Ημερίδα για το ελληνικό ντοκιμαντέρ

Με μεγάλη ανταπόκριση πραγματοποιήθηκε σήμερα η ημερίδα της Ένωσης Ελληνικού ντοκιμαντέρ με θέμα τις «Δυνατότητες Χρηματοδότησης και Διανομής των ταινιών Ντοκιμαντέρ». Το αγαπημένο και πολύτιμο είδος κινηματογράφου αν και σε ποσοτική άνθιση, με διακρίσεις στα διεθνή φεστιβάλ, περνά κι αυτό μέσα από τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης, της διαδικτυακής πειρατείας και αναζητά τρόπους επιβίωσης στην εξέλιξη της αγοράς.

Οι ομιλητές της ημερίδας έδωσαν έναυσμα για συζήτηση με τους επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ στην κατάμεστη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

«Δεν είναι

εύκολο για τις κινηματογραφικές αίθουσες να προγραμματίσουν προβολή ντοκιμαντέρ αλλά αξίζει τον κόπο η προσπάθεια» έλεγε στο πάνελ ο Ηλίας Γεωργιόπουλος που συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση της κινηματογραφικής αίθουσας «Δαναός». Η πιο πετυχημένη σε διάρκεια προβολής ταινία ήταν «Η αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή το 2001, που προβλήθηκε στον Δαναό επί δεκαεπτά συνεχόμενες εβδομάδες.

Η ψηφιακή επέλαση, το «κατέβασμα» ταινιών από το διαδίκτυο, η έλλειψη νομοθεσίας που θα καταστείλει ή θα περιορίσει την πειρατεία, η κινηματογραφική παιδεία των θεατών, η μέθοδος χρηματοδότησης crowdfunding που δημιουργεί το δικό της κοινό, η ακύρωση της διαμεσολάβησης του διανομέα τέθηκαν στο τραπέζι των ομιλητών.

«Όσο κι αν εξελιχθεί η τεχνολογία πάντα θα χρειάζονται οι διανομείς για τη στρατηγική επικοινωνίας και αποτελεσματική προώθηση της ταινίας, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη. Δουλειά μας είναι να προσφέρουμε αυτή τη στρατηγική σε όλες τις πλατφόρμες» είπε η Ειρήνη Σουγιανίδου της εταιρείας διανομής Feelgood entertainment.

«Το εξωτερικό είναι παρθένος χώρος για το ελληνικό ντοκιμαντέρ και πρέπει να κινηθούμε με στρατηγική» συμπλήρωσε ο Τάκης Βερέμης της εταιρείας παραγωγής Strada Films.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να ορίσει μια πολιτική για το ντοκιμαντέρ αν διέθετε κάποια δεδομένα, κάποιους αριθμούς ώστε να κάνει σχεδιασμό» παρατήρησε η ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων της γαλλικής πρεσβείας Ελίζ Ζαλαντό, μέλος του προηγούμενου ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Μαζί με τον Γρηγόρη Καραντινάκη πέτυχαν την υπογραφή τριετούς συνεργασίας μεταξύ ελληνικού και γαλλικού κέντρου κινηματογράφου, για την χρηματοδότηση ταινιών με το ποσό ύψους 1 εκ. 400 χιλιάδων ευρώ κάθε χρόνο (800 χιλιάδες ευρώ η Γαλλία και 200 χιλιάδες η Ελλάδα). Αναφερόμενη στην επέκταση της Netflix στην Ευρώπη, η Ελίζ Ζαλαντό πρόσθεσε ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει με ενδιαφέρον τη νέα πρόκληση και με ρεαλισμό.

Στις περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης εξειδικευμένων ντοκιμαντέρ από Ιδρύματα στις παρούσες οικονομικές συγκυρίες αναφέρθηκαν η Κατερίνα Κοσκινά, με την ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Ιδρύματος Φ.Κωστοπούλου και ο Διονύσης Καψάλης, διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας.

Στην ανάγκη συνέργειας φορέων, ιδρυμάτων, τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφέρειας αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ο Αρης Φατούρος, σύμβουλος προγράμματος του καναλιού της Βουλής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα