Η οστεοπόρωση δεν «χτυπά» μόνο τις αδύνατες

Τον μύθο ότι μόνο οι αδύνατες γυναίκες προσβάλλονται από οστεοπόρωση έρχεται να καταρρίψει έρευνα του Ελληνικού ιδρύματος Οστεοπόρωσης.

Όπως προκύπτει, από τις 1300 γυναίκες  που εξετάστηκαν πανελλαδικά, από γιατρούς του ιδρύματος, το 83%  των γυναικών 45 με 90 ετών σε εμμηνόπαυση που πάσχουν από οστεοπόρωση ή οστεοπενία, συνυπάρχει οστεοαρθρίτιδα σε μια τουλάχιστον άρθρωση.

Ειδικότερα σε γυναίκες άνω των 65 ετών το ποσοστό
αυτό έφθασε το 90% με συχνότερες περιοχές του σκελετού που ταλαιπωρούνται το γόνατο, τον αυχένα, τα χέρια και το ισχίο,εκ των οποίων το 66% ήταν υπέρβαρες.

Για την σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης στη θεραπεία έκανε λόγο ο ομότιμος Καθηγητής Ορθοπεδικής, Γιώργος Λυρίτης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Έλενα Μπρέγιαννη.

Ο κ. Λυρίτης αναφερόμενος στη συνύπαρξη οστεοπόρωσης - οστεοαρθρίτιδας σε σχέση με το αυξημένο σωματικό βάρος υπογραμμίζει ότι «σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα επικρατούσες απόψεις, δηλαδή ότι η ύπαρξη της οστεοαρθρίτιδας και του αυξημένου σωματικού βάρους αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την πρόκληση της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης, πλέον και μέσω της μελέτης του ΕΛΙΟΣ αντιστρέφεται αυτή η άποψη και είναι σαφές ότι τόσο το αυξημένο σωματικό βάρος όσο και η οστεοαρθρίτιδα δεν προστατεύουν τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από την οστεοπόρωση και την οστεοπενία. Αυτό φαίνεται καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των οστεοπορωτικών γυναικών είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, ιδίως σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Το ίδιο ισχύει και με την οστεοαρθρίτιδα που είναι εξαιρετικά συχνή στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ειδικά σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65 ετών».

Όσον αφορά τη σχέση εμμηνόπαυσης με τα μυοσκελετικά προβλήματα ο κ. Λυρίτης επισήμανε ότι, «κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης η εμφάνιση παθήσεων των οστών - οστεοπόρωση1, των αρθρώσεων -οστεοαρθρίτιδα2και του μυϊκού συστήματος - σαρκοπενία3, είναι συχνότερη, ενώ και η προοδευτική αύξηση του σωματικού βάρους, ιδίως στην περιοχή του κορμού αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Όλα αυτά οδηγούν στη μείωση της ποιότητας της ζωής των γυναικών με πόνο, διαταραγμένη λειτουργικότητα του σώματος και προοδευτική παραμόρφωσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 66% των γυναικών με οστεοπόρωση έχουν αυξημένο σωματικό βάρος ενώ το 14.6% ήταν παχύσαρκες. Στη μελέτη του ΕΛΙΟΣ βρέθηκε ότι οι γυναίκες με μεικτή μορφή οστεοπόρωσης και αρθρίτιδας έχουν μεγαλύτερο σωματικό βάρος ιδιαίτερα σε ηλικία άνω των 65 ετών».
Keywords
Τυχαία Θέματα