Ισλαμιστές κατέλαβαν μια κωμόπολη Αλαουιτών

Ισλαμιστές μαχητές κατέλαβαν σήμερα ένα μεγάλο μέρος μιας κωμόπολης Αλαουιτών, την θρησκευτική μειονότητα από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, στην επαρχία της Χάμα στο κέντρο της Συρίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένδεκα μαχητές του μετώπου Αλ Νόσρα, της ταξιαρχίας Άχραρ Αλ Σαμ και της ταξιαρχίας Άχραρ αλ Ασάιρ σκοτώθηκαν στις μάχες κοντά στην κωμόπολη Μάαν σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο επίσης κάνει ένα πρώτο απολογισμό, για 20 νεκρούς, στις τάξεις των τακτικών στρατευμάτων.

Οι αντάρτες έχουν
πρόσφατα πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στην περιοχή της Χάμα, όπου συνυπάρχουν πολλές κοινότητες. Μέχρι στιγμής, οι αντάρτες είχαν σημειώσει μικρή επιτυχία σε αυτή την επαρχία την οποία «χτενίζουν» οι δυνάμεις ασφαλείας μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, το καλοκαίρι του 2011.

Το Σάββατο, ένα άλλο τάγμα ισλαμιστών απείλησε να επιτεθεί σε δύο χριστιανικά χωριά περίπου είκοσι μίλια από το Μάαν, εάν οι κάτοικοί του δεν απομάκρυναν τον στρατό και τους πολιτοφύλακες του καθεστώτος.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη δίκη πολιτών από στρατοδικεία

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την παραπομπή σε συριακό στρατοδικείο, του οποίου οι αποφάσεις δεν εφεσιβάλλονται, τουλάχιστον δύο γιατρών και ενός Παλαιστίνιου.

Αυτή η οργάνωση υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρεται στην παραπομπή σε ένα τέτοιο δικαστήριο των Μαχμούντ αλ Ριφάι και Μοχάμαντ Ουσάμα Άμπντελ Σαλάμ Αλ Παρούντι, δύο γιατρών που συνελήφθησαν αντίστοιχα στις 16 και 18 Φεβρουαρίου του 2012. Οι δυο γιατροί, που συνελήφθησαν στο νοσοκομείο της Δαμασκού, κρατούνται στη φυλακή Σεντνάγια, βόρεια της πρωτεύουσας.

Η ΜΚΟ αναφέρει επίσης την περίπτωση του Μπάσελ Χαρταμπίλ, ενός Παλαιστίνιου που γεννήθηκε στη Συρία και κρατείται από τις 15 Μαρτίου «για άγνωστους λόγους».

Οδηγήθηκε στο τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών του Καφάρ Σουσέ στη Δαμασκό το οποίο ενημέρωσε την οικογένειά του. Λίγο μετά, ένας κρατούμενος ο οποίος ανέφερε ότι είχε φυλακιστεί μαζί του, δήλωσε ότι ο Χαρταμπίλ υπέστη βασανιστήρια και κακομεταχείριση.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πριν από δύο μήνες, είχε μεταφερθεί στη φυλακή Άντρα, βορειοανατολικά της Δαμασκού. Κρατούμενοι με τους οποίους ήρθε σε επαφή δήλωσαν στην οικογένειά του ότι θα παραπεμφθεί σε στρατοδικείο.

Ενώπιον των στρατοδικείων, που αποτελούνται από στρατιωτικούς δικαστές, οι κατηγορούμενοι δεν έχουν κανένα νομικό δικαίωμα και δεν μπορούν να καλέσουν μάρτυρες. Οι συνεδριάσεις τους είναι μυστικές και οι ημερομηνίες δεν αποκαλύπτονται. Οι αποφάσεις δεν μπορούν να εφεσιβληθούν, διευκρινίζει η Αμνηστία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα