Η Μαλάλα για το Νόμπελ

Η 17χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι παρακολουθούσε το μάθημα της χημείας όταν μια καθηγήτριά της την ενημέρωσε, το μεσημέρι, ότι είχε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τον Ινδό ακτιβιστή για τα δικαιώματα των παιδιών Καϊλάς Σατιάρτι.

"Ήμουν σίγουρη ότι δεν το είχα κερδίσει όμως ξαφνικά μια από τις καθηγήτριές μου μπήκε στην τάξη, με φώναξε και είπε ότι είχε κάτι σημαντικό να μου πει", αφηγήθηκε στους δημοσιογράφους η Μαλάλα που σήμερα ζει στο Μπέρμιγχαμ με τους γονείς της.

"Αιφνιδιάστηκα όταν μου έδωσε συγχαρητήρια και είπε

ότι κέρδισα το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με έναν θαυμάσιο άνθρωπο που επίσης εργάζεται για τα δικαιώματα των παιδιών", πρόσθεσε.

Η νεαρή Πακιστανή τόνισε ότι η βράβευσή της ενισχύει την επιθυμία της να αγωνιστεί για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. "Μερικές φορές είναι δύσκολο να εκφράσει κανείς τα συναισθήματά του. Εγώ αισθάνθηκα πραγματικά ότι με τίμησαν, αισθάνθηκα πιο ισχυρή και πιο θαρραλέα επειδή αυτό το βραβείο δεν είναι απλώς ένα κομμάτι μέταλλο ή ένα μετάλλιο που το φοράς, ούτε ένα τρόπαιο που το φυλάς στο δωμάτιό σου. Έλαβα αυτό το βραβείο, όμως εδώ δεν είναι το τέλος. Δεν είναι αυτό το τέλος της εκστρατείας που ξεκίνησα. Νομίζω ότι είναι η αρχή. Θέλω να δω όλα τα παιδιά να φοιτούν στο σχολείο", υπογράμμισε.

Η Μαλάλα, που δεν μπορεί να επιστρέψει στο Πακιστάν μετά την επίθεση που δέχτηκε από τους Ταλιμπάν, έχει ιδρύσει ένα Ταμείο που φέρει το όνομά της και στηρίζει τις τοπικές οργανώσεις που μάχονται για το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Όπως είπε, μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον 60χρονο Σατιάρτι, τον πρώτο Ινδό που τιμάται με Νόμπελ Ειρήνης και οι δυο τους συμφώνησαν να συνεργαστούν και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν ότι όλα τα παιδιά θα λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση.

Χαιρετίζουν οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε σήμερα «το πάθος και την αποφασιστικότητα» της Πακιστανής Μαλάλα Γιουσαφζάι, που γλύτωσε από τις σφαίρες των Ταλιμπάν και η οποία μοιράζεται το Νόμπελ Ειρήνης με τον Ινδό ακτιβιστή Καϊλάς Σατιάρτι.

«Σε ηλικίας μόλις 17 ετών η Μαλάλα Γιουσαφζάι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος, που έχει τιμηθεί και ο ίδιος με Νόμπελ Ειρήνης, σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε, διευκρινίζοντας ότι είχε υποδεχθεί την 17χρονη σήμερα Πακιστανή στο Λευκό Οίκο τον Οκτώβριο του 2013.

Επιλέγοντας αυτές τις δύο προσωπικότητες, η επιτροπή Νόμπελ υπενθυμίζει την επείγουσα ανάγκη «να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες όλων των νέων» προσέθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαιρέτισε σήμερα τις «ενθαρρυντικές μάχες» που δίνουν οι δύο βραβευθέντες με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα τους κατά της εκμετάλλευσης των παιδιών και το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.

«Τα θερμότερα συγχαρητήρια μου στη Μαλάλα και τον Σατιάρτι για το Νόμπελ Ειρήνης. Τους άξιζε σε μεγάλο βαθμό» έγραψε σε ένα μήνυμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιπλέον μετέφερε «τα θερμότερα συγχαρητήρια» των ΗΠΑ στους δύο βραβευθέντες «για τις προσπάθειές τους να προωθήσουν τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων, κυρίως το δικαίωμα στην εκπαίδευση».

Ο Τζον Κέρι επισήμανε στο μήνυμά του ότι οι «μάχες» των δύο «για την εκπαίδευση των κοριτσιών και το τέλος της σκλαβιάς είναι ενθαρρυντικές και αποτελούν πηγή έμπνευσης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα