Η Μ. Ξαφά στον ΑΘΗΝΑ984

Η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, μίλησε στις 5/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Δεν έχει μεγάλη επίδραση η πολιτική αστάθεια στην στάση των πιστωτών μας":

«Από ό,τι καταλαβαίνω, υπάρχει ακόμα θέμα για το πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015. Έχει σταλεί μια πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στην Τρόικα,
την οποία η Τρόικα δεν έχει βρει ικανοποιητική και γι' αυτό σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις...
Η Τρόικα μιλάει με την Ελλάδα. Δεν μιλάει με μια συγκεκριμένη κυβέρνηση. Δηλαδή, όταν θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση θα συνομιλήσει με την νέα κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή».

Δημοσιογράφος: Άρα, κατά την δική σας ανάγνωση, το ζήτημα της προεκλογικής περιόδου και άρα της πολιτικής αστάθειας -που θέτει πολύ έντονα η κυβέρνηση στην ρητορική της-, δεν έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην στάση των εκπροσώπων των πιστωτών μας;

Μ. Ξαφά: «Ακριβώς. Από την στιγμή που δεν έχει κλείσει το πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού του 2015, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαπραγμάτευση».

* "Η κυβέρνηση να ζητήσει έξι μήνες παράτασης. Λίγες εβδομάδες δεν δίνουν αρκετό χρόνο":

«Θα πρέπει η κυβέρνηση, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, να ζητήσει την παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος, ίσως κατά έξι μήνες, ώστε να δοθεί χρόνος και να νομοθετήσει τα μέτρα και να βγουν όλες οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι κ.λπ. Και να υπάρχει η άνεση χρόνου, να γίνει αυτό μέσα στους πρώτους μήνες του 2015...
Οι λίγες εβδομάδες δεν δίνουν αρκετό χρόνο, από την στιγμή που δεν έχει κλείσει καν η τρέχουσα αξιολόγηση και δεν έχει εκταμιευθεί η δόση. Δεν έχουν τελειώσει οι συζητήσεις για την προληπτική γραμμή πίστωσης, που θα πάρουμε μετά από αυτό. Ο χρόνος τρέχει και δεν υπάρχει χρόνος μέσα σε λίγες εβδομάδες να κλείσουν όλα αυτά τα θέματα».

Δημοσιογράφος: Άρα είναι μια ρητορική, η οποία είναι ενταγμένη σε πολιτικά δεδομένα, έτσι δεν είναι;

Μ. Ξαφά: «Ναι. Ποιο ήταν το θέμα; Πάρα πολύ πρώιμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την λεγόμενη καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί».

Δημοσιογράφος: Και μάλιστα δια στόματος πρωθυπουργού. Από εκεί ξεκίνησε, λέτε, η βάση του προβλήματος, από το Βερολίνο;

Μ. Ξαφά: «Ναι. Από εκεί και πέρα, αυξήθηκαν πολύ τα spreads, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή και φυσικά και στα διαρθρωτικά είμαστε πάρα πολύ πίσω σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Σας θυμίζω ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε στα τέλη του 2012 την επιμήκυνση του προγράμματος κατά 2 χρόνια, την οποία δέχτηκαν οι πιστωτές, με αποτέλεσμα να μετακινηθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 στο 2016. Φτάνουμε τώρα, το 2014 και η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι δεν θέλουμε άλλο πρόγραμμα, δεν χρειαζόμαστε δανεικά, τελειώνει το μνημόνιο και επιστρέφουμε στις αγορές, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που οι ίδιοι ζήτησαν την επιμήκυνση. Αυτό πιστεύω ήταν πολιτικά υποκινούμενο και ήταν βασισμένο σε μια λάθος εκτίμηση για την δυνατότητα πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές».

* "Πιθανότατα να μην υπήρχε πρόβλημα, αν δεν είχε δοθεί το κοινωνικό μέρισμα":

«Η Τρόικα δεν θα κάνει πίσω, μέχρι να ικανοποιηθεί ότι έχουν ληφθεί αρκετά μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Εάν δεν είχε δοθεί το περίφημο κοινωνικό μέρισμα -που ήταν μισό δις-, νωρίτερα φέτος, πιθανότητα να μην υπήρχε πρόβλημα για του χρόνου ή τουλάχιστον να υπήρχε πολύ μικρότερο πρόβλημα. Οπότε και εκεί πιστεύω ότι η κυβέρνηση βιάστηκε υπερβολικά».

Δημοσιογράφος: Τα επόμενα βήματα, έτσι όπως τα εννοούν οι πιστωτές μας, έχουν και πακέτο μέτρων; Έχουν μνημόνιο ουσιαστικά;

Μ. Ξαφά: «Ναι, φυσικά έχουν μνημόνιο και η προληπτική γραμμή στήριξης, για την οποία συζητάμε, και αυτή έχει μνημόνιο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα