Η προσφυγική κρίση θα διαρκέσει "κάποια χρόνια"

Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη θα διαρκέσει "κάποια χρόνια" εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει "καμία αυταπάτη" στο θέμα αυτό. "Αυτή η κρίση των προσφύγων θα διαρκέσει κάποια χρόνια. Δεν έχω καμία αυταπάτη ότι αυτό που ζούμε σήμερα θα ανήκει σύντομα στο παρελθόν", τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στο Πασάου της Γερμανίας. "Πρέπει να πούμε στους ανθρώπους ότι δεν πρόκειται για κάτι παροδικό, για κάτι προσωρινό, ότι θα πρέπει να ζήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα με αυτό το πρόβλημα", συνέχισε.

Ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη

θα πρέπει να βρει μια απάντηση στην μεταναστευτική κρίση, σημειώνοντας ότι μόνο στην Αφρική υπάρχουν 8,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που μπορεί να θελήσουν να έρθουν στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, οι έντονες διαφωνίες σχετικά με το αν θα συμπεριληφθεί η Τουρκία στον κοινό κατάλογο ασφαλών χωρών, προς τις οποίες θα επαναπροωθούνται όσοι τις εγκαταλείπουν αναζητώντας άσυλο στην Ε.Ε., σημάδεψαν τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών των 28 και ορισμένων τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με πολλές διπλωματικές πηγές, αρκετές χώρες αρνούνται να συμπεριλάβουν στη λίστα αυτή την Τουρκία επικαλούμενες τις μέτριες επιδόσεις της όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, την ελευθεροτυπία και την ελευθερία της έκφρασης.

Στο επίκεντρο των διαβουλέυσεων βρίσκεται επίσης το ζήτημα των κέντρων πρώτης καταγραφής (hotspots) και του λεγόμενου συστήματος έξυπνων συνόρων, κόστους ενός δισ. ευρώ, το οποίο θα συγκεντρώνει τα βιομετρικα΄στοιχεία όλων των εισρχομένων στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Νωρίτερα, σε χωριστή συνεδρίαση των 28 υπουργών Εσωτερικών αποφασίσθηκε η αυστρηροποίηση των διαδικασιών απέλασης, ενώ η γαλλική πλευρά προώθησε την ιδέα δημιουργίας κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

“Δεν έχουμε χώρο και δυνατότητα να προσφέρουμε προστασία στους πρόσφυγες που τη δικαιούνται, αν εξακολουθήσουν να παραμένουν όσοι δεν τη δικαιούνται' δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα