Η Μ. Ξαφά στον ΑΘΗΝΑ984

Η οικονομολόγος και πρώην αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια στο ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, μίλησε στις 25/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νίκο Καρούτζο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το ελληνικό χρέος:

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφορά απόψεων ως προς το χρηματοδοτικό κενό (σ.σ. μεταξύ ΔΝΤ και
Ευρωπαϊκής Ένωσης). Πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι πρέπει να καλύψουν με κάποιον τρόπο αυτό το κενό, το οποίο δημιουργήθηκε -σας θυμίζω-, από το γεγονός ότι ενώ η ελληνική πλευρά ζήτησε επιμήκυνση του προγράμματος κατά δύο χρόνια και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν, δεν έβαλαν, όμως, επιπλέον χρήματα στο τραπέζι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά κάποια από τα χρήματα που ήταν για το πρόγραμμα, χρησιμοποιήθηκαν για την επαναγορά του χρέους πέρυσι το Δεκέμβριο. Αυτά ήταν περίπου δέκα δισεκατομμύρια. Δηλαδή, χρήματα τα οποία επρόκειτο να καλύψουν χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος, χρησιμοποιήθηκαν για την επαναγορά του χρέους, που δεν ήταν από την αρχή τμήμα του προγράμματος. Τώρα πρέπει να βρουν αυτά τα έντεκα δισ., όπως υπολόγιζε το ταμείο τον περασμένο Ιούλιο. Βέβαια θα ξαναδούν αυτά τα νούμερα με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος αυτά να καλυφθούν. Εκεί που υπάρχει όμως πράγματι διαφωνία μεταξύ ταμείου και Ευρωπαίων είναι ως προς το χρέος και πώς θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους, την οποία έχει υποσχεθεί το Eurogroup. Αλλιώς όμως την εννοεί το ταμείο και αλλιώς οι Ευρωπαίοι. Το μεν ταμείο είναι υπέρ ενός γενναίου κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ οι Γερμανοί απορρίπτουν το κούρεμα κι επιμένουν ότι η ελάφρυνση μπορεί να γίνει απλώς με τη χρονική μετάθεση των χρεολυσίων των δανείων που μας παραχώρησαν. Όμως, τα στελέχη του ταμείου πιστεύουν ότι δεν αρκεί η χρονική μετάθεση, αλλά χρειάζεται οριστική διαγραφή ενός τμήματος, τουλάχιστον του επίσημου χρέους, για να γίνει βιώσιμο. Κι εδώ πρέπει να πω ότι η ιστορία υποστηρίζει την άποψη του ταμείου. Διότι η κρίση των χρεών στη Λατινική Αμερική την δεκαετία του '80, δεν σταμάτησε παρά μόνο αφού εκδόθηκαν τα ομόλογα Brady, που αντικατέστησαν δάνεια υψηλότερης ονομαστικής αξίας. Δηλαδή, όταν διαγράφηκε -με δύο λόγια- το χρέος. Τότε μόνο τελείωσε η κρίση».

* Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων:

Δημοσιογράφος: Ήρθε σε διαβούλευση ένας καινούργιος νόμος για την φορολογία των ακινήτων, που βέβαια μετέτρεψε την έκτακτη σε τακτική φορολογία... Αυτό θεωρείται διαρθρωτική μεταρρύθμιση;

Μ. Ξαφά: «Ασφαλώς όχι. Και δεν το ζήτησε η Τρόικα αυτό. Είναι παράλογο το νομοσχέδιο που έχει έρθει για διαβούλευση. Υπερφορολογεί την γη και τα ακίνητα... Η προοδευτικότητα της κλίμακας με ανησυχεί κυρίως, γιατί δεν μπορεί να φορολογείς το ένα τετραγωνικό με δύο cents σε μία περιοχή και με 30 ευρώ σε μία άλλη. Ο λόγος των 30 ευρώ προς τα 2 cents είναι 1500. Δηλαδή "οι πλούσιοι" -που μπορεί και να μην έχουν το εισόδημα που απαιτείται για να πληρώσουν αυτά τα ποσά-, θα φορολογηθούν 1500 φορές περισσότερο από κάποιον που έχει αγροτική γη και πληρώνει 2 cents. Αυτό είναι ένα παράλογο σύστημα. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να είναι χαμηλή η φορολογία και ανταποδοτική... Υπάρχουν ήδη εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πια το φάσμα των ποινικών διώξεων και των κατασχέσεων των περιουσιακών τους στοιχείων. Τώρα η κυβέρνηση πάει να εντείνει αυτό το κλίμα με αυτό το παράλογο νομοσχέδιο που έχει δώσει για διαβούλευση. Κάποιος που έχει ένα ακίνητο σε μία ακριβή περιοχή, θα πρέπει να πληρώνει το στρέμμα 30.000 το χρόνο, επειδή έχει το οικόπεδο. Στο ίδιο οικόπεδο, εάν έχεις χτίσει ένα σπίτι, ας πούμε στην Εκάλη, που έχει συντελεστή δόμησης 0.4, θα πληρώσεις λιγότερα, επειδή είναι μόνο 17 ευρώ το μάξιμουμ, που μπορείς να πληρώσεις για ένα ακίνητο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα