ΙΟΒΕ: Στο 6,6% η ύφεση το 2012

Στην καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία.

Ειδικότερα, το ΙΟΒΕ προβλέπει ύφεση 6,6% το 2012 έναντι 6,9% στην προηγούμενη έκθεση στην οποία υπογράμμιζε την ανάγκη διάκρισης ανάμεσα σε βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής, τις οποίες και θα έπρεπε να δρομολογήσει η νέα

πολυκομματική κυβέρνηση.

Όπως επισημαίνει ο ΙΟΒΕ, το αποτέλεσμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης είχε βάλει τέλος σε μια μακρά περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και η νέα κυβέρνηση καλείτο να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ταχύτατα μια πολιτική με σαφώς προσδιορισμένα στάδια και στόχους. Το ΙΟΒΕ σημείωνε ότι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας συνιστά τον πρώτο στόχο που πρέπει να επιδιωχθεί, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την προσέγγιση οποιουδήποτε άλλου επί μέρους θετικού αποτελέσματος.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η κυβέρνηση έθεσε πράγματι το ζήτημα της ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας σε πρώτη προτεραιότητα. Αυτή η μεταβολή του κλίματος αντανακλάται:

α) στο ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων αλλά και επισκέψεων ηγετών ξένων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών – με σημαντικότερη όλων βέβαια την επίσκεψη της καγκελαρίου της Γερμανίας,

β) στο πλήθος και το περιεχόμενο ειδικών μελετών που δημοσιοποιούν μερικά από τα πιο έγκυρα κέντρα οικονομικών μελετών διεθνώς και τέλος

γ) στον αυξανόμενο αριθμό επισκέψεων και ενδιαφέροντος που εκδηλώνονται από ξένες επιχειρήσεις και επενδυτικά ταμεία, τόσο ως προς τις ευκαιρίες που ήδη διαβλέπουν να αναπτύσσονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όσο και στην δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ.

Είναι προφανές, πάντως, ότι αυτή η θετική εικόνα θα ενισχύεται και θα παγιώνεται μόνο στο βαθμό που η χώρα μας αποδεικνύεται συνεπής με τα συμφωνηθέντα.

Για την επίτευξη όμως θετικών οικονομικών εξελίξεων, η αποκατάσταση σε κάποιο βαθμό της αξιοπιστίας της χώρας, αποτελεί συνθήκη αναγκαία αλλά όχι και ικανή. Ο επόμενος πρωταρχικός στόχος που πρέπει να επιδιώξει η κυβέρνηση, οι λοιποί πολιτικοί παράγοντες αλλά και όλοι οι Έλληνες, είναι η αντιστροφή του κλίματος απαισιοδοξίας που εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία.

Το κλίμα της απαισιοδοξίας και μεμψιμοιρίας δεν είναι βέβαια αδικαιολόγητο, τονίζει το ΙΟΒΕ. Δεν είναι δυνατό να βελτιωθεί καθοριστικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη όταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά πολύ βαθύτερη της εκτιμώμενης ακόμη και στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν η ανεργία διευρύνεται ταχύτατα και αγγίζει ήδη, έμμεσα ή άμεσα, σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια και όταν οι πολίτες δέχονται επί τρεις μήνες αλλεπάλληλα και πολλές φορές αντιφατικά μεταξύ τους μηνύματα για το περιεχόμενο των επερχόμενων δημοσιονομικών μέτρων.

Όμως, όσο κατανοητό και αν είναι το κλίμα της απαισιοδοξίας άλλο τόσο και περισσότερο αναγκαία είναι η αντιστροφή του. Διότι

Keywords
Τυχαία Θέματα