Η Β. Αρτινοπούλου στον ΑΘΗΝΑ984

H αντιπρύτανης Oικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και καθηγήτρια Εγκληματολογίας του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου πανεπιστημίου, Βάσω Αρτινοπούλου, μίλησε στις 18/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», στις Νίκη Λυμπεράκη και Αγγελική Πανταλέων.

Με αφορμή τη σύλληψη του Ντομινίκ Στρος - Καν, μεταξύ άλλων, είπε:

«Από τη στιγμή που προσβάλλονται βασικά δικαιώματα του θύματος και βασικά έννομα αγαθά της κοινωνίας, προκαλούν και ανάλογη κοινωνική αντίδραση...
Αυτό που βλέπουμε αυτές
τις δύο - τρεις μέρες στις οθόνες μας, για τους επιστήμονες εγκληματολογίας δεν είναι μία καινούργια εικόνα. Έχουμε πάρα πολλές μελέτες για τον κοινωνικό στιγματισμό, για τη διαπόμπευση και κυρίως τα τελευταία χρόνια, όπου βασικά στοιχεία του νομικού πολιτισμού απειλούνται. Αναφέρομαι στο τεκμήριο της αθωότητας και αναφέρομαι κυρίως στη στροφή των πολιτικών αντιμετώπισης του εγκλήματος από το 2001 και μετά, όπου έχουμε κατασταλτικές πολιτικές, τις πολιτικές της μηδενικής ανοχής και αυτές οι εικόνες που υπερπροβάλλουν το αγαθό της αστυνόμευσης, νομίζω ότι είναι πιο οικείες, δυστυχώς, σε μας... Βλέπουμε εδώ, ότι χωρίς να έχει γίνει δίκη -άρα δεν μπορούμε να αποφανθούμε περί της ενοχής ή της αθωότητας του συγκεκριμένου  κατηγορούμενου-, η εικόνα που έχουμε όλοι εισπράξει είναι ότι είναι ένοχος, βαθιά στη συνείδησή μας».

Και πρόσθεσε: «Από τη μία βλέπουμε έναν επιφαινόμενο πουριτανισμό και έναν υποκριτικό, σε ό,τι αφορά την αμερικανική κοινωνία, ενώ στην Ευρώπη, θα έλεγε κανείς, ότι αυτά τα στοιχεία της ιδιωτικότητας της προσωπικής ζωής παραμένουν ακόμα προστατευμένα. Είναι ξεχωριστές καταστάσεις, η άσκηση των καθηκόντων σε ένα δημόσιο πρόσωπο και η προστασία της ιδιωτικής ζωής από την άλλη... Και στην Αμερική, θα έλεγε κανείς, ότι η ιδιωτική ζωή μπορεί συχνά να αποτελέσει θέαμα ή να αποτελεί και παράγοντα για τη δημόσια επιτυχία...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική και την Ευρώπη έχουμε ένα πολύ υψηλό, σκοτεινό, αριθμό, σε αυτά τα αδικήματα. Δηλαδή, δεν καταγγέλλονται αυτά τα αδικήματα στις διωκτικές αρχές. Βέβαια, ο αριθμός των μη καταγγελλομένων αδικημάτων και το ποσοστό ποικίλει από χώρα σε χώρα. Ωστόσο, στην Αμερική, επειδή αυτά τα θέματα της σεξουαλικής βίας αναγνωρίστηκαν σχετικά παλαιότερα -δηλαδή από το 1960 και μετά, με την ισχύ και τη διάδοση του φεμινιστικού κινήματος-, υπήρξαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πάρα πολλές καμπάνιες, με βασικό στόχο να καταγγέλλουν οι γυναίκες αυτές τις συμπεριφορές κακοποίησης που υφίστανται...
Νομίζω ότι η εικόνα, η πρόσφατη που έχουμε, από τον Στρος - Καν, είναι -θα έλεγε κανείς- μία επιμονή, να δείξουμε ότι υπάρχει μία πλήρης ισότητα απέναντι στο νόμο».




«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα