Η μακροζωία φέρνει ανατροπές στις συντάξεις

Νέες ριζικές ανατροπές στις συντάξεις προβλέπει το ΔΝΤ στην έκθεσή του Global Financial Stability Report μέρος της οποίας δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Κρούει τον κώδωνα για μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα ώστε να διασφαλιστεί η καταβολή συντάξεων στο μέλλον.

Η έκθεση δεν αφορά ειδικά στην Ελλάδα, αλλά φωτογραφίζει κράτη σαν και αυτή, αναφέροντας ότι όσες χώρες έχουν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και μεγάλο κόστος συντάξεων πρέπει να δράσουν άμεσα γιατί οι τριγμοί θα είναι μεγαλύτεροι (σημ. και τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει γίνει το πειραματόζωο τέτοιων προτάσεων για παρμεβάσεις με κορυφή το εργασιακό και το δημοσιονομικό μοντέλο του μνημονίου).

Το πρόβλημα σύμφωναμε το ΔΝΤ εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγάλο και συνδέεται με την αύξηση του προσδόκιμου διαβίωσης.  Μάλιστα υπολογίζει και τους... κινδύνους από την  απότομη μεγάλη αύξηση της μακροζωίας (πχ  ως αποτέλεσμα μίας απρόβλεπτης ιατρικής επανάστασης).

Εκτιμάται ότι για κράτη με αδύναμα δημοσιονομικά και ελλείμματα το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο, και τα μέτρα πρέπει έγκαιρα να ληφθούν διότι  θα χρειαστούν χρόνια για να αποδώσουν καρπούς.

Υπολογίζει ότι εάν ο καθένας ζει τρία χρόνια περισσότερο από ό,τι τώρα αναμένεται, θα αυξηθεί κατά 50% το κόστος γήρανσης. Αυτό στις ανεπτυγμένες οικονομίας μεταφράζεται  αύξηση  των πρόσθετων δαπανών διαβίωσης κατά 50% του ΑΕΠ σε τιμές του 2010, ή σε δεκάδες τρις δολάρια.  Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κράτησε αύξηση του δημοσίου χρέους πάνω από 50% του ΑΕΠ.

Απειλείται έτσι να «υπονομευθεί η διατηρησιμότητα τωνδημόσιων οικονομικών κατά τα προσεχή έτη και δεκαετίες, περιπλέκοντας τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες εξυγίανσης για την αντιμετώπιση των σημερινών δημοσιονομικών προβλημάτων».

Μεγάλο μέρος των κινδύνων σύμφωνα με το ΔΝΤ  βαραίνουν τις κυβερνήσεις (δηλαδή, τις τρέχουσες και μελλοντικές γενιές των φορολογουμένων) λόγω των ταμείων,  αλλά και τα ιδιωτικά προγράμματα συνταξιοδότησης που θα πρέπει να διαθέτουν  επαρκείς πόρους για να παρέχουν για απροσδόκητα μακρό διάστημα συνταξιοδοτήσεις.

Προτείνεται  τριπλή προσέγγιση για την αντιμετώπιση του κινδύνου μακροβιότητας, με μέτρα που θα εφαρμοσθούν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθεί η ανάγκη για πολύ μεγαλύτερες προσαρμογές αργότερα. Τα μέτρα  θα περιλαμβάνουν:

-Να υπολογισθεί η έκθεση κάθε  κυβέρνησης στον κίνδυνο μακροζωίας και να βρεθούν τα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν απειλείται η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα.

-Να  γίνει ανακατανομή του κινδύνου μεταξύ των κυβερνήσεων, ιδιωτικών συνταξιοδοτικών φορέων και ιδιωτών,  εν μέρει μέσω μεγαλύτερων ιδιωτικών σχημάτων συνταξιοδότησης, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, και μέτρα για την αειφόρο γήρανση.

-Να συνδεθούν οι  ηλικίες συνταξιοδότησης  με την  μακροζωία. Να μειωθούν οι συντάξεις αν αυτόχρειαστεί, να προωθηθεί η εθελοντική η υποχρεωτική παραμονή στην εργασία, να αυξηθεί η εκπαίδευση.
Keywords
Τυχαία Θέματα