Η θέση των Αλβανών για τα έκτροπα

Θέση για τα όσα τραγικά συνέβησαν στο Βελιγράδι πήρε ο επίσημος σύνδεσμος υποστηρικτών της Εθνικής Αλβανίας, με επιστολή που έστειλε στην UEFA.

Oι Αλβανοί ζητούν από την Πειθαρχική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας να λάβει σοβαρά υπόψη της τα όσα καταγράφουν, αφού υποστηρίζουν πως οι Σέρβοι έχουν διαστρεβλώσει τα πραγματικά γεγονότα.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Λαμβάνοντας υπόψη την εξέλιξη των γεγονότων στο παιχνίδι μεταξύ Σερβίας-Αλβανίας, και την παραπληροφόρηση που αντανακλάται στα Μέσα Ενημέρωσης, θα θέλαμε να εστιάσετε

την προσοχή σας στην παρακάτω έκθεση με αναλυτικά στοιχεία. Υποστηρίζουμε τον αγώνα της UEFA κατά του ρατσισμού και ελπίζουμε ότι η Πολιτική σας περί μηδενικής ανοχής για το ρατσισμό και τις διακρίσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου θα φανεί με πειθαρχικές ενέργειες μετά από αυτά τα γεγονότα.

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σερβίας δεν επέτρεψε την παρουσία Αλβανών οπαδών στο γήπεδο, ακόμη κι αν αρχικά τους είχε πουλήσει εισιτήρια. Οι σερβικές αρχές δήλωσαν ότι θα συλλάβουν όποιον οπαδό αναρτούσε σύμβολο της φιλοξενούμενης ομάδας στο γήπεδο - περιορισμοί... ανήκουστοι σε διεθνές ποδόσφαιρο. Ωστόσο, η κίνηση αυτή έγινε σεβαστή από την Αλβανική Ομοσπονδία.

Στα πρώτα 40 λεπτά του παιχνιδιού υπήρχαν συνθήματα όπως «Ubij, Ubij Siptar» - «Σκοτώστε, σκοτώστε τους Αλβανούς». Ο ύμνος της Εθνικής Αλβανίας αποδοκιμάστηκε έντονα, ενώ εκτοξεύτηκαν στον αγωνιστικό χώρο φωτοβολίδες. Οι λίγοι Αλβανοί δημοσιογράφοι που... τόλμησαν να πάνε στο Βελιγράδι ανέφεραν πως εκτοξεύτηκαν και πολλά βαριά αντικείμενα σε όλο το α΄ μέρος.

Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο των κανονισμών της UEFA, αυτά τα κρούσματα θα πρέπει να θεωρούνται ως ρατσιστική συμπεριφορά - άρθρο 14 του πειθαρχικού κανονισμού της UEFA - αλλά και άρθρο 16 περί ρατσιστικού πανό. Οι ενέργειες αυτές και μόνο θα πρέπει να φέρουν τη διακοπή του ματς από τον διαιτητή. Παρ 'όλα αυτά, η Αλβανική ομάδα συνέχισε να παίζει ποδόσφαιρο.

Θα θέλαμε να τονίσουμε την παρουσία του Ιβάν Μπογκντάνοβιτς, του Σέρβου χούλιγκαν ο οποίος ξεκίνησε τα επεισόδια στην Ιταλία το 2010 και καταδεικνύει την ανεπαρκή οργάνωση των Σέρβων. Βρέθηκε στη φυλακή μετά τα γεγονότα στην Ιταλία, στα οποία και έκαψε την αλβανική σημαία. Αυτό το παιχνίδι επίσης διεκόπη. Χθες, οδήγησε ένα γκρουπ μασκοφόρων οπαδών στον αγωνιστικό χώρο πριν την παρέμβαση της αστυνομίας. Αν η ασφάλεια ήταν στις προτεραιότητές τους, τότε δε θα είχαν επιτρέψει σε έναν άνθρωπο με το δικό του εγκληματικό παρελθόν να μπει στο στάδιο.

Όταν το drone πέταξε πάνω από το στάδιο από τους οπαδούς, στους οποίους δεν επετράπη η είσοδος, ήταν ο μοναδικός τρόπος να... πετάξουν τα εθνικά μας χρώματα σε ένα τόσο εχθρικό περιβάλλον, στο οποίο επικρατούσε χάος για περισσότερα από 40 λεπτά νωρίτερα. Η αλβανική σημαία θεωρήθηκε ως προβοκάτσια, όμως ήταν η μοναδική σημαία που είχαμε ανάμεσα στους χιλιάδες οπαδούς και τις σημαίες τους.

Ο Σέρβος αμυντικός, Στέφαν Μίτροβιτς προσπάθησε να σκίσει την αλβανική σημαία, όπου απεικόνιζε χάρτη με βαλκανικά εδάφη στα οποία ζουν Αλβανοί. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Σάφα, ο οποίος προσπάθησε να υπερασπιστεί το εθνικό σύμβολο από το να ντροπιαστεί. Αυτό ήταν το μόνο που έγινε, αφού τότε εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο χούλιγκανς που επιτέθηκαν με κλωτσιές και γροθιές σε Αλβανούς παίκτες. Ο επιθετικός, Μπεκίμ Μπαλάι δέχθηκε μια καρέκλα στο κεφάλι.

Η αστυνομία δεν ήταν ικανή να συγκρατήσει το άγριο πλήθος στο γήπεδο. Υπάρχει υλικό φωτογραφικό, αλλά και video που δείχνει την ιδιωτική ασφάλεια να ενθαρρύνει τους εξαγριωμένους οπαδούς να εισβάλλουν στο γήπεδο. Μάλιστα, ο αρχηγός της Αλβανικής ομάδας, Λορίκ Τσάνα επιβεβαίωσε πως χτυπήθηκε στο κεφάλι από σεκιούριτι που ήταν εκεί για να τους... προστατεύσουν.

Με μώλωπες και σχισμένα κεφάλια, οι παίκτες της Αλβανίας ήταν ψυχολογικά ταραγμένοι και συναισθηματικά πιεσμένοι για να συνεχίσουν το ωραίο τους παιχνίδι μέσα σε μια τόσο άσχημη και άνευ προηγουμένου κατάσταση. Ωστόσο, τα σέρβικα ΜΜΕ προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στους παίκτες μας. Μάλιστα, στηρίζονται σε γελοίες ιστορίες, όπως αυτή που εμπλέκει τον αδελφό του Πρωθυπουργού, ως τον άνθρωπο που ελέγχει το drone.

Όλοι στην Αλβανία παραμένουμε δύσπιστοι για τα γεγονότα της 14ης Οκτωβρίου και σας ζητούμε να λάβετε υπόψη τα παραπάνω ντοκουμέντα»

Keywords
Τυχαία Θέματα