ΗΠΑ: ΜΜΕ για συζητήσεις Ελλάδας-Τρόικας

Η επανέναρξη των συνομιλιών της κυβέρνησης με την τρόικα και οι εξελίξεις που διαγράφονται, προβάλλονται από αμερικανικά ΜΜΕ.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, στο περιθώριο της συνάντησης των G20 στο Σίδνεϊ, δήλωσε ότι η Ελλάδα πραγματοποίησε «σημαντική πρόοδο» στον τομέα της δημοσιονομικής

σταθεροποίησης, αλλά ζήτησε την επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να ολοκληρωθούν σύντομα οι συνομιλίες με την τρόικα και να αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση της χώρας. Ο κ. Ρεν τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα και ότι πρέπει να εξετασθεί το δημοσιονομικό κενό για την επόμενη διετία, όπως και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, σε ανταπόκριση από την Αθήνα, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση αποσκοπεί σε συμφωνία που θα αποδεσμεύσει μια νέα δανειακή δόση, αλλά χωρίς να υποστεί η χώρα περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Όπως επισημαίνεται, οι συνομιλίες, οι οποίες έχουν καθυστερήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα πραγματοποιηθούν εν μέσω ενδείξεων ότι η Ελλάδα έχει υπερβεί τους στόχους της τρόικας περί δημοσιονομικών και προϋπολογισμού, ενδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό τη διαπραγματευτική θέση της και περιορίζοντας την ανάγκη για νέα μέτρα λιτότητας στο μέλλον.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επικεντρωθούν, κατά κύριο λόγο, στην ανάγκη για περαιτέρω δομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς η Ελλάδα πρέπει να προβεί σε βήματα για τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και άλλων περιορισμών που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και των επενδύσεων.

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το καθεστώς των συνομιλιών, «εργαζόμαστε πολύ σκληρά ώστε να είμαστε έτοιμοι. Εξακολουθούμε να έχουμε μια σειρά ανοικτών ζητημάτων, αλλά πιστεύω ότι έως το επόμενο Eurogroup θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει».

Τέλος, αναφέρεται ότι η δικομματική κυβέρνηση συνασπισμού προειδοποιεί ότι οι «αντιδημοφιλείς περικοπές» θα απειλήσουν την «ισχνή πλειοψηφία» της εντός του Κοινοβουλίου. Οι διπλές εκλογές -τοπικές και ευρωεκλογές- που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Μάιο, με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ να αναμένεται να λάβει προβάδισμα, όπως υπογραμμίζεται, αναζωπύρωσαν τους φόβους για πολιτική αστάθεια που θα θέσει σε κίνδυνο την εύθραυστη ανάκαμψη της χώρας.

Σε άρθρο του στο περιοδικό Forbes o καθηγητής Οικονομικών Πάνος Μουρδουκούτας, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιου του Λονγκ 'Αιλαντ, διατυπώνει την άποψη ότι «το ελληνικό επιχειρηματικό μοντέλο αλλάζει από ένα ημι-σοβιετικού, ημι-λατινοαμερικανικού τύπου οπισθοδρομικό κρατικό μοντέλο, με μεγάλα διεφθαρμένα κυβερνητικά σχήματα, σε ένα περισσότερο αποτελεσματικό».

Όπως αναφέρει, στο παρελθόν η κυβέρνηση ήταν παρούσα στις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές, την ενέργεια, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις κοινού συμφέροντος. Όπως το λατινοαμερικανικό μοντέλο δεν διέθετε μια δίκαιη και διαφανή μέθοδο κανόνων για το οικονομικό κατεστημένο, με αποτέλεσμα ο νόμος να ερμηνεύεται με ασάφεια και να λαβαίνουν χώρα πολιτικές διαμαρτυρίες.

Ο κ. Μουρδουκούτας υποστηρίζει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1981 εφάρμοσε λάθος τα θεσμικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης και των αγορών, εκτείνοντας το ρόλο της κυβέρνησης στην ιδιοκτησία και τη διαχείριση επιχειρήσεων και περιορίζοντας το ρόλο της στη διαχείριση των κοινών. Πλέον, το μέγεθος της κυβέρνησης συρρικνώθηκε, οι κρατικές επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν, η διαφάνεια βελτιώνεται και η ηρεμία αποκαθιστάται, όπως τονίζει, προσθέτοντας ότι ως αποτέλεσμα: τα ελλείμματα μετατρέπονται σε πλεονάσματα, οι εξαγωγές και ο τουρισμός βελτιώνουν τα μεγέθη τους, η ναυτιλία ηγείται, το πραγματικό ΑΕΠ σημειώνει βελτίωση, το χρηματιστήριο λειτουργεί και αργά η Ελλάδα ξαναχτίζει την εικόνα της.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα