Ιερά Τύμπανα της Γης

Τα «Ιερά Τύμπανα Της Γης» θα ηχήσουν και πάλι κάτω από τον καλοκαιρινό αττικό ουρανό την Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Ιουνίου στον ιερό λόφο του Φιλοπάππου, στο θέατρο «Δόρα Στράτου». Σε μια μουσική σύμπραξη μουσικών από την Αφρική, την Κούβα, την Ινδία και την Ελλάδα για μια μοναδική μουσική/χορευτική γιορτή, όπου το κάθε σχήμα θα μας μυήσει στις μουσικές παραδόσεις του, μέσα από τη

μυσταγωγία του ρυθμού και της μελωδίας. Ο Σταύρος Νταντούς, οργανωτής και συνιδιοκτήτης της σχολής Πangea world music center, μίλησε στον Αθήνα 984 και στον Αίαντα Αρτεμάκη.

Ερ. Τα «Ιερά Τύμπανα της Γης», μια γιορτή κρουστών στην Αθήνα με καλλιτέχνες από σχεδόν όλον τον κόσμο. Ποιοι συμμετέχουν και από ποιες χώρες;

Σ.Ν. Είναι από τις τρεις άκρες. Μουσικά από όλον τον κόσμο. Γιατί έχουμε μουσικούς από την Ινδία, την Αφρική και από την Κούβα. Και αυτοί θα είναι: Ένας «ταμπλίστας», ο Ραμ Kουμάρ Μίσθρα (Ramkumar Misthra) που παίζει «τάμπλα» (Tabla). Είναι το παραδοσιακό ινδικό κρουστό. Ο Ραμ Μίσθρα είναι από τους πιο γνωστούς «ταμπλίστες», οργανοπαίχτες του είδους του στην Ινδία και θα τον συνοδεύσει ο Ούμαρ Βινιγιακράμ (Uma Shankar Vinayakram) που ανήκει σε μία από τις πιο γνωστές οικογένειες «στάμνας γκατάμ» (Gatam). Είναι μια ειδική στάμνα που έχουν οι Ινδοί. Δεν μοιάζει με το δικό μας Ούντου που έχει την τρύπα, το μεσογειακό που είναι διαφορετικό. Και τέλος πάντων αυτοί θα είναι από την Ινδία. Θα είναι σαν διαγωνισμός κρουστών. Μετά από αυτούς, θα εμφανιστούν οι Κουβανοί, που πάλι έχει σχέση, γιατί είναι η διασπορά της μουσικής. Πώς πήγε από την Αφρική στην Κούβα. Θα ξεκινήσουν με τραγούδια των Ορίσσας. Ορίσσας είναι οι θεοί της φυλής των «Γιουρουμπά» στην Νιγηρία. Άρα πήγαν λοιπόν με όλη τους την κουλτούρα και την θρησκεία, στην Κούβα, στον «Νέο Κόσμο», και δημιούργησαν την «Σαντερία». Στην Βραζιλία, το «Κάντονμπλε». Στην Αϊτή, το «Βουντού». Και σε όλες αυτές τις περιοχές παίζουν παραδοσιακή κουβανέζικη μουσική της Σαντερίας. Της παραδοσιακής θρησκείας της Κούβας. Και για αυτό το θέμα έχουμε τρεις Κουβανούς. Είναι η Ακέμις Ταράν Καρέρα, που είναι η τραγουδίστρια, από την κρατική παραδοσιακή μουσική σχολή της Κούβας. Και θα έρθει από την Ισπανία άλλος ένας Κουβανός κρουστός, ο Πέντρο Πάμπλο Ροντρίγκεζ Μιρέλες (Pedro Pablo Rodriguez Mirelles) που είναι μοντέρνος βιρτουόζος κρουστός και είναι πολύ καλός στην Ρούμπα. Και είπαμε με την Ακέμις Ταράν Καρέρα ότι θα παίξουμε πρώτα την παραδοσιακή μουσική της Σαντερία. Μετά θα παίξουμε ρούμπα και γενικά κάποιος μοντέρνους κουβανέζικους ρυθμούς. Τον Πέντρο Πάμπλο θα τον συνοδέψει ο Κάρλος Μενέντες (Carlos Menendez), ένας άλλος Κουβανός κρουστός. Και τέλος, για το αφρικάνικο τμήμα, θα έρθουν μουσικοί από την Μπουργκίνα Φάσο. Όταν λέμε αφρικάνικη μουσική, γιατί η Αφρική είναι ολόκληρη ήπειρος, αναφερόμαστε κυρίως στην δυτική Αφρική. Από εκεί θα έρθουν να μας παίξουν τα «Τζέμπε» (Djembe) που είναι τα παραδοσιακά τύμπανα της περιοχής. Και θα έρθει ο Χαρουνά (Harouna Dembele), που είναι ένας από τους πιο γνωστούς παίκτες αυτήν την στιγμή εν ζωή. Και μαζί του θα έρθει και η αδελφή του, μια εξαίρετη χορεύτρια και τραγουδίστρια, η Φάντα Ντεμπελέ (Fanta Dembele). Και τέλος ένας «Μπάλαφον» (Balafone) παίχτης, ο Σεϊντού Ντιαμπετέ (Seydou Diabete). «Μπάλαφον» είναι το παραδοσιακό ξυλόφωνο της Αφρικής. Στο τέλος, όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αφού παίξει ο καθένας το δικό του μέρος, όταν δηλαδή οι Ινδοί παίξουν τα ινδικά, οι Κουβανοί τα κουβανέζικα και οι Αφρικανοί τα αφρικάνικα, θα γίνει μια σύμπραξη των κύριων μουσικών που έχουμε καλέσει, οι οποίοι θα παίξουν σαν «τζαμ» να το πούμε, θα βγει ένα κράμα μουσικής που θα είναι από όλον τον κόσμο.

Ερ. Οπότε με αυτόν τον τρόπο θα συνδυαστούν τόσες διαφορετικές μουσικές κουλτούρες πάνω σε μία σκηνή;

Σ.Ν. Ακριβώς. Εθνομουσικολογικά κοιτώντας το, είναι περίεργο. Γιατί έτσι όπως το ξεκινήσαμε πριν, όλα έχουν έναν κοινό δρόμο από όπου ξεκίνησαν. Ο άνθρωπος πρώτα άρχισε να τραγουδάει και να παίζει τύμπανα. Πριν να φτιάξει κάποιο όργανο. Άρα αυτό που λες, έχει να κάνει με τον δρόμο της ανθρωπότητας για την μουσική.

Ερ. Πώς γεννήθηκε η ιδέα; Αν δεν κάνω λάθος, είναι η δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Σωστά;

Σ.Ν. Ναι, είναι η δεύτερη. Πέρυσι, επειδή είχαμε ψιλοανοίξει αυτήν την σχολή (Πangea world music center - https://www.facebook.com/pages/%CE%A0angea-world-music-center/3780016289...) και εμείς θέλαμε να δούμε πως θα ανταποκριθεί ο κόσμος και τέτοια. Ουσιαστικά είπαμε να κάνουμε απλά μια γιορτή, για να δει ο κόσμος αυτό που κάνουμε, πέρυσι. Και χωρίς να περιμένουμε αυτό που έγινε, κάναμε αυτήν την γιορτή. Είχαμε καλέσει κάποιους μουσικούς και επειδή είδαμε ότι ο κόσμος πραγματικά το αγάπησε, σκεφτήκαμε ότι πρέπει να το κάνουμε καλύτερα, και του χρόνου και με περισσότερο κόσμο. Με καλύτερο ήχο και τα λοιπά. Από εκεί πήραμε λοιπόν την ιδέα αυτή.

Ερ. Θα υπάρχει και χορός;

Σ.Ν. Βέβαια. Θα υπάρχει χορεύτρια από την Αφρική και ολόκληρες χορευτικές ομάδες από Έλληνες μαθητές, που διδάσκονται σε παράλληλη συνεργασία από τους καθηγητές από την Αφρική. Θα χορέψουν όπως είπα για τους «Ορίσσας», τους θεούς της Σαντερίας, όπου ο κάθε θεός έχει τη δική του χορογραφία και φορεσιά. Θα παρουσιάσουμε λοιπόν, για όλους τους θεούς, τον παραδοσιακό χορό με τις αντίστοιχες φορεσιές τους. Γενικά θα έχει και χορό και τραγούδι και κρουστά. Και μελωδίες με το ξυλόφωνο.

Ερ. Πώς σας βρίσκουμε στο διαδίκτυο;

Σ.Ν. Στο διαδίκτυο μας βρίσκετε στο Facebook ακόμα. Γιατί δεν έχουμε καταφέρει, δεν προλάβαμε, γιατί φέτος ανοίξαμε, να φτιάξουμε ιστοσελίδα. Είμαστε Πangea world music center, αλλά το «P», το γράφουμε με ελληνικό «Π». Αυτή είναι η διαφορά. Γιατί το πάμε με τον Πυθαγόρα, ο οποίος είναι αυτός που όρισε τις συχνότητες, είπαμε να δώσουμε αυτήν την υπόσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα