Η Βουλή της μιας μέρας απαλλάσσει τον Γ. Παπακωνσταντίνου;

Του Παναγιώτη Στάθη

Την «καυτή» πατάτα ενός ακόμα πολικού ζητήματος που σχετίζεται με τις πράξεις ενός υπουργού κατά τη διάρκεια της θητείας του, καλούνται να πιάσουν οι ανώτεροι δικαστές του Αρείου Πάγου, στους οποίους καταλήγει ο φάκελος με την δικογραφία που σχηματίστηκε για δυο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα κατά του πρώην ΥΠ.ΟΙΚ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την υπόθεση της λίστας Lagarde.

Ήδη, ο ειδικός ανακριτής - αρεοπαγίτης Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ένιψε ουσιαστικά τα χέρια του και με έγγραφό του προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, χωρίς να

εκφράζει άποψη υπέρ ή κατά της παραγραφής, ζητεί να επιλυθεί το θέμα της παραγραφής (εξάλειψη του αξιοποίνου). Ο ειδικός ανακριτής - αρεοπαγίτης έκρινε αναγκαίο πριν ξεκινήσει την ανάκριση να έχει επιλυθεί το νομικό ζήτημα της παραγραφής ή μη, ώστε να αποφευχθεί η διενέργεια άσκοπων ανακριτικών ενεργειών.

Δυο γραμμές

Οι νομικές απόψεις διίστανται για το αν τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα. Υπάρχουν αυτοί βέβαια που επιχειρηματολογούν υπέρ της άποψης πώς δεν έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία και πώς ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να λογοδοτήσει κανονικά.

Όπως είναι γνωστό, το νομικό ζήτημα που ανακύπτει συνδέεται με τη Βουλή της μιας μέρας που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία», γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η πολιτεία χάνει το δικαίωμά της να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.

Η κρατούσα άποψη πάντως είναι αυτή που επισημαίνει πώς οι δικαστές οφείλουν να εφαρμόσουν τη γραμματική διατύπωση του άρθρου 86 του Συντάγματος, η οποία –δυστυχώς όπως λένε– δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας πέραν της παραγραφής του αξιοποίνου: «Είναι μια Βουλή που είχε κανονικό πρόεδρο και κανονικές πράξεις, έστω μιας ημέρας», επισημαίνουν δεικτικά και διατυπώνουν την άποψη πώς αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν οριστικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Εντός του Νοεμβρίου

Κατόπιν αυτού, η δικογραφία διαβιβάστηκε στον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος θα διατυπώσει την πρότασή του για το θέμα αυτό στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο, στη συνέχεια, με βούλευμα που θα εκδώσει θα αποφασίζει για το εάν έχει επέλθει ή όχι παραγραφή των αδικημάτων που βαρύνουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου θα συνέλθει μέσα στο πρώτο 15θήμερο του Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα