Ιράν: Καλεί τις μεγάλες δυνάμεις να δεχτούν μια συμφωνία για τα πυρηνικά

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε σήμερα τις μεγάλες δυνάμεις να πάψουν να ασκούν πιέσεις στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να δεχτούν μια συμφωνία.

Απαντώντας προφανώς στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος κάλεσε χθες το Ιράν να αδράξει την "ιστορική ευκαιρία" διαφορετικά κινδυνεύει να μείνει απομονωμένο σε διπλωματικό επίπεδο, ο Ζαρίφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ασκούν πιέσεις και ταυτόχρονα να συνεχίζουν
τις διαπραγματεύσεις.

"Οι Ιρανοί έκαναν ήδη την επιλογή τους: να δεσμευτούν με αξιοπρέπεια. Είναι πλέον καιρός για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να κάνουν τη δική τους επιλογή: πίεση ή συμφωνία", έγραψε ο Ιρανός διπλωμάτης στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

O Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες την Τεχεράνη να αδράξει "την ιστορική ευκαιρία" να υπογράψει μια συμφωνία για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα το οποίο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, θα ωφελούσε όλη τη διεθνή κοινότητα για "πολλά χρόνια".

"Οι προσεχείς ημέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες. Οι διαπραγματεύσεις σημείωσαν πρόοδο αλλά οι διαφορές παραμένουν", υπογράμμισε ο Ομπάμα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του με υπότιτλους στα φαρσί που μεταδόθηκε με την ευκαιρία του Νορούζ, του νέου ιρανικού έτους που γιορτάζεται αύριο.

Το Ιράν και οι χώρες της ομάδας 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) από τη Δευτέρα δίνουν μάχη με τον χρόνο για να καταλήξουν σε μια "πολιτική" συμφωνία πριν από το τέλος του μήνα, η οποία θα επιτρέψει την επίλυση της διένεξης σε σχέση με το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα που διχάζει το Ιράν και τη διεθνή κοινότητα εδώ και περισσότερα από δώδεκα χρόνια.

Συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης διεξάγονται στη Λωζάνη της Ελβετίας, με αμφίρροπο μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Ο Ζαρίφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι μίλησαν χθες και οι δύο για "πρόοδο" στις συνομιλίες τους παρότι οι διαπραγματεύσεις αυτές παραμένουν "δύσκολες". Ευρωπαίος διαπραγματευτής παραδέχτηκε ότι οι δύο πλευρές είναι αρκετά "μακριά από μια συμφωνία".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα