Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες των ΗΠΑ

Η Ρωσία επέκρινε σήμερα τις δηλώσεις της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, η οποία στη διάρκεια της διάσκεψης των Φίλων της Συρίας κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «εμποδίζει» την πρόοδο στη Συρία και υποστηρίζει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη διατύπωση σύμφωνα με την οποία η Ρωσία υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Συρία», δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός

Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία.

«Το ζήτημα δεν είναι η υποστήριξη αυτού ή του άλλου πολιτικού ηγέτη, αλλά να διασφαλίσουμε μια διαδικασία εξομάλυνσης της κατάστασης κρίσης σε ένα κανονικό πολιτικό πλαίσιο», πρόσθεσε ο Ριάμπκοφ.

«Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να υποστηρίξει τον έναν ή τον άλλο πολιτικό ηγέτη στη Συρία, αλλά να ξεκινήσει ο απαραίτητος διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης», υπογράμμισε ο ρώσος υφυπουργός.

Η Κλίντον είχε κατηγορήσει νωρίτερα στη διάρκεια της διάσκεψης των Φίλων της Συρίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Παρίσι, την Ρωσία και την Κίνα ότι «εμποδίζουν» την επίτευξη προόδου στη Συρία, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να «πληρώσουν ένα τίμημα» για την υποστήριξη τους στο καθεστώς Άσαντ.

Και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ χαρακτήρισε αυτή τη δήλωση «απρεπή».

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο απ' όλα είναι ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις αντιβαίνουν στη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε στη διάσκεψη της Γενεύης, στην οποία συμμετείχε και η αμερικανίδα υπουργός», πρόσθεσε ο Γκατίλοφ.

Εξάλλου ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός επέκρινε την πρόταση του προέδρου του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα, ο οποίος ζήτησε από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη των Φίλων της Συρίας να ταχθούν υπέρ της δημιουργίας μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού και ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Συρία.

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι μονομερή μέτρα είναι αντιπαραγωγικά», εκτίμησε ο Γκατίλοφ.

Ο Σάιντα, πρόεδρος του κύριου κινήματος της συριακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στη Μόσχα μαζί με έναν από τους κυριότερους ηγέτες της αντιπολίτευσης από το εσωτερικό της Συρίας, τον Μισέλ Κίλο, για διαπραγματεύσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα