Η (βουλγάρικη) φτήνεια τρώει τον παρά

Τη "μετανάστευση" επιλέγουν εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης ελληνικές μικρομεσαίες -κυρίως- επιχειρήσεις από την ακριτική Ροδόπη και "ανηφορίζουν" στη Βουλγαρία. Ιδίως δε, ύστερα από το άνοιγμα του νέου κάθετου άξονα Κομοτηνή-ελληνοβουλγαρικά σύνορα (μεθοριακός σταθμός Νυμφαία-Μακάζα-Κίρτζαλι), Έλληνες επαγγελματίες αναζητούν ευκαιρίες δραστηριοποίησης στη Βουλγαρία που, όπως επισημαίνουν, προσφέρει ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον και κατά συνέπεια λιγότερα λειτουργικά έξοδα.

Με το νέο κάθετο άξονα, οι επισκέπτες

από τις δύο πλευρές των συνόρων μπορούν να μεταβούν στον προορισμό τους σε λιγότερο από μία ώρα (όταν πρόκειται για την απόσταση Κομοτηνή-Κίρτζαλι και αντίστροφα). Στο Κίρτζαλι, όπως και στο Κίρκοβο, που βρίσκονται σε απόσταση "αναπνοής" από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, το ελληνικό επιχειρείν έχει ήδη κάνει την... "εμφάνισή" του, με τελευταία την περίπτωση ενός πολίτη από την Κομοτηνή που άνοιξε μαγαζί με φρέσκα ψάρια στο Κίρτζαλι για να καλύψει το κενό που υπήρχε στην τοπική αγορά.

"Αρκετές (επιχειρήσεις) σκέφτονται (να 'ανηφορίσουν') επειδή η κρίση τις χτυπάει (...). Έχουν, ήδη, ανέβει αρκετές, που δεν ήταν μέλη του Επιμελητηρίου" ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αργύρης Αργυρόπουλος, προσθέτοντας ότι, οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως του λιανικού εμπορίου τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και άλλων ειδών.

Στην Κομοτηνή, μια περιοχή όπου το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 40%, οι ευκαιρίες επαγγελματικής δραστηριοποίησης ολοένα και λιγοστεύουν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, που βλέπουν, καθημερινά, "λουκέτα" σε επιχειρήσεις.

Πλέον, η άλλοτε "κραταιά" Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Κομοτηνής δεν είναι σε θέση να "ταΐσει τα παιδιά της", αφού ενώ πριν από μια εικοσαετία έσφυζε από ζωή με 89 εργοστάσια, πλέον ο αριθμός τους είναι μονοψήφιος, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής Παντελής Μαγαλιός. Η κατάσταση, σύμφωνα με τον ίδιο, όσο πάει γίνεται και χειρότερη.

Ο ίδιος τόνισε ότι άνεργοι εγκαταλείπουν την Κομοτηνή για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στην αγορά κλείνουν, απολύεται κόσμος, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων που ενώ εργάζονται είναι απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα έως και ενός έτους.

Στο μεταξύ, πέραν όσων επιλέγουν τη βουλγαρική αγορά για την επαγγελματική τους ανάπτυξη, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις Ελλήνων που μεταβαίνουν στη βουλγαρική πλευρά για τα καθημερινά ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Άλλωστε, το πρώτο ελληνικό σούπερ μάρκετ στο Κίρκοβο -μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προσφέροντας επώνυμα προιόντα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές- που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2013, είναι το Krista, που ανήκει στους αδελφούς Κριτσίνη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ένας εκ των ιδιοκτητών του, Σάκης Κριτσίνης τόνισε ότι το σούπερ μάρκετ καλύπτει τις ανάγκες Ελλήνων και Βούλγαρων καταναλωτών, προσφέροντας προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές. Μάλιστα, οι τιμολογιακές διαφορές για ομοειδή προϊόντα ξεπερνούν το 50%, καθώς ενδεικτικά, το λευκό τυρί πωλείται προς 1,44 ευρώ έναντι 4,5 ευρώ στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στη δραστηριοποίησή του στη γειτονική χώρα, ο κ. Κριτσίνης σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι "όλα είναι καθαρά θέμα φορολογίας" και πρόσθεσε ότι μια εταιρεία στη Βουλγαρία φορολογείται με συντελεστή 10%, όταν στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο. "Στόχος μας ήταν να μπορούμε να πουλάμε φθηνά και να έρχεται ο κόσμος" σημείωσε ο κ. Κριτσίνης, στο σούπερ μάρκετ του οποίου απασχολούνται 18 άτομα από τη Βουλγαρία. Ο ίδιος, μαζί με τον αδελφό του, έχει δύο επιχειρήσεις στην Ξάνθη και την Κομοτηνή που δραστηριοποιούνται στο χώρο επίπλων εξωτερικού χώρου.

Βέβαια, εκτός από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, οι Έλληνες που πηγαίνουν στο Κίρκοβο ή και στο Κίρτζαλι "φουλάρουν" το ντεπόζιτο του αυτοκινήτου τους πριν επιστρέφουν, αφού η τιμή του υγραερίου είναι 0,65 ευρώ και της αμόλυβδης 1,25 ευρώ/ανά λίτρο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα