Η Θ. Τζάκρη στον ΑΘΗΝΑ984

H ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Τζάκρη, μίλησε στις 18/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Ηλία Κανέλλη.

Μεταξύ άλλων είπε:

Δημοσιογράφος: Το 2009 εκλεγήκατε με τον Γ. Παπανδρέου, ψηφίσατε τα πρώτα μνημόνια, αλλά στις 11 Νοεμβρίου του 2013, ψηφίσατε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εναντίον της κυβέρνησης

Σαμαρά. Τι συνέβη και μετατοπιστήκατε τόσο πολύ πολιτικά;

Θ. Τζάκρη: «Το 2009 εκλέχθηκα βουλευτής του ΠαΣοΚ και κληθήκαμε, από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης, να διαχειριστούμε τα αποκαΐδια του κου Καραμανλή και ήρθαμε αντιμέτωποι με μία κρίση. Έχω πει πολλές φορές ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος τότε, από την εφαρμογή μίας πολιτικής λιτότητας, προκειμένου να εξαλειφθεί το έλλειμμα. Διότι, ακόμα και αν είχαμε κατορθώσει να διαγράψουμε όλο το χρέος, θα έπρεπε ο ελληνικός λαός, μέχρι να αποδώσουν οι πολιτικές λιτότητας, να βρει έναν τρόπο να δανείζεται. Αυτό ήταν οι έκτακτες περιστάσεις της αντιμετώπισης αυτού του γεγονότος».

Δημοσιογράφος: Συμμετείχατε σε μία κυβέρνηση που εξελέγη και άρχισε να πολιτεύεται με το σύνθημα "λεφτά υπάρχουν". Τότε εκείνο το διάστημα μέχρι τη χρεωκοπία της χώρας, δεν το βλέπατε;

Θ. Τζάκρη: «Εγώ προσωπικά δεν το έβλεπα και νομίζω ότι δεν το γνώριζε ούτε ο πρωθυπουργός».

Δημοσιογράφος: Τι άλλαξε από το 2009 μέχρι και το 2013 και εσείς επιλέξατε ν' αποδοκιμάσετε τη διακυβέρνηση;

Θ. Τζάκρη: «Το 2012 εκλεγήκαμε -και εγώ προσωπικά- με το ΠαΣοΚ και όχι με τη Νέα Δημοκρατία, έχοντας στην ατζέντα μας -κι αυτή ήταν η δέσμευσή μας στον ελληνικό λαό- ότι τελείωσαν οι πολιτικές λιτότητας. Θυμάστε τι μας έλεγε τότε ο κ. Σαμαράς; Ότι "το φάρμακο που ακολουθούνταν μέχρι τότε, σκότωνε και ότι θα έπρεπε ν' ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό δρόμο, να διαπραγματευτούμε κ.λπ."... Το 2012 κάναμε εκλογές για να μην πάρουμε 11 δισ. μέτρα που ήταν το ζητούμενο. Το Νοέμβριο του 2012, πήραμε 22 δισ. μέτρα... Η ελληνική Βουλή, με τα προηγούμενα μέτρα που είχε πάρει, δεν σήκωνε το βάρος αυτό και υπήρχε και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έλεγε ότι "το φάρμακο σκοτώνει και ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές λιτότητας" και επειδή η κυβέρνηση είχε χάσει το πολιτικό της έρεισμα στην κοινωνία, κάναμε εκλογές για να μην πάρουμε τα 11 δισ. μέτρα που μας ζητούσαν οι εταίροι μας...».

Και πρόσθεσε: «Οι μεταρρυθμίσεις έχουν ένα στόχο. Δεν οδηγούν σε καμία των περιπτώσεων σε φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται, κατά τη δική μου άποψη, πρώτον για να ενισχυθεί η παραγωγική βάση, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και για υπάρξει πρόσθετο εισόδημα στην Ελλάδα. Πείτε μου μία μεταρρύθμιση που έγινε το τελευταίο διάστημα και οδήγησε στο σκοπό που σας είπα. Ήταν μήπως η πώληση της Ολυμπιακής που οδήγησε σε ένα αισχρό μονοπώλιο που, για να πάει κάποιος στην Κρήτη πρέπει να πληρώσει τόσα πολλά χρήματα, όσα κοστίζει σε μία άλλη εταιρεία μία πτήση στη Ν. Υόρκη ή στο Πεκίνο; Μεταρρύθμιση σημαίνει "παίρνω μία εταιρεία, την εξορθολογίζω και την ξαναβάζω να λειτουργεί... Ακόμα και αν μηδενίζαμε ολόκληρο το χρέος (σ.σ. του 2009), θα έπρεπε να βρούμε 24 δισ. ευρώ για πληρώσουμε ένα μισθό και μία σύνταξη. Σήμερα η χώρα, σύμφωνα με αυτά που μας παρουσιάζει η κυβέρνηση και την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών, έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό και έχει παραγάγει πρωτογενές πλεόνασμα 4% για το 2013, το οποίο μοιράσθηκε όπως μοιράστηκε με το κοινωνικό μέρισμα κ.λπ.. Άρα, θα έπρεπε να έχουμε εγκαταλείψει τις πολιτικές ότι κάνουμε μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση που είπαμε προηγουμένως... Σήμερα η χώρα έχει μία διαφορετική εικόνα. Μπορεί και οφείλει -και αυτό θα πρέπει να το κάνει και με τη βοήθεια των εταίρων μας-, να μπει σ' ένα διαφορετικό πρόγραμμα, να ακολουθήσει διαφορετικές πολιτικές, να ενισχύσει την παραγωγική της βάση και εν πάση περιπτώσει, αυτή τη στιγμή, ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να δεχτεί και άλλα μέτρα λιτότητας. Δεν μπορούν να μειωθούν και άλλο τις συντάξεις του, δεν μπορούν να απολυθούν και άλλοι δημόσιοι υπάλληλλοι και δεν μπορεί να αυξήσει ξανά τον Φ.Π.Α».

* Για το ενδεχόμενο να πολιτευτεί με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Δεν μπορώ να πω ότι έχω καταλήξει αν θα πολιτευτώ με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις επόμενες εκλογές. Σε αυτό που έχω καταλήξει σίγουρα είναι ότι συνεργάζομαι μαζί του σταθερά σε συγκεκριμένα ζητήματα εδώ και 1,5 περίπου χρόνο... Από τη στιγμή που το ΠαΣοΚ μετακυλίστηκε προς τα δεξιά και αυτός ο ιδεολογικός χώρος καλύπτεται πλέον από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., καταλαβαίνετε ότι ο φυσικός πολιτικός μου χώρος είναι αυτός και γι ' αυτό το λόγο εξελίσσεται αυτή η σταθερή συνεργασία...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Τώρα η χώρα μας θα πρέπει να μπει σε μια αναπτυξιακή πολιτική με τη βοήθεια των εταίρων μας, αν πραγματικά θέλουν να μας βοηθήσουν... Δεν μας τα χαρίζουν οι Ευρωπαίοι. Και ας σταματήσει επιτέλους αυτή η σπέκουλα ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι έχουν δώσει ζεστά χρήματα από τους κρατικούς τους προϋπολογισμούς για τα χρέη της Ελλάδας. Είναι μια απάτη που επικρατεί. Αυτά τα δάνεια που μας έχουν δώσει δεν επιβαρύνουν τους φορολογούμενους προσωπικά. Είναι εγγυήσεις που έχουν γραφτεί σε προϋπολογισμούς... Αν είχε υπάρξει ρύθμιση για το χρέος -και αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί αν η συγκυβέρνηση είχε επιδιώξει να ισχύσει η απόφαση που πήρε το Συμβούλιο Κορυφής το 2012, που ουσιαστικά ήταν το μοναδικό δικαίωμα που είχε κερδίσει η χώρα μας για την εφαρμογή αυτών των σκληρών μέτρων λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή ότι εμείς θα αναλαμβάναμε τις εκκρεμότητες με το έλλειμμα και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα ρύθμιζαν το χρέος-, δεν θα είχε καμία υποχρέωση καμία κυβέρνηση σήμερα να πληρώσει μόνο για τόκους 7,8 δισ. ευρώ... Εμείς το χρέος το κάναμε και αναλάβαμε αυτή την υποχρέωση δημιουργώντας πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς αναλάβαμε αυτή τη δέσμευση και εκείνοι να μας ρυθμίσουν το χρέος... Αντί να λένε ότι το χρέος μας είναι βιώσιμο, θα έπρεπε να θυμίσουμε στους εταίρους μας ότι τα συνομολογημένα είναι υποχρεωτικά...».

* Για την επίσκεψη στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο City:

«Οι άνθρωποι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν πήγαν να μιλήσουν με τους θεσμικούς εταίρους μας, αλλά με τα funds, τα "γεράκια" της Ευρώπης και του κόσμου, κάτι "τσακάλια" που ξεκοκαλίζουν λαούς για την πλάκα τους. Δεν θα μιλήσουμε με τα "τσακάλια" για να ρυθμίσουμε το χρέος μας, αλλά με τους θεσμικούς μας εταίρους. Η Ευρώπη προκαλώντας ένα έκτακτο γεγονός στην Ελλάδα, δεν θέλει να δυναμιτίσει μια κρίση σε χώρες που έχουν αντίστοιχα προβλήματα με την Ελλάδα... Ότι "το grexit είναι εδώ" το λέει η κα Βούλτεψη, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Στουρνάρας. Άκουσα προχθές την εκπρόσωπο της Κομισιόν να λέει ότι δεν υπάρχει άλλο σενάριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά μόνο με την Ελλάδα στο ευρώ και άκουσα και τον κ. Μοσκοβισί να λέει ότι αυτό δεν είναι πιθανό (σ. σ. το grexit). Με λίγα λόγια, οι εταίροι μας, βλέποντας ότι όλο αυτό το ρεσιτάλ κινδυνολογίας που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας βλάπτει πολλαπλά και την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες, για να σταματήσουν αυτό το ρεσιτάλ κατατρομοκράτησης στην οικονομία και τις τράπεζες, έκαναν αυτή την παρέμβαση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα