Η Στέγη για τα παιδιά

Δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς αρχιτέκτονες και θεατρίνους φιλοξενεί η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Αθήνα: Η δική μας Ατλαντίδα

Τα παιδιά σχεδιάζουν τη φανταστική Αθήνα, σε ένα εργαστήριο ουτοπικής αρχιτεκτονικής

Τις Τετάρτες 15, 22 & 29 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου 2014
17:00-20:00

Αν τα παιδιά έφτιαχναν τη δική τους Αθήνα, πώς θα ήταν;

Η Αθήνα
των παιδιών είναι ίδια με τη δική μας;

Είναι η Αθήνα των ονείρων μας μια χαμένη Ατλαντίδα ή πρόταση ζωής; Στο εργαστήριο αυτό της Στέγης, «μικροί αρχιτέκτονες», 9-11 ετών, σχεδιάζουν την ουτοπική Αθήνα!
Η ουτοπία στην αρχιτεκτονική της πόλης εμφανίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Πόλεις-κήποι, πόλεις-οκτάγωνα, πόλεις που πετούν και πόλεις που περπατούν έχουν αποτελέσει όνειρο πολλών αρχιτεκτόνων, ενώ κάποιες έχουν ήδη οικοδομηθεί. Ξεκινώντας από τις μοντέρνες ουτοπίες, καταλήγουμε στη μεταμοντέρνα Ατλαντίδα του Léon Krier -βραβευμένου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου με μεγάλη επιρροή- και επικεντρωνόμαστε στις μορφές των κτιρίων. Συσχετίζουμε τις μορφές αυτές με τα κτίρια της Αθήνας και φτάνουμε στο σήμερα: Πώς κατανοούμε τις φόρμες, τους όγκους και τις γεωμετρίες της πόλης μας;

Τα παιδιά εμπνέονται από γνώριμα κτίρια της καθημερινότητάς τους, όπως το σπίτι, το σχολείο, το Δημαρχείο, την εκκλησία της γειτονιάς, την Αρχαία Αγορά, ακόμη και την Ακρόπολη! Με τη χρήση πρότυπων πολύεδρων από χαρτόνι, προτείνουν νέες γεωμετρίες, κατασκευάζοντας μια φανταστική γέφυρα από την Ατλαντίδα έως την Αθήνα του σήμερα. Στη συνέχεια, συνθέτουν τα πολύεδρα αυτά, δημιουργώντας μια ομαδική μακέτα της... φανταστικής Αθήνας!
Απευθύνεται σε:
Παιδιά 9-11 ετών

Προϋποθέσεις:
Υποχρεωτική συμμετοχή και στις τέσσερις συναντήσεις του κύκλου.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την αρχιτέκτονα και interaction designer Άρτεμη Παπαγεωργίου και την αρχιτέκτονα Δήμητρα Μπίλλια.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

Κόστος συμμετοχής:
40 € (και για τις τέσσερις συναντήσεις του κύκλου)

Βρισκόμαστε μαζί εδώ και τώρα
Θεατρικό εργαστήριο για παιδιά
Τις Πέμπτες 9, 16, 23 & 30 Οκτωβρίου και 6, 13, 20 & 27 Νοεμβρίου 2014
17:00-20:00

Ποτέ ξανά οι Πέμπτες δεν ήταν τόσο διασκεδαστικά αποκαλυπτικές για τα παιδιά.
Μήπως ονειρευόσουν να φορέσεις τα ευφάνταστα κοστούμια μιας παράστασης; Να παίξεις με τα φώτα ή να αλλάξεις τα σκηνικά της; Αν είσαι έτοιμος να ξεχάσεις τον ρόλο του θεατή και να βρεθείς στο «εδώ και τώρα» του θεάτρου, ραντεβού τις Πέμπτες στη Στέγη...
Στο πρωτότυπο αυτό θεατρικό εργαστήριo, τα παιδιά ανακαλύπτουν τα viewpoints, μια τεχνική θεατρικού αυτοσχεδιασμού που τα εξοικειώνει με την κίνηση στον χώρο και τον χρόνο μιας σκηνικής δράσης. Με αυτό το ομαδικό παιχνίδι, οι «μικροί θεατρίνοι» εναλλάσσονται στους ρόλους του σκηνοθέτη, του σκηνογράφου, του ενδυματολόγου και των άλλων συντελεστών μιας παράστασης.

Πώς ορίζεις την κίνηση των ηθοποιών μέσα στον χώρο; Πώς θα ντύσεις τους συμπρωταγωνιστές σου; Ποια αντικείμενα θα τοποθετήσεις στη σκηνή;

Ο ρυθμός, η επανάληψη, ο χώρος, οι χειρονομίες και η μουσική είναι μερικά από τα... viewpoints με τα οποία μπορείς να παίξεις - με καθένα ξεχωριστά ή με όλα συγχρόνως! Ακολουθώντας τους κανόνες της ομάδας σου, αυτοσχεδιάζεις μαζί με τα άλλα παιδιά, αλληλεπιδρώντας αυθόρμητα με το περιβάλλον. Στόχος; Η παράσταση που θα παρουσιάσετε όλοι μαζί, σε γονείς και φίλους, στην τελευταία συνάντηση.

Απευθύνεται σε:
Παιδιά 10-12 ετών

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την ηθοποιό Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου και την ηθοποιό και εκπαιδευτικό θεατρικής αγωγής Ίριδα Νικολάου.

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

Κόστος συμμετοχής:
64 € (και για τις οκτώ συναντήσεις του κύκλου)
Keywords
Τυχαία Θέματα