Ιράν-5+1: Ο Νετανιάχου δεν έπεισε τον Πούτιν

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν κατόρθωσε κατά τη διάρκεια της έκτακτης επίσκεψής του στη Μόσχα να στρέψει τη ρωσική ηγεσία υπέρ των εχθρικών θέσεών του απέναντι στην προοπτική συμφωνίας των δυτικών δυνάμεων με τον Ιράν, την ώρα που οι συνομιλίες της ομάδας 5+1 με την Τεχεράνη που άρχισαν χθες στη Γενεύη εισέρχονται σήμερα στην ουσία του ζητήματος.

Παρά τη θετική ατμόσφαιρα που κυριάρχησε στις πολύωρες συνομιλίες του στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, πολιτικοί παρατηρητές διαπίστωσαν ότι οι δύο πλευρές διατήρησαν τις θέσεις τους. Τη στιγμή που ο ισραηλινός
πρωθυπουργός μίλησε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου για «πραγματική συμφωνία» και για διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου από την Τεχεράνη , ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε λόγο για μία «αμοιβαία αποδεκτή λύση που πρέπει να βρεθεί στο προσεχές μέλλον».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε σήμερα, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη Μόσχα ότι «το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα», απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του ανώτατου πνευματικού ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Τεχεράνη ότι «το σιωνιστικό κράτος είναι καταδικασμένο να εξαφανισθεί».

Στη Γενεύη, οι εκπρόσωποι των μεγάλων δυνάμεων και το Ιράν εισέρχονται σήμερα στην ουσία της διαπραγμάτευσης και θα προσπαθήσουν να συμβιβάσουν τις «κόκκινες γραμμές» των δύο πλευρών, το δικαίωμα της διατήρησης της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, από την ιρανική πλευρά, και της ανάγκης για ένα «αυστηρό πλαίσιο», από την πλευρά της ομάδας 5+1.

Το Ιράν δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα, εάν δεν περιλαμβάνει την εγγύηση του δικαιώματός του να προχωρεί στον εμπλουτισμό ουρανίου, δήλωσε ο Αμπάς Αραγτσί, επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας.

«Καμία συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει τον εμπλουτισμό του ουρανίου από την αρχή μέχρι το τέλος δεν θα γίνει αποδεκτή», έγραψε ο Ιρανός αξιωματούχος στον λογαριασμό του στο Twitter, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Irna.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι ελπίζει πως το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις θα καταλήξουν σε μία «στέρεη συμφωνία», τονίζοντας ότι μία τέτοια συμφωνία δεν είναι δυνατή παρά επί μίας «αυστηρής βάσης».

«Προς το παρόν οι Ιρανοί δεν έχουν πεισθεί ότι πρέπει να αποδεχθούν τη θέση των έξι (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία). Ελπίζω ότι θα την αποδεχθούν», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών αναφέροντας ότι υπάρχουν διαφωνίες και εντός του ιρανικού στρατοπέδου.

«Το Ιράν έχει το απόλυτο δικαίωμα να χρησιμοποιεί την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά όχι και για ατομική βόμβα. Αυτή είναι η κοινή θέση που υπερασπιζόμαστε», είπε.

Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών των χωρών της ομάδας 5+1 με το Ιράν για τον πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης άρχισε χθες στη Γενεύη. Σήμερα οι διαπραγματευτές θα αρχίσουν τη συζήτηση επί των λεπτομερειών ενός κειμένου που έχει εγκριθεί από την ομάδα 5+1, το οποίο προβλέπει την θέσπιση περιορισμών επί του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα τη χαλάρωση του καθεστώτος των κυρώσεων.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ της ιρανικής αντιπροσωπείας υπό τον υπουργό Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ και των δυτικών δυνάμεων υπό την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Το υπό συζήτησιν κείμενο διαμορφώθηκε στη Γενεύη στις 9 Νοεμβρίου κατά τον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Τα δύο μείζονα θέματα είναι η διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, μαζί με την τύχη του αποθέματος των 185 κιλών εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου (το οποίο μπορεί ταχέως να εμπλουτισθεί στο 90% και να επιτρέψει την κατασκευή ατομικού όπλου), καθώς και ο υπό κατασκευήν αντιδραστήρας βαρέος ύδατος του Αράκ, που επιτρέπει την παραγωγή πλουτωνίου για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Όλο το πρόβλημα συνίσταται στον συμβιβασμό ανάμεσα στις κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών», δήλωσε δυτική διπλωματική πηγή, τη στιγμή που και οι δύο πλευρές έχουν φροντίσει τις τελευταίες ημέρες να καταστήσουν σαφείς αυτές τις «κόκκινες γραμμές», ενώ οι τόνοι οξύνονται εκατέρωθεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα