η Βουλγαρία

"Η χώρα δεν ήταν ποτέ σε χειρότερη κατάσταση" δήλωσε μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου της Βουλγαρίας ο πρωθυπουργός της χώρας Πλάμεν Ορεσάρσκι, προκαλώντας μπαράζ δημοσιευμάτων στον βουλγαρικό Τύπο.

Το ερώτημα που κυριαρχεί στα σχετικά δημοσιεύματα είναι κατά πόσον η δήλωση του κ. Ορεσάρσκι ότι στηρίζει την παραπάνω εκτίμηση, όχι μόνο στα νούμερα αλλά "στην απόγνωση των Βούλγαρων πολιτών και στα διαρθρωτικά προβλήματα, που έχουν συσσωρευτεί στον δημόσιο τομέα και μας επιστρέφουν στις αρχές του αιώνα" αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα ή την πρόθεση του νεοεκλεγέντα πρωθυπουργού

να μετριάσει κάπως τις υπέρμετρες προσδοκίες για "μαγική" επίλυση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Βούλγαροι πολιτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν την πρόσφατη δήλωση του κ. Ορεσάρσκι ότι, η κύρια απειλή για τη νέα κυβέρνηση είναι η αδημονία για λύσεις τύπου "εδώ και τώρα" των προβλημάτων του 60% τουλάχιστον των πολιτών που ζουν μονίμως υπό τη βαριά σκιά της φτώχειας.

Οι αναλυτές κάνουν, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Πέταρ Τσομπάνοφ για την κατάσταση στο δημοσιονομικό τομέα. Όπως είπε, υφίσταται απειλή να ανοίξει νέα "τρύπα" στον προϋπολογισμό της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ ως συνέπεια της αναμενόμενης μείωσης από τα φορολογικά έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Στα σχετικά δημοσιεύματα επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η κατάσταση να μην είναι τόσο "γκρίζα" αφού μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ήταν να αυξήσει τα επιδόματα προς παιδιά φτωχών οικογενειών αλλά και η σύσταση προς τη Βουλή για άνοδο του επιδόματος μητρότητας.

Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αναφορά και στις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι οι κίνδυνοι είναι υπό έλεγχο και πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει στο έλλειμμα να ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ.

Για τον σκοπό αυτό τα υπουργεία καλούνται "να σφίξουν το ζωνάρι" κόβοντας τα περιττά έξοδα, ενώ "μάχη" θα δοθεί και στον τομέα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά την έκδοση άδειας για διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες από την πλευρά του Δημοσίου που στόχο έχουν την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Την υλοποίηση του παραπάνω στόχου θα κληθεί να φέρει εις πέρας ο δεύτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που σκοπεύει να "εισάγει" ο κ. Ορεσάρσκι από τη Γερμανία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τρουντ", πρόκειται για τον Μπορισλάβ Ιβάνοφ, ο οποίος διατελεί υποδιευθυντής της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank με αρμοδιότητες για τη Βουλγαρία. Ο κ. Ιβάνοφ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα στη νέα κυβέρνηση στο άμεσο μέλλον, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ακύρωσης της διπλής ιθαγένειάς του (βουλγαρικής και γερμανικής), κατά τις επιταγές του βουλγαρικού Συντάγματος για τους ανώτερους δημόσιους λειτουργούς.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα