοπτικές και
να εξηγήσει πώς βλέπει την ελληνική οικονομία, η οποία παραλίγο να επηρεάσει όχι μόνο την Ευρώπη, αλλά και το παγκόσμιο σύστημα. Οι ΗΠΑ δεν επηρεάζουν ευθέως τον τρόπο που θα χειριστεί η Ελλάδα τα οικονομικά της ζητήματα. Εμμέσως όμως υπάρχει μια τέτοια επιρροή και νομίζω ότι θα μπορούσε, κατά κάποιο τρόπο να ασκηθεί, όχι πιεστικά, αλλά υπενθυμιστικά, το ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στηριχτεί ακόμα περισσότερο με διάφορους τρόπους... Εκτιμώ ότι η συνάντηση γίνεται στο σωστό χρόνο, διότι έχει ήδη διανυθεί ένα μεγάλο διάστημα προσπαθειών για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την αλλαγή της κατάστασης της χώρας και η εικόνα που θα δώσει ο πρωθυπουργός θα μπορεί να είναι ακριβέστερη, ώστε να φανούν οι προοπτικές, αλλά και οι ανάγκες της ελληνικής οικονομίας...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα είναι καλό. Έχουν ξεπεραστεί οι συγκρούσεις του παρελθόντος. Πιστεύω ότι δεν έχουν κανένα λόγο, ειδικά αυτή την περίοδο, να μας δημιουργήσουν προβλήματα. Αντίθετα, έχουν πολλούς λόγους να έχουν θετική στάση, την οποία δείχνουν και προς τα έξω».

* Για το νομοσχέδιο που αφορά στο Νέο Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο:

«Το 2006, που ήμουν υπουργός Παιδείας, ανέθεσα σε μια επιτροπή να ξεκινήσει μια προετοιμασία, ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε το Λύκειο από τη λογική των πανελλαδικών εξετάσεων. Η πρώτη κίνηση που κάναμε τότε ήταν να καταργήσουμε τις εξετάσεις και στις δύο χρονιές του Λυκείου και να τις αφήσουμε μόνο στην τελευταία. Είχαν παραδεχτεί όλοι και οι μετ' έπειτα υπουργοί ότι το Λύκειο δεν πρέπει να συμπαρασύρεται από τη λογική των εξετάσεων και πρέπει να έχει αυτόνομη εκπαιδευτική παρουσία. Διότι, υπάρχουν παιδιά στο Λύκειο, τα οποία δεν θέλουν να πάνε στο Πανεπιστήμιο, δεν θέλουν να δώσουν πανελλαδικές, θέλουν όμως να ακολουθήσουν μεταλυκειακή άτυπη εκπαίδευση κ.λπ.. Επομένως, το παλιό σύστημα νομίζω ότι είχε τελειώσει... Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι να γίνει αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για έναν αγώνα ταχύτητας μέσα στο Λύκειο, προκειμένου να δουν οι μαθητές αν θα καταφέρουν ή όχι να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο -ήδη είναι μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τεράστια προβλήματα και αντιμετωπίζουν τα ίδια και αργότερα στην εύρεση εργασίας-, αλλά, να δομηθεί μια αυτόνομη εκπαιδευτική οντότητα, η οποία θα επιτρέπει και άλλες επιλογές εν συνεχεία».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα