Η «παρακαταθήκη» της Θάτσερ

Για την πολιτική παρακαταθήκη και την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της πρώην Σιδηράς Κυρίας μίλησε στον Αθήνα 9.84 ο πρώην διευθυντής του BBC και πρώην αρχισυντάκτης του Independent, καθηγητής στο τμήμα ΜΜΕ του πανεπιστημίου Κάρντιφ στη Μ. Βρετανία Ίαν Χάργκριβς.

Ο κ. Χάργκριβς διαπιστώνει πως η Μάργκαρετ Θάτσερ τελικά δικαιώθηκε

όσον αφορά την οικονομική πολιτική που άσκησε την περίοδο της διακυβέρνησης της, ενώ χωρίς αμφιβολία ο ευρωσκεπτικισμός της επηρεάζει ακόμα και σήμερα τις σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών.

Την εκτίμηση πως η πρώην Σιδηρά Κυρία έχει κερδίσει την αποδοχή των Βρετανών ακόμα και εκείνων που δεν την εκτιμούσαν όταν ήταν πρωθυπουργός εκφράζει ο καθηγητής στο τμήμα Μ.Μ Ε του πανεπιστημίου του Κάρντιφ και πρώην διευθυντής του BBC, Ίαν Χάργκριβς και εξηγεί:

«Νομίζω ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ δίχασε τη Βρετανία κυρίως την περίοδο της διακυβέρνησης της γιατί τα θέματα που αντιμετώπισε τότε η χώρα ήταν ιστορικής σημασίας και παρά το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα υπάρχει μια ουσιώδης αρνητική διάθεση για τη "θατσερική περίοδο", ωστόσο νομίζω πως το κυρίαρχο αίσθημα στη Βρετανία είναι πως η Θάτσερ τελικά έκανε κάτι καλό για τη χώρα ακόμα και από εκείνους που δεν την εκτιμούσαν ως πρωθυπουργό υπάρχει μια βαθύτερη αποδοχή για την οικονομική αλλαγή που επέφερε και που ήταν τότε απαραίτητη για τη Βρετανία».

Είναι γεγονός πως η Μ. Θάτσερ κατόρθωσε να εμπνεύσει κεντροαριστερούς πολιτικούς όπως τον Τόνι Μπλερ στη Βρετανία, τον Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ ακόμα και τον Γκέχαρντ Σρέντερ στη Γερμανία. Ο Ίαν Χάργκριβς εκτιμά πως είναι πολύ εύκολο να εξηγηθεί η επιλογή αυτή του πρώην πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας.

«Δεν είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς γιατί ο Τόνι Μπλερ εμπνεύστηκε από το πρόγραμμα της Θάτσερ. Όταν ανέλαβε την ηγεσία του Εργατικού κόμματος προχώρησε σε μια εκ βάθρων αλλαγή του βάσει της ιδέας "πως τα εργατικά συνδικάτα είναι ήδη πολύ ισχυρά" συγκρούστηκε μαζί τους παρά το γεγονός ότι ασκούσαν αρκετή επιρροή εντός του κόμματος του. Επίσης, ο Μπλερ αναδιαμόρφωσε το κόμμα, το ονόμασε "Εργατικοί" και συνέταξε το νέο καταστατικό του με τρόπο που δεν θα γινόταν, εάν δεν είχε προηγηθεί η Θάτσερ και όλα όσα είχε κάνει. Ένας συνεργάτης του Μπλερ είχε πει τότε "είμαστε όλοι πλέον θατσεριστές" που μπορεί η δήλωση να είχε έναν ειρωνικό τόνο αλλά τελικά περιείχε αρκετή δόση αλήθειας».

Ο τρόπος που η Θάτσερ αντιμετώπισε την Ε.Ε έχει χαραχθεί πλέον στην πολιτική ζωή της χώρας με τρόπο ανεξίτηλο επηρεάζοντας τις σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών ακόμα και σήμερα επισημαίνει ο κ. Χάργκριβς. Πάντως διευκρινίζει πως:

«Η Θάτσερ δεν ήταν η μόνη Βρετανίδα πολιτικός που απέρριπτε την Ευρωζώνη, όπως αυτή δημιουργήθηκε, όταν δημιουργήθηκε. Οι σχέσεις της χώρας με την Ε.Ε δεν διαμορφώθηκαν από μια πολιτική θέση δεξιά ή αριστερή. Η Θάτσρ ήταν μάλιστα ένθερμη υποστηρίκτρια της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, αλλά το 1988 στην περίφημη ομιλία της στη Μπριζ του Βελγίου τόνισε πως "Δεν περιορίσαμε επιτυχώς το κράτος στη Βρετανία, μόνο και μόνο για να μας επιβληθεί ξανά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος να ασκεί μια νέα κυριαρχία από τις Βρυξέλλες" . Ήταν λοιπόν υπέρ μιας φιλελεύθερης Ευρώπης όσον αφορά την οικονομία αλλά κατά μιας κυριαρχίας των Βρυξελλών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ευρωσκεπτικισμός της έως και σήμερα επηρεάζει τους Βρετανούς και εξηγεί γιατί δεν έχουμε ακόμα ξεπεράσει το ερώτημα γιατί μπήκαμε τελικά στην Ε.Ε.».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα