Η συγνώμη του Ισραήλ δεν ικανοποιεί τα θύματα

Οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές, οι οποίοι έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη στην Τουρκία κατά του Ισραήλ για την φονική ισραηλινή επιδρομή στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το 2010, δήλωσαν σήμερα ότι θα συνεχίσουν τον δικαστικό τους αγώνα, παρά την πρόσφατη συγγνώμη που ζήτησε το Ισραήλ από την Τουρκία και την πρότασή του για την καταβολή αποζημίωσης.

"Δεν θα συζητήσουμε για ενδεχόμενες αποζημιώσεις, ούτε θα εγκαταλείψουμε την δίκη όσο δεν αίρεται ο αποκλεισμός της Γάζας", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου

που παραχώρησε ο Μουσά Κογκάς, ένας από τους ακτιβιστές που βρισκόταν στο Μαβί Μαρμαρά κατά την ισραηλινή επιδρομή.

Κατόπινπρωτοβουλίας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε πριν από 15 ημέρες συγγνώμη απότην Τουρκία για την επιδρομή στο πλοίο αυτό, η οποία είχε ως αποτέλεσματο θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών.

Ηκίνηση αυτή οδήγησε σε αναθέρμανση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες είχαν παγώσει από τότε που συνέβη το περιστατικό. Οι συνομιλίες για την καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων θααρχίσουν την Πέμπτη.

"Η συγγνώμη έχει μια διπλωματική σημασία, αλλά για μας δεν αλλάζει τίποτε (...) όμωςείναι σημαντικό να ακούμε το Ισραήλ να απολογείται για τα εγκλήματά του", σημείωσε παράλληλα σήμερα ο Αχμέτ Βαρόλ, αρθρογράφος της εφημερίδας Akit, ο οποίος βρισκόταν επίσης στο Μαβί Μαρμαρά κατά την επιδρομή των Ισραηλινών στρατιωτών.

"Οστολίσκος είχε δημιουργηθεί για να αρθεί το εμπάργκο που πλήττει την Γάζα και ο αποκλεισμός της και σαφώς ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί", πρόσθεσε ο Βαρόλ.

Θύματα της ισραηλινής επιδρομής στο Μαβί Μαρμαρά προσέφυγαν σε ένα δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο άρχισε τον Νοέμβριο μια δίκη κατά τεσσάρων πρώην αξιωματούχων του ισραηλινού στρατού.

Οεισαγγελέας ζήτησε την επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης στους πρώην αυτούς αξιωματούχους του ισραηλινού στρατού, οι οποίοι αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον του τουρκικού δικαστηρίου. Πρόκειται για τον πρώηναρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Γκάμπι Ασκενάζι και τους πρώην αρχηγούς του Πολεμικού Ναυτικού Ελιέζερ Άλφρεντ Μαρόμ και της Πολεμικής Αεροπορίας Αβισάι Λέβι και τον πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ Άμος Γιαντλίν για την φερόμενη ανάμειξή τους στην επίθεση κατά του Μαβί Μαρμαρά.

Το κατηγορητήριο προσάπτει στους Ισραηλινούς στρατιώτες ότι έκαναν δυσανάλογη χρήση βίας κατά των Τούρκων ακτιβιστών. Τον Σεπτέμβριο του 2011, η έκθεση Πάλμερ του ΟΗΕ είχε χαρακτηρίσει "υπερβολική" την επέμβασή τους, αλλά είχε κρίνει νόμιμο τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ επέκρινε την διεξαγωγή της δίκης, χαρακτηρίζοντάς την παρωδία.

Οιτουρκικές αρχές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η ενδεχόμενη αποζημίωση των θυμάτων μπορεί να οδηγούσε στην άρση της δικαστικής δίωξης, αλλά οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό έως ότου "αποδοθεί δικαιοσύνη".

Ένας από τους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων, ο Ουγκούρ Γιλντιρίμ, διευκρίνισε ότι η καταβολή αποζημιώσεων δεν θα οδηγήσει στην άρση των ποινικών διώξεων κατά των Ισραηλινών αξιωματούχων.

"Ωστόσο υπάρχουν περίπου 40 ξεχωριστές υποθέσεις για αποζημίωση, οι οποίες μπορεί να λυθούν με μια τέτοια αποζημίωση", σημείωσε.

Σύμφωναμε τον Γιλντιρίμ, τα θύματα του Μαβί Μαρμαρά ζητούν περίπου 10 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (σχεδόν 4,5 εκατομμύρια ευρώ) σε αποζημιώσεις.

Οι δύο επόμενες ακροαματικές διαδικασίες στην δίκη αυτή έχουν οριστεί για τις 20 και τις21 Μαΐου. Σχεδόν 500 μάρτυρες, εκ των οποίων περίπου πενήντα ξένοι, έχουν ζητήσει να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα