ΗΠΑ: Μέσα στο 2012 το «Κυπριακό»

Αν και η κοινή συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στη Νέα Υόρκη, στις 30 Οκτωβρίου, θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους ως «καθοριστική», η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό θα συνεχιστεί και το 2012.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, στόχος και προσδοκία των μεσολαβητών είναι να κορυφωθούν οι διεργασίες μέσα στην

άνοιξη της επόμενης χρονιάς ώστε να εξευρεθεί λύση μέχρι την 1η Ιουλίου 2012, όταν η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Γενικού Γραμματέα προς τη Γενική Συνέλευση και η οποία αφορά τις χρηματοδοτήσεις ειδικών αποστολών και επιχειρήσεων του ΟΗΕ σε πολιτικό επίπεδο, για την επίλυση διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων, ο Μπαν Κι-μουν υποστηρίζει ότι θα πραγματοποιηθούν περισσότερες συναντήσεις για το Κυπριακό μέσα στο 2012.

Συγκεκριμένα, θέτει ως στόχο να γίνουν 60 συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών (36 ήταν το 2010 και 55 αναμένεται να είναι το 2011), 86 συναντήσεις των αντιπροσωπειών των δυο πλευρών και 155 για τις ομάδες εργασίας και τις τεχνικές επιτροπές. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Γ.Γ. του ΟΗΕ, θα πρέπει να επιτευχθούν συμφωνίες και για περισσότερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, τουλάχιστον 25 μέσα στο 2012 (ήταν 12 το 2010 και 18 το 2011).

Στην ίδια έκθεση και στο κεφάλαιο για την Κύπρο, ο Γ.Γ. παρουσιάζει σύντομη αναδρομή των συνομιλιών μετά την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν το 2004, αλλά κυρίως της παρούσας διαδικασίας που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2008. «Με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έγιναν από τους ηγέτες προς το Γενικό Γραμματέα, στις 7 Ιουλίου 2011, στη Γενεύη, ευελπιστείται ότι οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών θα συνεχιστούν», όπως σημειώνεται, και «θα απαιτηθεί όμως ξανά η διευκόλυνση από μέρους του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. για την Κύπρο και οι αντιπρόσωποί τους θα αυξήσουν τη συχνότητα των συναντήσεών τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Επίσης, ο Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού καταγράφει την προσδοκία ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διαδικασία και τη λειτουργία του γραφείου του Ειδικού Συμβούλου. Όσο για την αποστολή του Αλεξάντερ Ντάουνερ θεωρεί ότι «θα απαιτείται να ταξιδέψει σε πρωτεύουσες της περιοχής και ιδιαίτερα των εγγυητριών δυνάμεων», επισημαίνοντας ότι θα διαθέσει στην Κύπρο τον ίδιο χρόνο περίπου όπως κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς.

Τέλος, ο Μπαν Κι-μουν ζητά από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να εγκρίνουν για το 2012 χρηματικό ποσό 3.861.900 δολαρίων, δηλαδή 387.400 δολάρια περισσότερα από την περσινή χρονιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα