Ιαπωνία: Επιμένουν ραδιενεργά

H ιαπωνική ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια επέτρεψε σήμερα τη συνέχιση της λειτουργίας των δύο μοναδικών εν ενεργεία αντιδραστήρων στην Ιαπωνία, μετά την έναρξη της ισχύος στις 8 Ιουλίου νέων αυστηρότερων κανονισμών ασφαλείας.

Επιθεωρητές και μέλη της Αρχής εξέτασαν τις παραμέτρους αυτών των δύο αντιδραστήρων στο συγκρότημα Οχι της δυτικής Ιαπωνίας όσον αφορά την ύπαρξη των προδιαγραφών για την αντιμετώπιση σεισμών, τσουνάμι

και άλλων κινδύνων.

Σύμφωνα με την Αρχή, ως προς την πλήρωση των όρων ασφαλείας, οι δύο αντιδραστήρες δεν έχουν λόγο να διακόψουν τη λειτουργία τους πριν από την προσεχή προγραμματισμένη για λόγους συντήρησης διακοπή τον Σεπτέμβριο, παρά την έναρξη της ισχύος στις 8 Ιουλίου αυστηρών κανονισμών.

"Δεν υπάρχει μείζον πρόβλημα ασφαλείας", εκτιμά η ρυθμιστική αρχή.

Πρόσφατη επίσκεψη στο πυρηνικό εργοστάσιο, την εκμετάλλευση του οποίου έχει η Kansai Electric Power (Kepco), επέτρεψε να εξεταστούν τα συστήματα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στους αντιδραστήρες 3 και 4 , τους μοναδικούς που βρίσκονται σε λειτουργία σήμερα στην χώρα, η οποία διαθέτει 50 εμπορικούς αντιδραστήρες.

Η άδεια εκμετάλλευσης που δόθηκε από την ρυθμιστική αρχή θα ικανοποιήσει την Kepco, η οποία φοβάται την θερινή περίοδο κατά την οποία κλιμακώνεται η κατανάλωση του ρεύματος λόγω της χρήσης των κλιματιστικών στις δημόσιες υπηρεσίες και τα σπίτια.

Οι αντιδραστήρες 3 και 4 του συγκροτήματος Οχι, που παράγουν περίπου το 10% της συνολικής παραγωγής της Kepco, είχε επιτραπεί να λειτουργούν από την προηγούμενη κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2012 για σχεδόν 13 μήνες (συνήθης διάρκεια μεταξύ δύο περιόδων συντήρησης), πριν συγκροτηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο η νέα ρυθμιστική αρχή αρμόδια να επεξεργαστεί αυστηρότερους κανονισμούς, κυρίως για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αεροπορικών δυστυχημάτων και τρομοκρατικών ενεργειών.

Στο πυρηνικό εργοστάσιο του Οχι διενεργούνται επίσης γεωλογικές μελέτες λόγω της υποψίας για την ύπαρξη ενεργού ρήγματος ανάμεσα στα ζεύγη των αντιδραστήρων 1/2 και 3/4.

Μέχρι σήμερα οι 48 άλλοι αντιδραστήρες της χώρας έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω εργασιών συντήρησης και πρόσθετων ελέγχων μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, το οποίο προκλήθηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.

Κανένας αντιδραστήρας δεν μπορεί να λειτουργήσει όσο η ρυθμιστική αρχή δεν εγγυάται την ασφάλειά του. Οι εταιρίες εκμετάλλευσης δραστηριοποιούνται ωστόσο για να παραδώσουν στην αρμόδια αυτή αρχή φακέλους για την έγκριση των εγκαταστάσεών τους ότι είναι ασφαλή και μπορούν να τεθούν άφοβα εκ νέου σε λειτουργία.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε, υπέρμαχου της πυρηνικής ενέργειας, ζητεί την εκ νέου λειτουργία των αντιδραστήρων αλλά δηλώνει ότι θα συμμορφωθεί με τη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης επιτροπής.

Την ίδια ώρα η διαχειρίστρια εταιρία του εργοστασίου της Φουκουσίμα κατέγραψε ακόμη υψηλότερα επίπεδα ραδιενεργών στοιχείων στο νερό που έχει συγκεντρωθεί στη βάση των αντιδραστήρων, δείγμα του οποίου έλαβε από νέο φρεάτιο που βρίσκεται πιο κοντά στον ωκεανό, προκαλώντας φόβους για εκροή του μολυσμένου αυτού υγρού στη θάλασσα.

Η Tokyo Electric Power (Tepco) μέτρησε 4.300 μπεκερέλ ανά λίτρο για τα ραδιενεργά στοιχεία που παράγουν ακτίνες βήτα, όπως το στρόντιο 90, σε δείγμα υγρού που ελήφθη τη Δευτέρα από σημείο το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στους αντιδραστήρες και τη θάλασσα.

Το επίπεδο αυτό είναι πολλές δεκάδες φορές υψηλότερο του ανώτατου ορίου που έχει οριστεί για θαλασσινό νερό.

Αρχικά η Tepco δήλωνε ότι ύδατα είχαν συγκεντρωθεί εκεί όπου είχαν ληφθεί δείγματα την πρώτη φορά, δηλαδή σε σημείο που απέχει από τον ωκεανό και δεν είχαν επεκταθεί. Ωστόσο η ενίσχυση των ελέγχων δείχνει ότι το αυτό δεν συμβαίνει, γιατί το επίπεδο των ραδιενεργών στοιχείων από δείγμα που ελήφθη από ένα νέο φρέαρ είναι υπερδιπλάσιο του επιπέδου του προηγούμενου δείγματος και 40% υψηλότερο αυτού που είχε ληφθεί από το ίδιο σημείο τρεις ημέρες νωρίτερα.

Η Tepco δηλώνει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση χωρίς να είναι σε θέση να κρίνει αν το ραδιενεργό νερό εκρέει ή όχι στον ωκεανό.

Η τήξη του καυσίμου στους τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐιτσι, λόγω της διακοπής λειτουργίας του συστήματος ψύξης, εξηγεί την παρουσία πολλών ραδιενεργών στοιχείων στην γύρω περιοχή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα