Η Μ. Ξαφά στον ΑΘΗΝΑ984

Η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, μίλησε στις 12/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νότη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την έκθεση του ΔΝΤ και το χρέος:

«Η έκθεση του ταμείου επισημαίνει ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ
δεν θα έχει μειωθεί όσο προβλεπόταν, δηλαδή στο όριο της βιωσιμότητας και επομένως είναι απαραίτητο οι Ευρωπαίοι εταίροι να συμφωνήσουν σε κάποια ελάφρυνση του χρέους. Λέει, δηλαδή, η έκθεση ότι το 2022 το χρέος προς το ΑΕΠ θα έχει μείνει στο 117% του ΑΕΠ, αντί για το 110% που προβλεπόταν σαν όριο βιωσιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει οι εταίροι να μειώσουν το χρέος, όχι μόνο με το να σπρώχνουν προς το μέλλον τις αποπληρωμές, αλλά να μειώσουν και το ύψος του χρέους...
Η έκθεση επισημαίνει ότι το υψηλό χρέος θα είναι εμπόδιο για τις επενδύσεις, ιδιαίτερα αν υπάρξουν αμφιβολίες και από τη βούληση της κυβέρνησης να πετύχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μπορεί να πληρώνει τους τόκους πάνω στο χρέος, χωρίς να προσφεύγει σε δανεισμό».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για σταθερό επιτόκιο;

Μ. Ξαφά: «Ναι. Πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει και αφορά τα δάνεια του πρώτου πακέτου διάσωσης, του 2010 δηλαδή, όπου το επιτόκιο είχε μειωθεί δύο φορές κιόλας, αλλά παραμένει κυμαινόμενο... Επομένως, είναι σωστό το αίτημα της κυβέρνησης να μετατραπεί σε σταθερό επιτόκιο ύψους -ας πούμε- 0,5 - 0,6. Δηλαδή, το σημερινό κυμαινόμενο επιτόκιο να γίνει σταθερό για όλη τη διάρκεια του δανείου αυτού, για τουλάχιστον 40 χρόνια αν όχι 50. Βέβαια για μια γενιά αυτό είναι εντάξει. Δηλαδή, δεν πρόκειται να κληθεί να αποπληρώσει το χρέος μια ολόκληρη γενιά. Το στοίχημα βέβαια είναι ότι κάποια στιγμή -όχι αυτή-, στο μακρινό μέλλον, η Ελλάδα θα πρέπει να μπορέσει ν' αναχρηματοδοτήσει αυτό το χρέος στα επιτόκια της αγοράς και η ελπίδα είναι ότι μέχρι τότε, το ΑΕΠ της Ελλάδας, η παραγωγή δηλαδή, θα έχει ανέβει αρκετά, ώστε το χρέος αυτό να γίνει βιώσιμο, δηλαδή η Ελλάδα να μπορεί να εξυπηρετήσει αυτό το χρέος σε επιτόκια της αγοράς. Αυτό όμως είναι ένα στοίχημα. Μπορεί να συμβεί, μπορεί και όχι. Κάποιος επενδυτής δεν θα επενδύσει εύκολα τα ωραία του λεφτά σε μια χώρα που δεν είναι βέβαιο ότι έχει βιώσιμο χρέος, από φόβο ότι θα κληθεί και αυτός να φορολογηθεί, για να αποπληρωθεί το χρέος κάποια μέρα».

* Για ανάπτυξη και μέτρα:

«Νομίζω ότι η έκθεση προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3%, όχι του 4%. Δεν είναι εφικτό να πάει κανείς από το πλεόνασμα της τάξης του 0,7 του ΑΕΠ, όπου ήμασταν πέρυσι, στο 4,5% του ΑΕΠ, που είναι και το επιθυμητό για να μπορούμε να πληρώνουμε τους τόκους με δικούς μας πόρους, χωρίς να δανειζόμαστε. Όσο δανειζόμαστε για να πληρώσουμε τόκους, τόσο το χρέος ανεβαίνει. Για να γίνει βιώσιμο το χρέος, πρέπει να μπορούμε να εξυπηρετούμε το χρέος χωρίς να δανειζόμαστε. Αυτό το άλμα από το 0,7% στο 4,5% του ΑΕΠ δεν μπορεί να γίνει απλώς με την ανάπτυξη. Χρειάζονται και κάποια μέτρα. Γι' αυτό και η έκθεση επισημαίνει ότι την επόμενη διετία, 2015 - 2016, υπάρχει δημοσιονομικό κενό της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Υψηλότερο, δηλαδή, από αυτό που υπολογίζει η κυβέρνηση. Και θα τόνιζα εδώ ότι η έκθεση εκφράζει την ανησυχία ότι η προφανής κόπωση προσαρμογής που έχει γίνει, το κοινωνικό μέρισμα και οι αλλεπάλληλες δηλώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα θα δοκιμάσουν τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα μέχρι τέλους...
Το ΔΝΤ δεν προτείνει οριζόντια μέτρα και οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Αντίθετα, προτείνει κάποια στοχευμένα μέτρα, τα οποία δεν είναι στην έκθεση. Στο παρελθόν έχει μιλήσει για την ανάγκη βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αλλά βέβαια ο κ. Θεοχάρης έφυγε από τη θέση του, επειδή έκανε πολύ καλά τη δουλειά του. Η έκθεση είχε γραφτεί πριν παραιτηθεί ο κ. Θεοχάρης. Είμαι σίγουρη ότι μάλλον κακοφάνηκε στο ΔΝΤ, όπως και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η βεβιασμένη αποχώρηση του...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα