«Ιστορική απόφαση στην Σκωτία»

Στο Εδιμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον για σφραγίσει τη συμφωνία για την διεξαγωγή το 2014 δημοψηφίσματος για το «ιστορικό», όπως χαρακτήρισε, θέμα της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Ο Κάμερον θα συναντηθεί με τον εθνικιστή πρωθυπουργό--«πρώτο υπουργό»--της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ, ο οποίος ζητεί να διεξαχθεί το δημοψήφισμα
σε δύο χρόνια από τώρα.

«Οι δύο κυβερνήσεις της Σκωτίας (η εθνική κυβέρνηση στο Λονδίνο και η περιφερειακή στο Εδιμβούργο) είναι ενωμένες για την διεξαγωγή ενός νόμιμου, δίκαιου και αποφασιστικής σημασίας δημοψηφίσματος», θα τονίσει ο Κάμερον στη διάρκεια της επίσκεψής του.

«Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί την αρχή ενός σημαντικού κεφαλαίου στην ιστορία της Σκωτίας. Θα ανοίξει τον δρόμο για το πιο σημαντικό ερώτημα απ'όλα: μια Σκωτία μόνη της ή ένα Ηνωμένο Βασίλειο;», αναμένεται να επισημάνει ο βρετανός πρωθυπουργός.

«Εγώ προσωπικά τάσσομαι υπέρ ενός Ηνωμένου Βασιλείου. Όμως είναι θέμα των Σκωτσέζων να πάρουν την ιστορική απόφαση. Το μέλλον της Σκωτίας εξαρτάται από την ετυμηγορία τους», θα υπογραμμίσει.

Μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, η συμφωνία θα δώσει την εξουσία στο κοινοβούλιο της Σκωτίας να οργανώσει το δημοψήφισμα.

Όπως απαιτεί η βρετανική κυβέρνηση το ένα και μοναδικό ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα θα είναι: «είστε υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας;»

Ο Σάλμοντ, ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, θα προτιμούσε από την πλευρά του ένα άλλο λιγότερο άμεσο ερώτημα, αφού γνωρίζει πως είναι δύσκολο να κερδίσει το «ναι» της αυτονομίας.

Πρόσφατη δημοσκόπηση, που δημοσιοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου, δείχνει πως λιγότερο από το 1/3 των 5,2 εκατομμυρίων Σκωτσέζων, ποσοστό 28%, επιθυμούν την ανεξαρτησία.

Η Σκωτία που ενώθηκε με την Αγγλία το 1707 απολαμβάνει καθεστώς αυξημένης αυτονομίας, μετά το δημοψήφισμα του 1997. Το κοινοβούλιο της αποφασίζει για θέματα παιδείας, υγείας, περιβάλλοντος και δικαιοσύνης, αλλά ελέγχεται και εξαρτάται από την βρετανική κυβέρνηση σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων, ενέργειας, οικονομίας και άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα