Ισραήλ για γενοκτονία των Αρμενίων

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισραήλ Γιλάντ Ερντάν, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου, με σημερινές δηλώσεις του ανέφερε ότι "το εβραϊκό κράτος πρέπει να αλλάξει την πολιτική του στο θέμα της σφαγής των Αρμενίων απ τους Τούρκους το 1915 και να την χαρακτηρίσει γενοκτονία".

Ο υπουργός Ερντάν, που απάντησε στο κοινοβούλιο σε ερώτηση που κατέθεσε η αντιπολίτευση με την ευκαιρία αυτής της επετείου, τόνισε ότι "νομίζει ότι αρμόζει η ισραηλινή κυβέρνηση να αναγνωρίσει το Ολοκαύτωμα που διαπράχθηκε εναντίον του Αρμενικού λαού".

Εξαιτίας των

τεταμένων σχέσεων με την Αγκυρα μετά το 2010, το εβραϊκό κράτος έχει αποφύγει να αναγνωρίσει επίσημα ως γενοκτονία τις αθρόες δολοφονίες Αρμενίων πολιτών στη διάρκεια του 1915.

Ο υπουργός Ερντάν αναγνώρισε σήμερα ότι καμία ισραηλινή κυβέρνηση δεν μετέβαλε την επίσημη πολιτική απέναντι στην εν λογω τραγωδία του αρμενικού λαού και υπογράμμισε: "θα πρέπει οριστικά να υποστηρίξουμε έναν ανοικτό διάλογο σε βάθος, με τον οποίο να αναλύσουμε γεγονότα και δεδομένα".

Η Αρμενία, που στηρίζεται από τις αποφάσεις κοινοβουλίων και τις αναλύσεις διακεκριμένων ιστορικών, εκτιμά ότι κατά τον Α' Παγκόσμιο πόλεμο στον ανατολικό τομέα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας σφαγιάστηκε 1,5 εκατομμύριο χριστιανοί Αρμένιοι--στο πλαίσιο Γενοκτονίας που η οθωμανική κυβέρνηση διέταξε.

Διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις και πλειοψηφία Τούρκων θεωρεί "προσβολή" την κατηγορία ότι "τελέστηκε γενοκτονία". Κάνουν λόγο για "βαρειές απώλειες" και στις δύο πλευρές, κατά τις συγκρούσεις εκείνης της εποχής.

Τώρα, στην Κνέσετ, την ισραηλινή βουλή, το θέμα παραπέμφθηκε για διαβούλευση στην Επιτροπή της Παιδείας. Όμως η όποια απόφαση ληφθεί σε επίπεδο κοινοβουλίου, δεν θα δεσμεύει την κυβέρνηση, αναφέρουν ανωνύμως στο Ρόιτερς ισραηλινοί πολιτικοί αναλυτές.

Απ την πλευρά του ο Γιγκάλ Παλμόρ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, υπενθύμισε ότι η πάγια κυβερνητική θέση είναι ότι πρόκειται για "ένα ζήτημα που άπτεται της ιστορικής έρευνας κι όχι της πολιτικής διαβούλευσης".

Στο σημερινό Ισραήλ, πολλοί εκτιμούν ότι το κράτος τους, που συστάθηκε αφού έξι εκατομμύρια Εβραίοι θανατώθηκαν στα ναζιστικά κολαστήρια, έχει την ηθική υποχρέωση να υιοθετήσει θέση, που να πλησιάζει περισσότερο την επίσημη αρμενική αναφορικά με την εν λόγω τραγωδία το 1915.

Το μέλος του Λικούντ, αλλά και πρόεδρος της Κνέσετ, Ρέουβεν Ριβλίν, τόνισε σήμερα ότι "όσοι επιδιώκουν να αναγνωριστεί το έγκλημα δεν ασκούν πίεση παρασκηνιακά, αλλά αντιθέτως ζητούν να αποδοθεί η ιστορική δικαιοσύνη".

Ο Νίνο Αμπεσάτζε, βουλευτής του κόμματος Καντίμα που ίδρυσε ο Αριέλ Σαρόν, αποσυνέδεσε σήμερα το ζήτημα αυτό από τις διμερείς σχέσεις με την Άγκυρα. "Δεν πρέπει να συνδέουμε τα αισθήματά μας για την αρμενική τραγωδία με θεωρήσεις για κινδύνους που αντιμετωπίζουμε σε περιφερειακό επίπεδο. Γεγονότα όπως η γενοκτονία είναι υπεράνω πολιτικής".

Keywords
Τυχαία Θέματα