«Η θανατική ποινή δεν αποτελεί τη λύση»

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι ζήτησε σήμερα από την Ινδία να αρχίσει επειγόντως μια δημόσια συζήτηση μετά το θάνατο της 23χρονης φοιτήτριας, η οποία στις 16 Δεκεμβρίου έπεσεθύμα ομαδικού βιασμού και ξυλοκοπήθηκε μέσα σε λεωφορείο στο Νέο Δελχί.Η αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε ωστόσο ότι "η θανατική ποινή δεν είναι ηλύση".

Σε ανακοίνωσή της, η Πιλάι εκφράζει "τη βαθιά της λύπη" για το "τρομερό αυτό έγκλημα", αλλά επισημαίνει ότι "η θανατική

ποινή", την επιβολή της οποίας στους δράστες ζήτησε η οικογένεια της 23χρονης, "δεν αποτελεί τη λύση".

Αναφερόμενη στην "κλιμάκωση των διαμαρτυριών και των αιτημάτων για θανατική ποινή", η Πιλάι ζητεί να αρχίσει "επειγόντως μια δημόσια συζήτηση" στην Ινδία για τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν οι βιασμοί.

Η ίδιαεκφράζει επίσης την ελπίδα "η τρομερή αυτή περίπτωση να σηματοδοτήσει μια στροφή" στην Ινδία, σημειώνοντας ότι πρόκειται για την τελευταία απόμια "σειρά από περιπτώσεις".

"Τον Οκτώβριο, μια 16χρονη αυτοκτόνησε αυτοπυρπολούμενη μετά τον βιασμό της στην Χαριάνα, κρατίδιο στο οποίο έχει επισημανθεί ένα ανησυχητικό επίπεδο σεξουαλικής βίας", συνεχίζει η Πιλάι και εκφράζει επίσης ιδιαίτερη ανησυχία για τον αριθμό των παιδιών που βιάζονται στην Ινδία.

"Έχει έρθει η ώρα η Ινδία να ενισχύσει το νομικό της σύστημα κατά του βιασμού", σημειώνει, προτείνοντας την βοήθειά της στην κυβέρνηση της χώρας.

Η 23χρονη Ινδή πέθανε το Σάββατο το βράδυ στην Σιγκαπούρη. Η αποτέφρωση της σορού της βάσει της ινδουιστικής παράδοσης έγινε χθες Κυριακή στο Νέο Δελχί.

Οι δράστες της επίθεσης έχουν συλληφθεί και κινδυνεύουν να τους επιβληθεί η θανατική ποινή δια απαγχονισμού. Ωστόσο στην Ινδία εφαρμόζεται σπάνια η θανατική καταδίκη.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα