«Η τρόικα θα είναι ευπρόσδεκτη στην Ελλάδα»

Την εκτίμηση ότι η τρόικα θα είναι ευπρόσδεκτη στην Ελλάδα, καθώς η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να μιλήσει με την Ευρώπη εξέφρασε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, μιλώντας στο EUROPE

1.Ο Γάλλος οικονομολόγος της ΕΚΤ εξέφρασε την άποψη πως οι ελληνικές εκλογές ανέδειξαν μια διπλή ευθύνη: αυτή της Ευρώπης που πρέπει να δείξει ότι μπορεί να προσαρμοστεί σε μια αλλαγή κυβέρνησης σε ένα κράτος μέλος, ακόμη και εάν πρόκειται για ριζοσπαστική κυβέρνηση, αλλά και την ευθύνη του νέους Έλληνας πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού παιχνιδιού.

Ο κ. Κερέ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με πιθανή νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανέφερε πως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και όχι την ΕΚΤ, ωστόσο προσέθεσε πως τα 40 δισ. ευρώ που οφείλει η Ελλάδα στη Γαλλία δεν αποτελούν οφειλές προς τους κερδοσκόπους ή τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά προς τους Γάλλους φορολογούμενους. Ομοίως ανέφερε πως οι οφειλές της Ελλάδας προς την Γερμανία ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ.

«Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να έχει νόημα. Θα πρέπει να επιτρέψει στην Ελλάδα να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση, συνεχίζοντας παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θα πρέπει να ξεπληρώσει το χρέος της , καθώς δεν υπάρχει χώρος για μονομερείς ενέργειες στην Ευρώπη.

Το μέλος της ΕΚΤ σημείωσε πως είναι σημαντικό για την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, καθώς αυτό είναι ό, τι είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. Ενώ κληθείς να σχολιάσει πως πολλοί ερμηνεύουν την επικράτηση τους ΣΥΡΙΖΑ έως το τέλος της λιτότητας και μιας σειράς μεταρρυθμίσεων που είναι πολύ οδυνηρές για τον ελληνικό λαό , ανέφερε πως «υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις», ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκή χρήματα.

Ο ίδιος σημείωσε πως η λιτότητα είναι ένας πολύ γενικός όρος και πως κάθε χώρα την εφαρμόζει διαφορετικά, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία. «Υπάρχει χώρος για άλλες πολιτικές, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής παιχνιδιού», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει ένα ο κ Τσίπρας πει «Θα μείνω στη ζώνη του ευρώ, αλλά εγώ δεν θα πληρώσω», ο κ. Κερέ σημείωσε πως αν δεν πληρώσει, αυτό θα συνιστά χρεοκοπία και, ως εκ τούτου, παράβαση των κανόνων του ευρωπαϊκού παιχνιδιού.

Κατά τον ίδιο ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία είναι ισχνός, καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι η κατάσταση είναι διαφορετική, και επίσης επειδή οι αποφάσεις της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διασφαλίζουν την οικονομική τους προστασία.

Ερωτηθείς για το εάν τρόικα θα κάνει μια νέα επίσκεψη στην Ελλάδα, ή όχι διότι ενδεχομένως δεν θα ήταν ευπρόσδεκτη το μέλος της ΕΚΤ απάντησε χαρακτηριστικά τα εξής: «Νομίζω ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη εκεί (σ.σ Ελλάδα), επειδή η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει και θέλει να μιλήσει με την Ευρώπη. Περιμένουμε για να δούμε ποιες θα είναι οι νέες επαφές μας, ποιος θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα. Θα ξέρουμε τις μέρες που έρχονται».

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Κυριακή στα προπύλαια είχε δηλώσει πως η τρόικα αποτελεί παρελθόν, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του κ. Κερέ. «Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, η δική σας ετυμηγορία ακυρώνει σήμερα με τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της λιτότητας και της καταστροφής. Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού καθιστά πλέον την τρόικα παρελθόν για το κοινό ευρωπαϊκό μας πλαίσιο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα