Ιράν: Καρπός «πολυετών επαφών» η συμφωνία
Οι μυστικές συνομιλίες, οι σημαντικότερες επαφές σε διάστημα τριάντα ετών ανάμεσα σε εκπροσώπους του "Μεγάλου Σατανά" και του "Αξονα του Κακού" επιβεβαιώθηκαν
Σύμφωνα με έναν αμερικανό αξιωματούχο που διατηρεί μυστική την ταυτότητά του, τα δύο πρόσωπα -κλειδιά αυτών των μυστικών συνομιλιών ήταν ο Ουίλιαμ Μπερνς, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο, οι δύο άνδρες, ορισμένες φορές μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως μέλη της υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, συναντήθηκαν τουλάχιστον πέντε φορές κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους με ιρανούς αξιωματούχους.
Οι Μπερνς και Σάλιβαν, μαζί με τεχνικούς εμπειρογνώμονες, έφθασαν στο Μουσκάτ του Ομάν , με στρατιωτικό αεροπλάνο για λόγους μυστικότητας, για να συναντήσουν ιρανούς αξιωματούχους, τον Μάρτιο, μήνες πριν από την εκλογή του Μοχάμαντ Ρουχάνι στην προεδρία του Ιράν, γεγονός που δείχνει ότι η Τεχεράνη είχε υιοθετήσει τον προσανατολισμό αυτόν πριν από την αλλαγή φρουράς στην ιρανική προεδρία.
Ωστόσο, κανενός είδους διαπραγμάτευση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς το πράσινο φως του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ.
"Ο ηγέτης έδωσε το πράσινο φως , αλλά δεν ήταν αισιόδοξος ως προς τις διαπραγματεύσεις", δήλωσε ιρανός αξιωματούχος, ο οποίος συμμετείχε στις μυστικές συνομιλίες, προσθέτοντας ότι η δυσκολότερη συνάντηση ήταν η πρώτη, εξαιτίας της καχυποψίας του Χαμενεΐ.
Ο δίαυλος του Ομάν ανοίχθηκε από τον ίδιο τον Κέρι, ο οποίος, πριν αναλάβει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει εκεί, ως πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ένα ταξίδι , το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, για "επαφές με αξιωματούχους του Ομάν".
Οταν ο Κέρι διαδέχθηκε την Χίλαρι Κλίντον, την 1η Φερουαρίου, ήταν αποφασισμένος ότι ο δίαυλος του Ομάν θα παραμείνει ανοικτός για να διευκολύνει τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, εκ μέρους της ομάδας 5+1, με την Τεχεράνη. Ο ίδιος ο Κέρι επισκέφθηκε το Ομάν τον Μάιο, και πάλι "για συνομιλίες με αξιωματούχους της χώρας".
Περίπου κατά το διάστημα που ο Τζον Κέρι διαδεχόταν την Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, προκάτοχος του σημερινού υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Ζαρίφ, έστειλε μία χειρόγραφη τρισέλιδη επιστολή στον Αλί Χαμενεΐ ζητώντας "ευρείες συνομιλίες με τις ΗΠΑ".
Σύμφωνα με ιρανικές πηγές, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν έστειλε απάντηση στον Σαλεχί και την υπόλοιπη κυβέρνηση στην οποία, αφού εξέφραζε την διστακτικότητα και την απαισιοδοξία του, δήλωνε ότι δεν θα αντιταχθεί σε αυτούς, εάν αποφασίσουν να προωθήσουν την πρωτοβουλία των συνομιλιών με τις ΗΠΑ.
"Ο Σαλεχί έβαλε σε κίνδυνο την καριέρα του- και ακόμη και την ασφάλειά του", δήλωσε ιρανική πηγή που γνωρίζει τον Σαλεχί και έχει δει την επιστολή. "Ομως η επιστολή αυτή θα καταγραφεί στην Ιστορία". Τον Αύγουστο ο νέος πρόεδρος του Ιράν τοποθετούσε τον Σαλεχί επικεφαλής της Ιρανικής Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας.
Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, τέσσερις από τις μυστικές αμερικανο-ιρανικής συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ρουχανί, τον Αύγουστο, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον επιτάχυνε τις διαδικασίες για να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που παρουσιάσθηκε από την αλλαγή φρουράς στη προεδρία.
Ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον ιρανό ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ αμέσως μετά ο πρόεδρος Ομπάμα είχε την πρώτη από το 1979 τηλεφωνική συνομιλία με τον ιρανό ομόλογό του. Παράλληλα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολουθούσαν την αλλαγή στη γλώσσα του σώματος ανάμεσα στους αμερικανούς και τους ιρανούς διπλωμάτες.
Μέχρι και μετά την άφιξη των υπουργών Εξωτερικών, η εξέλιξη του τρίτου γύρου των συνομιλιών της Γενεύης δεν είχε δημιουργήσει μεγάλες ελπίδες ως προς την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Οταν ο Τζον Κέρι έφθασε στη Γενεύη το πρωί του Σαββάτου, προειδοποίησε, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Μοχάμαντ Ζαρίφ ότι δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια και ότι η κυβέρνηση Ομπάμα θα ζητούσε σκλήρυνση των κυρώσεων κατά του Ιράν, συντασσόμενη με τις προτάσεις μελών του Κονγκρέσου, εάν δεν υπήρχε άμεσα συμφωνία.
Οι διαπραγματεύσεις έπρεπε να ξεπεράσουν τον σκόπελο του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αρακ, για τον οποίο οι δυτικές δυνάμεις έτρεφαν ανησυχίες ότι θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής πλουτωνίου για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ, η διευθέτηση του προβλήματος του Αρακ "ξεκλείδωσε" τις συνομιλίες που οδήγησαν στη συμφωνία.
Ομως, ο σταθμός του Αρακ δεν ήταν το δυσκολότερο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων: η εγγύηση του δικαιώματος της Τεχεράνης να προχωρεί στον εμπλουτισμό ουρανίου ήταν η "κόκκινη γραμμή" της διαπραγμάτευσης, όπως είχε τεθεί από τον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ πριν από την έναρξη του τρίτου γύρου.
Σύμφωνα με ιρανική πηγή, το τελευταίο στάδιο των συνομιλιών επικεντρώθηκε στην εξεύρεση μίας διατύπωσης για το θέμα του εμπλουτισμού του ουρανίου που θα εξυπηρετούσε και θα ήταν αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.
Το κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τις πρώτες ώρες της Κυριακής αναφέρει ότι το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις έχουν ως στόχο την επίτευξη τελικής συμφωνίας η οποία θα προβλέπει ένα αμοιβαία καθορισμένο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου με αμοιβαία συμφωνημένες παραμέτρους που θα καλύπτουν τις πρακτικές ανάγκες, με συμφωνημένα όρια έκτασης και βαθμού των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού, όπου αυτός πραγματοποιείται, καθώς και των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου, για χρονική περίοδο η οποία θα συμφωνηθεί'.
Η ιρανική διαπραγματευτική αντιπροσωπεία μπορεί να τονίσει το γεγονός ότι το πρόγραμμα εμπλουτισμού μνημονεύεται στο κείμενο της συμφωνίας, πράγμα που δείχνει ότι θα επιτραπεί η διατήρησή του. Ενώ δυτικοί αξιωματούχοι μπορούν να επισημάνουν ότι δεν υπάρχει τέτοια δέσμευση και να παραπέμπουν στους περιορισμούς που εισάγει το κείμενο.
Οι διαφορές στην ερμηνεία του κειμένου δείχνουν πόσο δύσκολος μπορεί να είναι ο δρόμος προς την επίτευξης μίας τελικής συμφωνίας Ιράν-Δύσης.Ομως η ίδια η συμφωνία αποτελεί ιστορική νίκη και για τις δύο πλευρές.
"Αναλάβαμε ένα ρίσκο. Αλλά κερδίσαμε", δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος του Ιράν ο οποίος συμμετείχε στις μυστικές αμερικανο-ιρανικές διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών.
Οι σαουδάραβες για τη συμφωνία
Ο σαουδαραβικός Τύπος επέκρινε σήμερα τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και φάνηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις της Τεχεράνης σχετικά με τα πυρηνικά όπλα ενώ έδειξε πως υποψιάζεται ότι υπάρχει κάποια μυστική συνεννόηση σε βάρος των αραβικών χωρών του Κόλπου.
"Ποιός κέρδισε;", αναρωτιέται η εφημερίδα "Αλ-Ριάντ" η οποία, όπως και το σύνολο του σαουδαραβικού Τύπου, αντανακλά τις επίσημες απόψεις.
"Κέρδισαν άραγε οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις ή η ενδιαφερόμενη χώρα (το Ιράν);", αναρωτιέται επίσης η εφημερίδα.
"Τα κράτη του Κόλπου έχουν τους ίδιους φόβους με το Ισραήλ, αν όχι περισσότερους", υπογραμμίζει η εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία η συμφωνία έχει ως συνέπεια να καθιστά τις χώρες αυτές "ανυπεράσπιστες έναντι της αύξησης της πυρηνικής ισχύος του Ιράν και των περιφερειακών φιλοδοξιών του".
Η Σαουδική Αραβία δεν έχει αντιδράσει ακόμη στη συμφωνία που συνήφθη στη Γενεύη, αλλά τρεις από τους άραβες εταίρους της, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Κατάρ, την χαιρέτισαν.
"Άραγε η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε τους συμμάχους της του Κόλπου;", αναρωτιέται από την πλευρά της η οικονομική εφημερίδα "Ικισαντία".
"Έπειτα από μια ιστορική διένεξη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, πήγαμε από έκπληξη σε έκπληξη αρχίζοντας από το τηλεφώνημα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στον ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί και τελειώνοντας με τη σπανίως εκφραζόμενη από τις ΗΠΑ χαρά για την ανακοίνωση της συμφωνίας" της Γενεύης, γράφει η εφημερίδα.
"Οι λαοί του Κόλπου, περισσότερο από τις κυβερνήσεις τους, έχουν λόγο να ανησυχούν και έχουν το δικαίωμα να αναρωτιούνται αν η Ουάσινγκτον τους παράτησε", συνεχίζει η εφημερίδα.
"Η συμφωνία με το Ιράν περιλαμβάνει σκοτεινές ζώνες και θα μπορούσε να παρασύρει τις χώρες της περιοχής στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών", εκτιμά η αραβική εφημερίδα "Αλ Χαγιάτ" που εκδίδεται με σαουδαραβικά κεφάλαια.
Η εφημερίδα "Οκάζ" εκφράζει αμφιβολίες για τις προθέσεις του Ιράν γράφοντας πως θα ήταν "αυταπάτη να πιστέψει κανείς πως η Τεχεράνη θα απαρνηθεί τις πυρηνικές φιλοδοξίες της".
"Δεν είναι παρά ελιγμοί ενορχηστρωμένοι από ένα και μόνο πρόσωπο στην Τεχεράνη", καταλήγει η εφημερίδα, σε μια αναφορά στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Για την εφημερίδα "Αλ Ουατάν", "το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να προκαλεί υποψίες". Πιέζει το Ιράν "να αποδείξει τις καλές προθέσεις του σταματώντας τις επεμβάσεις του στις υποθέσεις των γειτόνων του, αποσύροντας τις δυνάμεις του από τη Συρία και σταματώντας τη χρηματοδότηση των οπαδών του κυρίως στο Λίβανο και την Υεμένη".
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας "Ασάρκ" λέει πως "αμφιβάλλει" για τη δέσμευση της Τεχεράνης, γνωστής, σύμφωνα με τον ίδιο, για τις "αμφιταλαντεύσεις" της. Ελπίζει επίσης ότι η συμφωνία της Γενεύης θα κάνει το Ιράν "να σταματήσει τις επεμβάσεις του στις υποθέσεις" των αράβων γειτόνων του.
Πηγή: ΑΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ο Μαύρος: Η πιο «καλτ» καντίνα της Θεσσαλονίκης που ραντίζει τα σάντουιτς με ...Azax και γίνονται ανάρπαστα
- Χαλκίδα: Όταν άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου "λιποθύμησαν" από την μυρωδιά!
- Οι τραγικές στιγμές της ζωής του Κώστα Τσάκωνα
- Μπέζας: Να σταματήσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
- Πως αναλύει το Game of Thrones o... Ριζοσπάστης
- Το ΚΚΕ "αποκαθηλώνει" τον Χαρίλαο Φλωράκη
- Ο Ριζοσπάστης για το «Game of Thrones»
- Μηλιά Μετσόβου: Εκεί που η ανεργία είναι στο 0%
- Θέλησε να κάνει φάρσα στην κοπέλα του λέγοντας ότι την απατά και... (video)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984
- Ο Δ. Αβδελιώδης στη Στέγη
- Σεισμός στο Ηράκλειο
- «Βιομηχανία» αναφορών στο Συνήγορο του Πολίτη
- Λύση για τους σπουδαστές του «MASTER D»
- Ο Σπ. Λιβανός στον ΑΘΗΝΑ984
- Πρόστιμα 6 εκατ. ευρώ για αδήλωτη εργασία
- Καταδίκη με αναστολή για χρυσαυγίτη αξιωματικό
- Ιράν: Καρπός «πολυετών επαφών» η συμφωνία
- «Να αποκατασταθεί η ροή κεφαλαίων»
- Κίνα: «αμέλεια και παραλήψεις»
- Τελευταία Νέα Athina984
- Ιράν: Καρπός «πολυετών επαφών» η συμφωνία
- Ο Σπ. Λιβανός στον ΑΘΗΝΑ984
- «Να αποκατασταθεί η ροή κεφαλαίων»
- Λύση για τους σπουδαστές του «MASTER D»
- Ο Δ. Αβδελιώδης στη Στέγη
- Σεισμός στο Ηράκλειο
- Κίνα: «αμέλεια και παραλήψεις»
- Καταδίκη με αναστολή για χρυσαυγίτη αξιωματικό
- «Βιομηχανία» αναφορών στο Συνήγορο του Πολίτη
- Ιράν: Ο Τύπος χαιρετίζει μια ιστορική συμφωνία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Εισαγγελική παρέμβαση για τις πλημμύρες στη Ρόδο
- Νέος σεισμός 3,3 βαθμών στην Ιεράπετρα
- Εγκαινιάστηκαν δύο Μουσεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
- Η μακρόχρονη ανεργία γερνάει τους άνδρες
- Λάκης Γαβαλάς: «Νότη τραγούδα, μη μιλάς»
- Κοντά σε λύση για τα Πανεπιστήμια
- Ο σαουδαραβικός Τύπος επικρίνει τη συμφωνία με το Ιράν
- Στο δρόμο βγήκαν οι δάσκαλοι στην Κρήτη
- Στο σκαμνί πέντε αστυνομικοί για διακίνηση μεταναστών