Ηχούν τύμπανα "πολέμου" στο ΣΥΡΙΖΑ

Της Νίκης Ζορμπά

Ως μελλοντικό πρωθυπουργό όλων των Ελλήνων, εμφάνισε χθες εαυτόν, ο πρόεδρος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης τραβώντας διαχωριστική γραμμή στα διχαστικά διλήμματα που έθετε το κόμμα του στο παρελθόν. Το "Ή αυτοί ή εμείς΄ που κυριαρχούσε ως ...κύριο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προηγούμενη περίοδο σε αφίσες, ομιλίες, διακηρύξεις και ρητορικά σχήματα, χθες έμεινε έξω από την αίθουσα του Βελλιδείου.

Στο

πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να απευθυνθεί εις ...όλον το εκλογικό Σώμα, σε μια επιχείρηση αμφίπλευρης διεύρυνσης του κόμματός του. Προς τα αριστερά ακροατήρια, ήχησαν εύηχες και αρκούντως "αριστερές" οι διακηρύξεις του περί "κανένας Έλληνας χωρίς τροφή, ρεύμα και στέγη" και προς τα δεξιά οι επαναλαμβανόμενες επικλήσεις του στις διαρκείς επαφές του με ευρωπαϊκούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες, οι οποίοι κατά τον κ. Τσίπρα, είναι ευεπίφοροι στις αλλαγές που τους κομίζει.

Περισσότερες άλλωστε της μιας φοράς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο... τοίχος του Βερολίνου εμφανίζει πλέον ρωγμές, τις οποίες διατίθεται ο ίδιος να αξιοποιήσει προς όφελος της χώρας. Η ανακοίνωση της ΕΚΤ χθες το βράδυ, πάντως, εις απάντηση των ισχυρισμών του κ. Τσίπρα ότι κατά τη συνάντησή τους ο κ. Draghi "δεν τον διέκοψε λέγοντάς του πως οδηγεί την Ελλάδα εκτός ευρώ", δεν ενθουσίασε την Κουμουνδούρου.

Και πως θα μπορούσε άλλωστε, δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας χθες επιχείρησε να ξεδιπλώσει το "προς την πρωθυπουργία πολιτικό του αφήγημα" βασιζόμενος στην παραδοχή ότι οι εταίροι δεν φοβούνται πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ετούτο άλλωστε ποντάρουν στην Κουμουνδούρου προκειμένου να πείσουν το πιο συντηρητικό και κεντρώο κοινό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα σύγχρονο αμιγώς ευρωπαϊκό κόμμα το οποίο διεκδικεί την αναβάθμιση της χώρας στα ευρωπαϊκά σαλόνια και ουχί την απομόνωσή της από την ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Στο μείγμα τούτο προστέθηκε και η στοργή με την οποία περιέβαλλε τον Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο υπονόησε ότι θα δεχόταν ασμένως για πρόεδρο της Δημοκρατίας - άλλωστε τα πρόσωπα είπε δεν έχουν σημασία- όμως ο ίδιος, εξ όσων γνωρίζει, δεν ενδιαφέρεται.

Αναφορά επιδοκιμαστική μάλιστα έκανε διπλή στον "καραμανλισμό", όταν υπενθύμισε ότι τη χώρα από το ΝΑΤΟ είχε βγάλει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, κρίνοντας ότι δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας.

"Εκπλήξεις"

Ο κ. Τσίπρας στην επιχείρηση "μην ερεθίζετε τα συντηρητικά ανακλαστικά των ψηφοφόρων", επιστράτευσε και τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει ανάγκη εκπόνησης εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση που οδηγηθεί η κυβέρνησή του σε αδιέξοδο με τους δανειστές γιατί όπως είπε "θα συγκρουστούμε. Θα πετύχουμε βιώσιμη διαπραγμάτευση αλλά αυτό προυποθέτει σύγκρουση".

Ήτοι, αδειάζοντας μεγαλοπρεπώς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο Αλέξης Τσίπρας, εμμέσως προσχώρησε στο δόγμα "το ευρώ είναι μονόδρομος" αλλά "εμείς μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα".

Επενδύοντας άλλωστε -από καιρού- στην ...εθνική μας υπερηφάνεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε "χειρουργικά" και χωρίς χαρακτηρισμούς περί "μειοδοτών" και "τσιριμώκων", όπως συνήθιζε στο παρελθόν την αδυναμία διαπραγμάτευσης που επιδεικνύει σύμφωνα με τον ίδιο η ελληνική κυβέρνηση, στην περιλάλητη νύχτα των Καννών...

Προανήγγειλε άλλωστε και εκπλήξεις στη σύνθεση της Κυβέρνησής του, για την οποία προιδέασε ότι δεν θα προέρχεται αποκλειστικώς από τη σημερινή δεξαμενή στελεχών της Κουμουνδούρου αλλά θα είναι και προϊόν, μεταγραφών. (ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Βουλευτές αποτελούν προς ώρας ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο χείρας βοηθείας).

Αμφισβήτηση από Λαφαζάνη

Η Αριστερή Πτέρυγα υπό του Παναγιώτη Λαφαζάνη πάντως, δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα για την ομαλή έκβαση της διαπραγμάτευσης εις όφελος της χώρας. Ουδόλως βλέπει με καλό μάτι δε τη λάξευση του προφίλ του αρχηγού του προς το μετριοπαθέστερο.

Αντ΄ αυτού, μυδραλλιοβολεί με άρθρα στο iskra, -τον ιστότοπο-φορέα των απόψεων της αριστερής πτέρυγας- την επίσημη θέση του κόμματος περί "ευρωμονοδρόμου" αμφισβητώντας πλέον ανοιχτά τις εκτιμήσεις του Α. Τσίπρα.

Την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Λαφαζάνης δια άρθρου στο iskra, χαρακτήριζε αδήριτη ανάγκη την εκπόνηση εναλλακτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμποντας στο παράδειγμα της Κύπρου, όπερ συνέχισε χθες με νέο άρθρο στον ίδιο ιστότοπο, τέσσερις μόλις ώρες μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου του προέδρου του στη ΔΕΘ.

Το άρθρο τιτλοφορείται με πηχυαίους τίτλους: "Τελεσίγραφο υποταγής στην Κυπριακή Αντιπολίτευση για εκποιήσεις ακινήτων. Ακολουθεί η Ελλάδα!" όπου επαναλαμβάνει την ανάγκη εκπόνησης εναλλακτικού σχεδίου.

"Είναι προφανές ότι η καμπάνα των μαζικών πλειστηριασμών κατοικιών και επαγγελματικής στέγης χτυπάει και για την Ελλάδα, όπου οι τροϊκανές πιέσεις για άρση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς, που ίσχυε μέχρι 31/12/14, κλιμακώνονται, μαζί με τη μείωση της κατώτατης τιμής πλειστηριασμού στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας.

Στόχος της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και των παραδομένων κυβερνήσεων σε Κύπρο και Ελλάδα, είναι να καταρρεύσει αυτό που αποκαλούν ΄΄υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης΄΄, και να σαρωθούν οι ΄΄εκτεταμένες΄΄ μικρομεσαίες ιδιοκτησίες στις δύο χώρες.

Έμμονη ιδέα της τρόικας έχει καταστεί το ξεσπίτωμα των νοικοκυριών και η δραστική απαξίωση (κούρεμα), μέχρις εκμηδενίσεως, της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, η οποία θεωρείται ΄΄λίπος΄΄ και ΄΄υπερπολυτέλεια΄΄ που πρέπει να απομειωθεί και να πουληθεί για ένα ΄΄κομμάτι ψωμί΄΄.

Γίνεται πλέον εμφανές ότι η αντιμετώπιση αυτής της, χωρίς προηγούμενο, σε καπιταλιστικό σύστημα, ληστρικής επιδρομής στα σπίτια και στα ακίνητα των νοικοκυριών, που οδηγεί στα τάρταρα και την οικονομία, δεν αντιμετωπίζεται παρά με ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα ανατροπής και ασφαλώς με ένα εναλλακτικό σχέδιο αντίστασης στα εγχώρια και ευρωενωσιακά κατεστημένα", αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανάλυση του iskra.

Κοστολόγηση

Η κριτική που δέχθηκε ο κ. Τσίπρας για το πόθεν θα βρει τη χρηματοδότηση όσων μέτρων εξήγγειλε, ενόχλησε σφόδρα τον ίδιο και την Κουμουνδούρου ως εκ τούτου, μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου, πηγές του κόμματος, έδωσαν την κοστολόγηση του προγράμματός της.

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα κοστίσει 2 δις, τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας 6,5 δις, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ 2 δις, η επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ τιμάται 1,5 δις, το κόστος "εκκίνησης" για τη "σεισάχθεια στα κόκκινα δάνεια" 2 δις, ίδρυση επενδυτικής Τράπεζας με αρχικό κόστος 1 δις, οι 300.000 θέσεις εργασίας συνολικά 5 δις (3 δις τον πρώτο χρόνο).

Keywords
Τυχαία Θέματα