Η Ρ. Δούρου στον ΑΘΗΝΑ984

Η βουλευτής και υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών και Άμυνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, μίλησε στις 20/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία:

«Τι μπορούμε να πούμε εκ του ασφαλούς, χωρίς να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της υπερβολής και της καταστροφολογίας; Είναι σαν να συγκρούονται δύο Ουκρανίες -ας μου επιτραπεί ο πληθυντικός-, αλλά περισσότερο σαν να βλέπουμε ένα τεράστιο βιοπολιτικό παιχνίδι που ως συνήθως δεν υπολογίζει τις ανθρώπινες ζωές. Βρίσκονται ήδη
εκεί υπουργοί Εξωτερικών της Πολωνίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας -και αντιλαμβανόμαστε το ενδιαφέρον αυτών των χωρών-, καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι της Ρωσίας. Πριν ελάχιστα χρόνια -κάποιοι επιχειρούν να κάνουν τη σύγκριση-, είχαμε το αντίστοιχο με την περίπτωση της Γεωργίας, όπου εκεί βέβαια είχαμε ακόμα και επέμβαση του ξένου στρατού. Εάν ακόμα δεν έχουν μπει τανκ ξένου κράτους, σίγουρα επιχειρείται ένα είδος μοιρασιάς ηγεμονίας και βεβαίως οικονομικών συμφερόντων, ενώ παράλληλα θυσιάζονται ανθρώπινες ζωές... Όταν έχουμε εξεγερσιακά φαινόμενα, στο κομμάτι των εξεγερμένων συνωθούνται πολύ διαφορετικές λογικές. Για να έρθω πιο κοντά σε αναπαραστάσεις που μπορεί να έχουν οι ακροατές από πιο κοντινές χώρες, θυμηθείτε τι έγινε στην εξέγερση στο Γκεζί στη γειτονική Τουρκία, τι έγινε στην Αίγυπτο και στην περιβόητη Αραβική Άνοιξη των βόρειων χωρών της Αφρικής. Δεν μπορείς να βάζεις στεγανά. Συνωθούνται διαφορετικά αιτήματα, καθώς -μακριά από εμάς οι συνομοσιολογικές θεωρίες, αλλά είναι εκεί έξω- και εξεγερσιακά φαινόμενα, τα οποία γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης πολύ διαφορετικών σκοπιμοτήτων... Πάντα το πολιτικό στοίχημα είναι ποιος θα πάρει το πάνω χέρι από αυτή την πανσπερμία αιτημάτων, οργής και αγανάκτησης».

* Για την ελληνική προεδρία και το ρόλο της στα γεγονότα της Ουκρανίας:

«Όσοι θυμούνται τις προεδρίες άλλων κρατών - μελών, αλλά και όσοι δεν ξεχνούν ότι μετά τη συνθήκη της Λισαβόνας -χωρίς να απαξιώνω τις δυνατότητες της-, μπορούν να διαπιστώσουν ότι οι προεδρίες είναι περισσότερο διαχειριστικές, δηλαδή, το κράτος - μέλος παίρνει λιγότερες πρωτοβουλίες απ' ότι στο παρελθόν. Αν όλα αυτά τα συναθροίσεις, αντιλαμβάνεσαι πάρα πολύ εύκολα ότι δεν θα μπορούσες να περιμένεις πάρα πολλά πράγματα. Το λέω με λύπη, αλλά θέλω να είμαι και δίκαιη. Σαφώς υπάρχει απουσία πολιτικής βούλησης για μια εξωτερική πολιτική που θα βοηθούσε την κρίση χρέους. Αυτό δεν το λέω από αντιπολιτευτικό οίστρο. Είναι πρόσφατα τα παραδείγματα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αρμόδιου υπουργού, του κου Βενιζέλου, για τον τρόπο που λειτούργησε στην ενδεχόμενη επέμβαση στην Συρία. Βασιλικότερος του βασιλέως. Πήγε πιο μπροστά και από τον Ομπάμα... Μπορεί να μας θλίβει, αλλά δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η προεδρεύουσα χώρα δεν έχει τον ρόλο που θα της άξιζε και που θα όφειλε, όταν αυτή τη στιγμή χάνονται ανθρώπινες ζωές...».

* Για τη διαχείριση των απορριμάτων:

«Την ίδια στιγμή που περικόπτουμε επικουρικές συντάξεις κ.λπ, η πατρίδα μας πληρώνει πολλά πρόστιμα -και δικαίως, όχι γιατί μας επιβουλεύονται οι κακοί ξένοι εμάς το ανάδελφο έθνος-, για τα σκουπίδια. Πληρώνουμε από παλιά, όχι τώρα με το μνημόνιο που δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Πληρώνουμε, διότι δεν είχαμε ποτέ ένα σοβαρό συλλογικό σχεδιασμό ή μάλλον είχαμε ένα σχεδιασμό ημέτερων επιχειρηματιών... Η απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση δεν κατόρθωσε να επιλύσει το τιτάνιο ζήτημα των σκουπιδιών, όχι γιατί ήταν επικεφαλής έναν άνθρωπο του αθλητισμού. Και το λέω γιατί θέλω να είμαι δίκαιη. Η κριτική που θα κάνω στον κ. Σγουρό, αν και εφόσον καταθέσει επίσημα την υποψηφιότητά του, δεν θα είναι γιατί απέτυχε, αφού δεν είχε τελειώσει το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και δεν είχε σπουδές σε σχέση με την διαχείριση των λυμάτων. Αντίθετα θα αφορά την απουσία πολιτικής βούλησης -για να μην πάω και ένα βήμα παραπέρα γιατί είναι αρκετά νωρίς- και την εξυπηρέτηση του συμφέροντος κάποιων άλλων και όχι των πολιτών».

* Για την υποψηφιότητά της:

«Η αξιοπρέπεια για μια από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας και μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν όχι του κόσμου, δεν θα κατακτηθεί με το να βγω στην δική σας ραδιοφωνική εκπομπή και να καταγγείλω την απερχόμενη περιφερειακή διοίκηση και να κραυγάζω για ένα νεφελώδες μη υπαρκτό πρόγραμμα. Ξεκινώ με ένα οπλοστάσιο προγράμματος συγκεκριμένων προτάσεων και όχι γενικά τσιτάτων, από τα οποία βογκήξαμε τα προηγούμενα χρόνια και αυτό είναι τα βασικά εχέγγυα που μπορώ να δώσω».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα