Η Μ. Ρεπούση στον ΑΘΗΝΑ984

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση, μίλησε στις 10/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για ενδεχόμενη απεργία των εκπαιδευτικών την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων:

«Η θέση μας είναι σαφής. Είμαστε κατά της πρότασης αυτής για απεργία.
Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία λήψης απόφασης, και την θεωρούμε επιζήμια και για το κοινωνικό σύνολο, τις ελληνικές οικογένειες, τα παιδιά, αλλά και για το κίνημα των καθηγητών...
Δεν έχει εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, αλλά έχει διαρρεύσει στον Τύπο, όπως και οι ρυθμίσεις για τις αναγκαστικές μεταθέσεις Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Προηγήθηκε στην Βουλή, στο ενιαίο άρθρο που ψηφίσαμε, η ρύθμιση για την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών κατά δύο ώρες και πράγματι αυτό που ανησυχεί τους εκπαιδευτικούς είναι το προεδρικό διάταγμα. Διότι η δίωρη αύξηση του ωραρίου από μόνη της δεν είναι τίποτα, αλλά αν τη συνδυάσουμε με το περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος, στο σημείο αυτό, μπορεί να δημιουργηθούν εύλογες ανησυχίες για τις οποίες οφείλει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να απαντήσει στους εκπαιδευτικούς. Και όταν λέω διάλογο, εννοώ τα ουσιαστικά ζητήματα που γεννούν η αύξηση του ωραρίου και οι αναγκαστικές μεταθέσεις...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Αυτό είναι ένα οριζόντιο μέτρο που δεν θα λύσει το πρόβλημα. Διότι πάλι στις μεγάλες ειδικότητες που υπάρχουν κενά, μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν και θα δημιουργηθούν υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί σε άλλα σχολεία, τους οποίους τι θα κάνει το υπουργείο; Έρχεται το προεδρικό διάταγμα και λέει "αν ένας καθηγητής υπηρετεί σε ένα σχολείο και πάνω από το 75% των ωρών του δεν καλύπτεται, τότε θεωρείται ολικά υπεράριθμος και μπαίνει σε μια κατάσταση υποχρεωτικής μετάθεσης"...».

Και πρόσθεσε: «Είναι δυνατόν να αυξάνεται το ωράριο των εκπαιδευτικών, όταν υπάρχουν 4.500 αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε γραφεία;».

Δημοσιογράφος: Αυτό το τεράστιο θέμα των αποσπάσεων δεν θα αντιμετωπιστεί ποτέ;

Μ. Ρεπούση: «Είναι και αυτό ένα φαινόμενο του πελατειακού κράτους. Κάθε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο οι βουλευτές κυκλοφορούν με σημειώματα για το ποιους εκπαιδευτικούς θα αποσπάσουν. Μέσα σε περίοδο κρίσης και με κενά στα σχολεία, έγιναν φέτος 4.500 αποσπάσεις. Ας πούμε ότι 700 απέσπασε το υπουργείο Παιδείας. Από αυτούς οι 600 προέρχονταν από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Να δεχτώ ότι το υπουργείο Παιδείας λειτουργεί με εκπαιδευτικούς σε πολλές διευθύνσεις, αλλά στα κόμματα, στους βουλευτές και στην Αρχιεπισκοπή, για ποιο λόγο πρέπει να πηγαίνουν εκπαιδευτικοί;».

* Για την απόρριψη της πρότασης του ΠαΣοΚ για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές:

«Η κοινή κάθοδος αποκλείστηκε κατηγορηματικά. Γιατί συνεργασία με το ΠαΣοΚ έχουμε σε πολλά επίπεδα, όπως και με άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Ωστόσο δεν αποκλείστηκε η συνεργασία. Εδώ συνυπάρχουμε στο κυβερνητικό σχήμα. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα καινούργιο πολιτικό κόμμα, στην αρχή της πορείας του, με την δική του φυσιογνωμία, τα δικά του χαρακτηριστικά, τις δικές τους θέσεις και θέλει να δοκιμαστεί...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα