Ιρακινό "χτύπημα" στην Wall Street

Σημαντικές απώλειες συσσώρευσε το αμερικανικό χρηματιστήριο με την επενδυτική ψυχολογία να πέφτει έρμαιο των απογοητευτικών στοιχείων από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας αλλά και της ανησυχίας για τις διογκούμενες τιμές ενέργειας.

Η ενέργεια ήταν ο μοναδικός κλάδος στον δείκτη S&P 500 που σημείωσε κέρδη καθώς οι αυξημένες εντάσεις στο Ιράκ πυροδότησαν άνοδο στις τιμές πετρελαίου.

Η τιμή του αργού, τύπου light sweet

έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2013 στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και δη στα 106,53 δολάρια, ενώ το αργό, τύπου brent έκλεισε για πρώτη φορά φέτος πάνω από τα 113 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η πόλη Κιρκούκ στο βόρειο Ιράκ έχει περάσει στον πλήρη έλεγχο των Κούρδων ενώ προορισμός των ισλαμιστών μαχητών της ISIS είναι πλέον η Βαγδάτη. Η πιθανή κατάληψή της συνιστά τη χειρότερη απειλή για το πετρέλαιο, σχολιάζει ο James William, αναλυτής ενέργειας της WTRG Economics.

"Συνολικά το διακύβευμα φτάνει τα 3,5 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού πετρελαίου", λέει. "Αν η παραγωγή διακοπεί μπορεί να δούμε αύξηση 20 δολαρίων στην τιμή".

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 109,690 μονάδες (0,65%) κλείνοντας στις 16.734,19 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 34,30 μονάδων (0,79%) και έκλεισε στις 4.297,63 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 13,78 μονάδων (0,71%) κλείνοντας στις 1.930,11 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 6 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 24 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Chevron Corporation κλείνοντας στα 126,11 δολάρια με άνοδο 0,93 δολαρίων ή σε ποσοστό 0,74%. Ακολούθησαν η Goldman Sachs με κέρδη 0,32% και κλείσιμο στα 165,96 δολάρια και η The Travelers Companies, η οποία έκλεισε στα 95,00 δολάρια με άνοδο 0,11%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Caterpillar (-1,88%), η Walt Disney (-1,79%) και η Home Depot (-1,73%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Αντίθετα με τις μετοχές ενέργειας, σημαντικό πλήγμα από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου δέχτηκαν οι τιμές των αεροπορικών εταιρειών. Πτώση 5,4% κατέγραψε η Delta Airlines, 4,5% η Southwest Airlines και 4,9% η American Airlines Group.

Τα στοιχεία από το μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας δεν βοήθησαν ιδιαίτερα να αναθερμανθεί ο επενδυτικός ενθουσιασμός, οδηγώντας τον S&P 500 στην τρίτη διαδοχική ημέρα πτώσης. Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 0,3%, υποβοηθούμενες από την υψηλότερη ζήτηση για αυτοκίνητα και φορτηγά και μία σημαντική τόνωση των δραστηριοτήτων των καταστημάτων οικιακών ειδών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας.

Παρότι η αύξηση δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των αναλυτών που την τοποθετούσαν στο 0,7%, η κυβέρνηση αναθεώρησε έντονα ανοδικά τα στοιχεία του Απριλίου σε αύξηση 0,5% έναντι 0,1% αρχικά.

Ελαφρώς αυξημένος ήταν ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας. Οι αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 4.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 317.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 310.000.

Εξάλλου, οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στις ΗΠΑ τον Μάιο σημείωσαν οριακή αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, ανέμεναν αύξηση κατά 0.2% τον Μάιο.

Το κλίμα δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν τα στοιχεία για τα επιχειρηματικά αποθέματα που εμφάνισαν αύξηση 0,6% τον Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα