ΗΠΑ: Άμεση λύση στην κρίση χρέους

Άμεση και συνολική λύση του προβλήματος χρέους της ευρωζώνης και ειδικότερα της Ελλάδας, ζητά η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με αναλύσεις και πληροφορίες σε αμερικανικά ΜΜΕ, η πορεία της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών κρέμεται σε μία κλωστή. Συνέχιση του κλίματος αβεβαιότητας αναμένεται, όπως σημειώνεται, να οδηγήσει ακόμη και σε δραματική ύφεση.

"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να πάρουν γρήγορα την κατάσταση

στα χέρια τους, καθώς διαφορετικά οι επενδυτές θα δώσουν το δικό τους τέλος στην ευρωπαϊκή κρίση, παρασύροντας μαζί τους και τις μεγαλύτερες τράπεζες της ηπείρου", τονίζει σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ", υποστηρίζοντας ότι "μια τέτοια εξέλιξη θα επηρέαζε και τις ΗΠΑ, τα αμοιβαία κεφάλαια τής οποίας διασυνδέονται με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Γι' αυτό το λόγο, ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τους Ευρωπαίους να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ταμείο διάσωσης, ικανό να πείσει τις αγορές για την επάρκειά του. Η προσπάθεια ωστόσο αυτή προσκρούει στην αντίθεση της Γερμανίας".

Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι "αυτό που χρειάζεται επειγόντως η Ευρώπη είναι ένα σχέδιο ανάπτυξης, καθώς η λιτότητα που επιβάλλει η Γερμανία στην Ελλάδα και στις άλλες υπερχρεωμένες χώρες μεγεθύνει απλά το χρέος τους έναντι του ΑΕΠ. Θα πρέπει λοιπόν να διευρυνθεί ο κοινός παρονομαστής, καθώς διαφορετικά οι χώρες αυτές θα καταδικασθούν σε μια συνεχή ύφεση και σε πολιτικές αναταράξεις. Η παραγωγικότητα θα πρέπει επίσης να αυξηθεί μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με την άρση των ξεπερασμένων κανονιστικών ρυθμίσεων, προστατευτικών πολιτικών και σκληρύνσεων στην αγορά εργασίας που επικρατούν στη νότια Ευρώπη".

Στο μεταξύ, σε αρκετά δημοσιεύματα και ραδιοτηλεοπτικές αναφορές σημειώνονται οι διαφωνίες μεταξύ τραπεζιτών και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αναφορικά με το ποσοστό κουρέματος του ελληνικού χρέους, προβάλλοντας τις δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, ο οποίος είναι εναντίον ενός μεγάλου ποσοστού κουρέματος.

"Υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να θεωρηθεί εθελοντικό από τους επενδυτές και τις αγορές", όπως επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "μονομερής δράση ισοδυναμεί με χρεοκοπία, που θα απομόνωνε την Ελλάδα από τις διεθνείς αγορές για χρόνια και θα επέβαλλε σκληρό φορτίο στον ελληνικό λαό και στους Ευρωπαίους φορολογούμενους, που ήδη έκαναν πολλά ώστε να υποστηρίξουν την Ελλάδα".

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες πρότειναν ένα 40% ως το ανώτατο ύψος κουρέματος, ενώ οι πολιτικοί επιθυμούν να συμφωνήσουν οι ιδιώτες σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Όπως υπογραμμίζεται, οι τράπεζες φοβούνται ότι ένα εξαιρετικά μεγάλο κούρεμα θα δημιουργούσε κακό προηγούμενο για τα ιταλικά ομόλογα.

Σε δημοσίευμα στη "Γουόλ Στριτ Τζέρναλ" φιλοξενούνται απόψεις του Ντέιβιντ Μάλπας, υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Ρίγκαν, ο οποίος αναφέρει ότι οι εναλλακτικές λύσεις που προβάλλονται αυτή τη στιγμή για υπέρβαση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, και περιλαμβάνουν την "παρελκυστική προοπτική"

Keywords
Τυχαία Θέματα