Η υγεία σε κρίση (μέρος δ')

Δραματική εικόνα και αποκαλύψεις που σοκάρουν παρουσιάζει η νέα μεγάλη έρευνα του Αθήνα 9.84 για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, που μεταδίδεται έως τις 2μμ. Θέμα τύχης να εξυπηρετηθούν ή και να βγουν ζωντανοί από το νοσοκομείο οι ασθενείς, δηλώνουν οι νέοι γιατροί που φιλοξενούνται στο στούντιο, οι οποίοι προχώρησαν σε σειρά σοβαρών καταγγελιών. Μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι σε καθημερινή βάση δέχονται πολιτικές παρεμβάσεις για προνομιακή μεταχείριση ασθενών

και πως στις εφημερίες έρχονται άνθρωποι με βαλιτσάκι, οι οποίοι, δασκαλεμένοι, παριστάνουν ότι πρόκειται για επείγον περιστατικό εκμεταλλευόμενοι τις γνωριμίες τους με γιατρούς.

Η 4η ώρα της έρευνας η έρευνα εστιάζει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γιατροί της περιφέρειας καθώς και οι καρκινοπαθείς.

«Τα προβλήματα δεν αλλάζουν από περιοχή σε περιοχή, ίσως σε κάποιες περιοχές κρητικές και σε σχέση με την Αθήνα, όπως η Κρήτη και η Κέρκυρα είναι λίγο πιο έντονα τα προβλήματα γιατί ακριβώς είναι πιο υποβαθμισμένα τα νοσοκομεία. Από εκεί και πέρα οι νέοι γιατροί βγάζουν τη λάντζα όπου και να είναι και έχουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης λόγω των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν είτε σε γιατρούς είτε σε υλικά. Εδώ στη Κέρκυρα για παράδειγμα υπάρχουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, να πάρω για παράδειγμα τις εφημερίες δεν υπάρχει νευρολόγος στις μισές σχεδόν από αυτές, δεν μιλάμε για μικρότερες ειδικότητες όπως οφθαλμίατρος, δερματολόγος, δεν υπάρχει καν στο δημόσιο σε όλο το νησί. Δεν το ζει μόνο η Κέρκυρα το ζουν αρκετά περιφερειακά νοσοκομεία και αυτό είναι το άσχημο», τόνισε ο Φοίβος Κακαβίτσας Γιατρός Γενικής Ιατρικής, στο Κέντρο Υγείας Άγιος Αθανάσιος -Αγρός, στην Κέρκυρα.

«Είμαστε στη λάθος πλευρά του Αιγαίου. Πολύ συχνά ξεμένουμε από υλικά, απλά αναλώσιμα, όπως σύριγγες. Αν έχουμε ασθενή τον χειμώνα από την Ικαρία είναι δύσκολη η μεταφορά του. Έχουμε έναν διασώστη του ΕΚΑΒ για όλο το νησί, εάν έχω δύο περιστατικά που χρειάζονται μεταφορά τι θα κάνω;», είπε Ισμήνη Λασιθιωτάκη, Γιατρός Αναισθησιολόγος, στη Σάμο.

«To σύστημα υγείας είναι διαστρεβλωμένο, με ένα σύστημα εφημερίας -μοναδικό στον κόσμο- που ότι και αν κάνουν μαθηματικά δεν βγαίνει», αναφέρει ο Στέργιος Στεργιόπουλος Καθηγητής Χειρουργικής στο Αττικό νοσοκομείο. «Αυτή τη στιγμή, στο Αττικό υπάρχουν πολλές πρωτοπορίες σχετικά με άλλα νοσοκομεία και όμως υπολειτουργεί με κλειστά χειρουργεία. Από τα 14 δεν λειτούργησαν ποτέ περισσότερα από εφτά. Οι γιατροί φεύγουν δεν μπορούν να περιμένουν, δεν υπάρχει μέλλον γι αυτούς να απορροφηθούν από το σύστημα», συμπληρώνει ο κ. Στεργιόπουλος.

Την εικόνα στα νοσοκομεία παρουσιάζει και ειδικευόμενος ένας ειδικευόμενος Αγγειοχειρουργός. «Όταν είσαι κουρασμένος και άυπνος δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις στα καθήκοντα σου. Μοιραία θα γίνει το λάθος».

Η υγεία σε κρίση (μέρος γ')

Keywords
Τυχαία Θέματα